Music on Sundays: Loots jazztalent Wout Schepens

Jazz mag dan misschien wel de bakermat zijn van alle hedendaagse populaire muziekstijlen, het is een genre dat weinig aan bod komt. Het is nochtans een erg vrije muziekstijl met weinig regels en veel improvisatie. En net dat sprak Wout Schepens aan. Hij componeerde “A Summer Breeze”.

Wout Schepens was 2 jaar toen zijn ouders om professionele redenen van Maisons-Lafitte (Frankrijk) naar Shanghai verhuisden. In 2008, na 4 jaar China, kwam het gezin in Lochristi wonen

Onze youngster was toen bijna 6 jaar oud, net op tijd om de lagere school aan te vatten in de VBS Sint Jozef. Ondertussen volgde hij ook notenleer aan de muziekschool Lochristi en leerde er piano spelen bij Kenneth Sabo.

Toen Wout nadien moderne wetenschappen ging volgen aan het Sint-Teresacollege in Eksaarde, bleek dat hij “geen zittend gat had”. De jongeman had nood aan creativiteit en koos voor het MUDA, een secundaire school voor muziek en dans in Evergem.
Eén van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb” aldus Wout. “Op een school zitten met leerlingen die dezelfde interesses in kunst delen is een zegen”.

In het MUDA moest Wout dan kiezen tussen klassiek piano en jazz piano, maar de school stond uiteindelijk toe dat Wout in het begin beide stijlen aanleerde.
Op het einde van het derde jaar namen een paar laatstejaars hem eens mee naar de Hot Club, één van de gezelligste jazzcafés in Gent, vlak bij de Groentenmarkt. Jazz, een muziekstijl waar eigen inbreng voorop staat. Wout was verkocht en schakelde volledig over op jazz piano.

Spelen in een band was een volgende – logische – stap. Zo ontstond “Het Jazzkwartet” waar Wout samen met zijn medeleerlingen Rune De Groote (drum), Monne Verschaeve (trompet) en Wiebe Van Durme (bas) musiceerde. In december 2019 trad het viertal op in de Speurdonkhoeve tijdens de 5de Kersthappening ten voordele van Mozaïek Oostakker.

Dit jaar zal Wout afstuderen aan het MUDA en daar hoort een eindwerk bij. Samen met Jef Lapauw (drum) en oud-leerling Wolf D’Anvers (bas) richtte onze pianist het “Wout Schepens Trio” op. En die band zal nu een minialbum opnemen met 4 hedendaagse jazzy nummers die Wout componeerde.
Maar ook de inbreng van de beide andere bandleden mag niet onderschat worden.
“Ik heb het gevoel dat we een ideaal trio vormen. Als ik met nieuwe muziek afkom, weten zij het elke keer nog beter te maken” voegt de bandleader toe.

“Ons album gaat “Identity” heten. Ik heb deze titel gekozen omdat dit album ook een zoektocht is naar mijn eigen sound. Het moeilijkste in de muziekwereld is m.i. om uniek te zijn. Er is al zoveel muziek geschreven dat het onmogelijk is om niet geïnspireerd te worden door andere muzikanten.“

“Identity” zal vanaf eind maart te beluisteren zijn op Spotify en via een aantal andere streamingdiensten (o.m. Apple Music). Het “Wout Schepens Trio” liet onlangs een eerste nummer op de wereld los.  “A Summer Breeze” is een vrolijk jazzy nummertje dat helemaal klinkt zoals de titel laat vermoeden.

Na zijn eindwerk is het alle hens aan dek voor Wout. Want dan volgen de ingangsproeven voor het conservatorium waarvoor hij zich grondig voorbereidt.

Ongetwijfeld het begin van een mooie carrière. We zij zeker dat we nog heel wat moois mogen verwachten van dit Loots jazz talent.

Maar geniet nu al “A Summer Breeze”. Weliswaar een beetje vroeg op het jaar, maar niemand die daar om maalt nu de lente in het land is.
En om het helemaal zomers te maken, krijgt u van ons nog een tweede filmpje.  
“Softly As In A Morning Sunrise” is een klassieker uit 1928, gecomponeerd door Sigmund Romberg en Oscar Hammerstein.  Hier speelt Wout Schepens met Rune De Groote (drum) en Wiebe Van Durme (bas) van het Jazzkwartet. Fijne zondag.
 

“A Summmer Breeze”

 

“Softly As In A Morning Sunrise”

(Foto's © Bennie Vanderpiete)

 

 

Scroll naar boven