Music on Sundays - “L’été Indien” – Joe Dassin

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays - © Lauren Richmond Unsplash

Bennie Vanderpiete © Titelfoto Lauren Richmond - Unsplash

De zomer van 2021 was niet veel soeps. Maar gelukkig konden we de voorbije week volop genieten van zon en aangename temperaturen.  Een “Indian Summer” zoals Joe Dassin het beschrijft in het mooie “L’été Indien”. Een song waarin hij mijmert over een oude liefde waarmee hij destijds over het strand wandelde.

Tu sais, je n`ai jamais été aussi heureux que ce matin-là
nous marchions sur une plage un peu comme celle-ci
c`était l`automne, un automne où il faisait beau
une saison qui n`existe que dans le Nord de l`Amérique
Là-bas on l`appelle l`été indien

L'été Indien (1975) was een van de succesvolste liedjes van Joe Dassin (1938-1980). Het zou zijn grootste zomerhit worden.

In “Joe Dassin, inconnu et fascinant” (Maryse Grimaldi Dassin en Jacques Plait, éd. Zurfluh, 2010, pp. 207-211) beschrijft Jacques Plait hoe L’été indien tot stand kwam. Jacques Plait maakte in 1975 deel uit van het artistieke comité van CBS Frankrijk. Tijdens een vergadering, op 7 mei, hoorde hij voor het eerst het Italiaanse liedje “Africa”. Men had tijdens eerdere vergadering nog geen beslissing genomen wat er met die song (van o.m. Toto Cutugno) zou gebeuren. Toen Jacques Plait de muziek hoorde sprong hij op. “Dit liedje wil ik voor Joe”, riep hij uit, greep de plaat, rende de kamer uit en nam zijn wagen. Dertig minuten later stond hij in Feucherolles bij Joe Dassin waar ze samen de opname beuisterden. “Je hebt gelijk, het is een fantastisch lied!” zei Joe. “Maar het zit slecht in elkaar, we moeten het uit elkaar halen en weer opnieuw aan elkaar breien.”  Ze belden naar Johnny Arthey in Londen om het arrangement te schrijven. Joe’s vrouw Maryse vloog naar Londen om de opname te brengen. Ondertussen ging Joe Dassin alvast met zijn vaste tekstschrijvers Pierre Delanoë en Claude Lemesle aan de slag. 48 uur later waren ze klaar en nog enkele dagen later vonden de opnames in London al plaats. Maar, zo bleek achteraf, het trompetgedeelte was mislukt. Jacques Plait riep de hulp in van zijn goede vriend en begaafde trompettist Pierre Dutour. Daarna werd nog de gesproken intro opgenomen.

Op 6 juni 1975 lag de plaat in de winkels. Een maand later waren er al bijna 320.000 exemplaren verkocht. De plaat werd in 25 landen uitgebracht en zou meer dan 2 miljoen keer over de toonbank gaan. Het liedje werd vele malen gecoverd, o.m. door Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Ook Toto Cotugno bracht de song “Africa” nog uit, in de versie van Joe Dassin.

Maar laat ons vandaag genieten van onze “L’été Indien” van Joe Dassin.
(Bron: Wikipedia)