Music on Sundays: “Miss You” van Jérémie Makiese

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays 15 mei 2022

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto Youtube

Eurovision song contest

Keek u gisteren ook naar het Eurovisiesongfestival? Deze liedjeswedstrijd voor landen wordt al sinds 1956 georganiseerd. Bij de eerste uitgave namen er 7 landen deel, ieder met 2 liedjes. Sindsdien nam het aantal deelnemers steeds maar toe.
De competitie is een geesteskind van de EBU (Europese radio-unie) en alle landen die actief lid zijn – ook enkele staten die net buiten Europa liggen – kunnen deelnemen. Sinds 2015 mag ook Australië aantreden, alhoewel het geen lid is van de EBU.
Het Eurovisiesongfestival 2022 was de 66ste editie. Die vond plaats in Turijn. Italië mocht voor de derde keer optreden als gastland nadat Måneskin het festival van 2021 won met “Zitti e buoni”. Dit jaar zouden 41 landen deelnemen maar Rusland werd – na de inval in Oekraïne – uitgesloten. Het gastland en “the Big Five” zijn elk jaar automatisch geplaatst voor de finale. The Big Five (bestaande uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn de 5 naties die het meeste geld bijdragen aan de EBU. De 35 andere landen streden in 2 voorrondes om de overige 20 plaatsjes in de grote finale.  

België

België behoort tot het kransje van landen dat het festival één keer won. De toen 13-jarige Sandra Kim veroverde in 1986 de harten van televisiekijkend Europa met “J’aime la vie”. Toen was zingen in de eigen landstaal nog verplicht. Sandra Kim is nog steeds de jongste winnares ooit.
In 1993 veranderde het reglement en mochten landen die slecht scoorden, het jaar nadien niet deelnemen ten nadele van nieuwkomers. In 1993, 1997 en 2004 mocht ons landje daarom enkel toekijken.

Jérémie Makiese

Omdat België een land is waar zowel Nederlands als Frans gesproken wordt, wordt de kandidaat elk jaar afwisselend gekozen door de RTBF en de VRT. Na de deelname van Hooverphonic in 2021 was het aan de Franstalige omroep RTBF om een kandidaat te sturen. Zij kozen voor Jérémie Makiese, een 21-jarige jongen  met Congolese roots.
Jérémie werd geboren in Antwerpen en groeide aanvankelijk op in Merksem. Als hij 6 was, verhuisde de familie naar Brussel. De ouders van Jérémie zingen in een gospelkoor en namen de kinderen – 4 broers en een zusje – geregeld mee naar de kerk. Op een bepaald ogenblik hadden ze zelfs een eigen familiekoortje. Het viel toen al op dat Jeremy een erg goede stem had en hij zong ook in het schoolkoor van het atheneum in Koekelberg. Maar de tweetalige jongen voetbalde liever en schopte het tot doelman bij voetbalclub Excelsior Virton (1B) waar hij nog steeds actief is. In 2020 – in volle coronacrisis – verraste hij zijn familie met zijn deelname aan het 9de seizoen van “The Voice Belgique”. Nadat hij die wedstrijd won, besloot de RTBF om hem af te vaardigen naar het Eurovisie Songfestival.

Miss You

Het nummer “Miss You” waarmee Jérémie in Turijn aantrad is ook zijn debuutsingle. Het nummer is een ballade, een mix van pop, klassiek, hiphop en soul. Jérémie schreef zelf de Engelse tekst en samen drie professionals "uit de nieuwe Europees-Afrikaanse popmuziek," ook de muziek.
Miss You werd zo een eigenzinnige song die in de aanzet en ook qua sfeer doet denken aan “Writing's On The Wall”, de Bond-song van Sam Smith van de film “Spectre”.

19de plaats

Donderdag overtuigde Jeremy in de tweede halve finale. Hij werd als eerste aangekondigd van de artiesten die zich van een finaleplaats verzekerden. Gisteren was er dan de grote finale, waarbij de helft van de punten toegekend wordt door de vakjury’s en de helft door het publiek.
De vakjury bedankte Jérémie met een 13de plaats, netjes in het midden van het deelnemersveld. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden plaatsten ze helemaal bovenaan.

Maar de punten van het publiek schudde de ranking nog fel door elkaar. België kreeg slechts 5 punten en Jérémie Makiese strandde zo op een 19de plaats. Hij eindigde op dezelfde plek als Hooverphonic vorig jaar. Het publiek gaf echter massaal punten aan Kalush Orchestra uit Oekraïne. Met hun song Stefania wonnen ze zo het Eurovisiesongfestival 2022. Duidelijk “een lange neus naar Rusland” verwoordde commentator Peter Van de Veire het.

Jérémie Makiese verdedigde met bravoure de Belgische kleuren. Daarom vandaag, als onze Music on Sundays, nog eens “Miss You”.