Music on Sundays - Vera Lynn

Bennie
0 reactie(s)
Vera Lynn Lochristinaar

Bennie Vanderpiete

Vera Lynn is niet meer. Eind maart vierde de kranige dame nog haar 103de verjaardag. Eerder deze week overleed “The Forces Sweetheart”.

Vera Margeret Welch, zoals ze eigenlijk heette, was de dochter van een Londonse loodgieter en een kleermaakster. Ze begon met optreden als zevenjarige en gebruikte vanaf haar elfde de meisjesnaam van haar grootmoeder Margaret Lynn als artiestennaam. Ze verwierf haar bekendheid tijdens de tweede wereldoorlog. In 1940, bij het begin van de oorlog, kreeg Lynn haar eigen zendtijd op de radio. In haar programma “Sincerely Yours”, gaf ze boodschappen door aan soldaten in het buitenland en zong ook verzoeknummers. Ze bezocht ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden, en trad op voor Britse soldaten. Het bezorgde haar de bijnaam “The Forces Sweetheart”. In 1975 werd ze in de adelstand verheven.

Vera Lynn was gezegden met een prachtige stem: helder, erg zacht als ze vertelde, krachtig en met een mooie vibrato als ze zong. Haar opname van het nostalgische “We'll Meet Again “ bleek goed aan te slaan bij velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. Maar ook “The White Cliffs of Dover” behoort tot de beroemdste liederen uit die jaren. Een andere miljoenenhit was haar versie van “Land of Hope and Glory”. En daar hangt een verhaal aan vast.

We schrijven het jaar 1962 en Vera Lynn was één van de grote namen op de affiche van het derde Grand Gala du Disque. Dat vond plaats op zaterdag 29 september 1962 in het Kurhaus in Scheveningen. Wim Sonneveld nam voor de tweede keer de presentatie voor zijn rekening en Willem Duys was verantwoordelijk voor de productie.
Het was Willems idee om Vera Lynn “Land of Hope and Glory” te laten vertolken. Dit Brits patriottisch lied werd in 1902 geschreven en vormde toen ook al een vast onderdeel van de Londense Last Night of The Proms, waarbij de tekst luidkeels door het publiek wordt meegezongen.

Maar het idee van Willem Duys stootte aanvankelijk op heel wat verzet. Vera Lynn had het nummer nog nooit gezongen en ze vond het niet geschikt voor haar. Willem Duys begaf zich dus naar Londen en kon - met heel veel moeite en na lang aandringen - Vera Lynn uiteindelijk overreden om het nummer in te studeren. Het mannenkoor van het “Maastrechter Staar” werd bereid gevonden haar te begeleiden. Die avond ontstond een miljoenenhit.

Willem Duys vertelde het verhaal zelf in 1991 als inleiding op de beelden van die bewuste avond. Hij overleed in 2011, Vera Lynn werd 103 jaar oud en overleed afgelopen donderdag. Maar net zoals  “Land of Hope and Glory” is ze een beetje onsterfelijk. En uiteraard kan u hier ook nog eens “We”ll meet again” beluisterren, een opname uit 1943.
Geniet van deze Music on Sundays uit de oude doos.

"Land of Hope and Glory" - 1962

"We'll meet again" - 1943