Music on Sundays: “Tour de France”

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays - © Velobar+ (Unsplash)

Tekst Bennie Vanderpiete - Foto Velobar+ (Unsplash)

Deze zomervakantie ging bol staan van de sportieve hoogtepunten: het Europees kampioenschap voetbal, de Tour de France en dan de Olympische spelen. Maar vrijdagavond moesten onze Rode Duivels – roemloos – al het strijdtoneel van het EK voetbal verlaten.

We moéten ons nu dus wel optrekken aan de Belgische successen in de Ronde van Frankrijk. Wout Van Aert hengelde al een hele week naar de gele trui en even leek het gisteren te lukken. Maar dan ontbond Pogacar zijn duivels. Gelukkig was er Dylan Teuns die op magistrale wijze de eerste bergetappe won. Een tweede Belgische ritzege na Tim Merlier. En zo is de Tour terug prominent aanwezig tijdens deze zomervakantie.

En dat was in 1983 niet anders, toen zelfs op muzikaal vlak. De Duitse avant-gardistische band Kraftwerk bracht toen de single “Tour de France” uit. Kraftwerk ontstond in 1970 in Düsseldorf uit de band “Organisation” met Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. Na het toetreden van drummer Klaus Dinger en Andreas Hohmann veranderden ze hun naam in Kraftwerk, het Duitse woord voor energiecentrale. De groep is – weliswaar niet meer in de originele bezetting - nog steeds actief en heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek.

De inspiratie voor hun muziek en hun albums haalt Kraftwerk uit de aspecten van moderne technologie, zoals radioactiviteit, robots of automatisering. Tijdens optredens gedragen de bandleden zich afstandelijk en mechanisch, getooid in uniforme kledij.

De eerste jaren bracht Kraftwerk avant-gardistische muziek met gebruikelijke instrumenten. Dure synthesizers konden ze zich toen niet veroorloven. Ze bouwden dus hun eigen instrumenten om elektronische accenten toe te voegen aan hun songs.

Steeds meer experimenteerden ze en met hun album “Autobahn”, uitgebracht in 1974, verdwenen ook de klassieke instrumenten volledig uit hun muziek. Die plaat betekende hun doorbraak. De openingstrack van 22 minuten belandde wereldwijd in de hitparades. Er volgden hits als “Ich bin ein Roboter” en, in 1981, het zeer bekende “The Modell”.

Twee jaar later volgde de single “Tour de France”, een ode aan de Ronde van Frankrijk. In 2003 dan kwamen ze zelfs met een nieuw album dat volledig gewijd was aan de obsessie van Ralf Hütter: het wielrennen en de Ronde van Frankrijk.

Kraftwerk staat bekend als een van de meest invloedrijke bands ooit. De groep heeft een sleutelrol gespeeld bij de opkomst van de elektronische New Wave eind van de jaren ’70 (denk maar The Human League, Ultravox en Gary Numan) en de synthipop vanaf 1980. David Bowie liet zich voor zijn plaat “Heroes” door Kraftwerk beïnvloeden. Ook Orchestral Manoeuvres in the Dark haalde de mosterd bij de Duitse band. Hun tweede album “Organisation” is genoemd naar de oorspronkelijke groepsnaam van Kraftwerk.

Maar nu, in afwachting van de tweede bergrit deze namiddag, alvast “Tour de France” van Kraftwerk. Veel plezier!