Muziek van over de gemeentegrens

Wie kijkt er niet uit naar dát heerlijke weekend, waarin we massaal genieten van de Klara Top 100! Wel,  dit jaar op zaterdag 23 en zondag 24 november mag het van ons – liefst zelfs –  een pokkenweer zijn. Muziek en passie van Gabriël Verschraegen en zijn kinderen die hier wonen.

We zullen knus binnenshuis weer twee dagen lang verwend worden met de mooiste cantates, duetten, sonates, concerto’s, polonaises, ouvertures, suites, liederen, symfonieën, ..Záááálig! Bovendien, én wat weinig mensen weten, kunnen wij wellicht ook dit jaar tussen roemrijke namen als Beethoven, Mozart, Bach, Orff, Bizet, Haydn, Schubert, Tsjaikovski, Wagner, Chopin en nog zovele andere grootheden, de naam van Gabriel Verschraegen aantreffen.

In de Doorslaarse kunstenaarsfamilie Verschraegen geboren en opgegroeid, kwam Gabriel (1919-1981) als kind in aanraking met muziek. Zijn vader Alphonse Verschraegen, bakker in Eksaarde-Doorslaar, ouder van maar liefst 9 kinderen, was aangesloten bij de dorpsfanfare en het kerkkoor.
De dirigent van het koor zag het talent van de jonge Gabriël en via een welgesteld familielid werd het voor hem mogelijk om lessen te volgen bij de Brusselse organist Jean Collot.

Naast de studie van notenleer en orgel volgden een reeks opleidingen in onder meer harmonieleer, klavier, contrapunt, zang, fuga, compositie. Hij was een tijdlang organist in de kerk van Zeveneken.
Verschraegen was een drukbezet man als organist, geprezen om zijn inzicht in de oude orgelliteratuur, getalenteerd componist, leraar en directeur, muziekpedagoog, fungeerde als jurylid in orgel- en compositiewedstrijden in Gent, Genève München en Praag, medeoprichter van “De Schalmei” en “Gentse Orgelcentrum”.

In 1944 werd hij als organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal te Gent aangesteld. Als orgelleraar en directeur van het Conservatorium van Gent en directeur van de Stedelijke Muziekacademie van Lokeren, studeerden bij hem verschillende interessante leerlingen (Stanislas DeriemaekerRoger DeruweJo van EetveldeLucien GoethalsJohan HuysKarel PaukertDirk VerschraegenHerman Verschraegen en Edward De Geest).

Zelf omschreef hij zijn composities als werken die tot stand kwamen door middel van “een stevige constructie, zuivere contrapuntiek, klare lijnen, een heldere en doorzichtige schrijfwijze en vooral de suprematie van de melodie“.
Zijn belangrijkste werken zijn de orgelcomposities naast kamermuziek, werken voor piano, koorwerken en liederen op teksten van onder andere Guido Gezelle.

Buurgemeente Lokeren – vooral Doorslaar – bracht een indrukwekkend eerbetoon aan muziekfenomeen Gabriël Verschraegen naar aanleiding van de herdenking van zijn geboorte op 11 augustus 1919.De 98- jarige Maria Verniers, weduwe van Gabriël ( zij woont nog steeds in Kwaadham vlakbij de Sint-Baafskathedraal in Gent)  en zoon Dirk Verschraegen (Eikendreef Lochristi) onthulden deze zomer een gedenkplaat aan de kerk van Doorslaar. De apotheose van deze herdenking werd een orgelrecital in de hoofdkerk van Lokeren op 19 oktober laatstleden. Vorig jaar belandden zijn ‘Drie Vlaamse Dansen’  in Klara’s top 100.
Stemmen voor de Klara top 100 kan vanaf maandag 4 november tot vrijdag 22 november.
Wij stemmen niet alleen omdat de ‘roots’ van de man zijn zo vlakbij liggen, maar vooral omdat de ‘Drie Vlaamse Dansen’ in de top 100 hun plaats waard zijn.

 

Dirk Verschraegen – https://www.gents-orgelcentrum.be/_NL/index.html.

Scroll naar boven