Nancy Allewerelt: van de medische sector naar goud en juwelen

Jean Marie
0 reactie(s)
Nancy Allewerelt - Three Diamonds

We ontmoeten Nancy van Three Diamonds op de Eco-Expo en zagen dat deze goudsmid uit Lochristi werkt met duurzaam goud en diamanten. We wilden van haar weten wat dit betekent en hoe ze er toe gekomen is om dit vak te leren.

Goudsmid. Waar en wanneer heb je het geleerd?

Na een carriere in de medische sector, besloot ik in 2005 een nieuwe weg in te slaan en startte de opleiding juwelier-goudsmid. Deze volgde ik bij Syntra West. Dit is ondertussen al zo’n 9 jaar geleden. Om mezelf te perfectioneren, volgde ik nog bijkomende specialisatie-opleidingen in juweelontwerp en verloren wastechniek. Ik ontwerp mijn juwelen zelf en maak ze ook zelf. Daarnaast ben ik constant bezig met nieuwe technieken uit te proberen, nieuwe materialen te zoeken en me verder te verdiepen in alles wat met juwelen te maken heeft.

U hebt na de opleiding een ‘Meesterstempel’ gekregen?

Elke persoon die juwelen uit edelmetaal vervaardigt en deze verkoopt, moet wettelijk in het bezit zijn van een meesterstempel. Voor het bekomen van een meesterstempel moet een ganse procedure gevolgd worden, het is niet zo dat je na de opleiding gratis een meesterstempel krijgt. De stempel is een uniek en eigen symbool omvat door een ‘ton’. De tekening van de meesterstempel moet voorgesteld worden bij en goedgekeurd worden door bij de Koninklijke Munt van België Deze meesterstempel moet in elk juweel geslagen worden, evenals de gehaltestempel. Dit zijn noodzakelijke elementen bij het herkennen van een ‘authentiek’ juweel.

Nancy Allewerelt - Three Diamonds Ervaringen in andere juwelenzaken voordien?

Ik werkte gedurende een aantal jaar bij een gerenomeerde juwelier waar ik enerzijds in het atelier werkte maar ook instond voor het commerciele aspect van het vak. Het is altijd zinvol te leren van mensen met ervaring. Nu werk ik volledig onafhankelijk maar er bestaat een goede collegialiteit onder mensen, werkzaam in de branche.

Ontwerpen ook met telkens 3 diamanten?

Elke ontwerp wordt inderdaad gekenmerkt door de aanwezigheid van drie diamantjes. Die staan symbool voor drie essentiele kenmerken van mijn ontwerpen: pure lijnen, uitzonderlijke grondstoffen en het spel met licht en schaduw. De drie kleine diamantjes, die telkens op een subtiele manier verwerkt zitten, lopen als een rode draad doorheen mijn creaties.

Is daar een reden toe?

Hiermee wordt een juweel van mijn hand, naast de meesterstempel, direct herkenbaar. Het staat mij toe mijn juwelen verder te differentiëren van de ‘massa-productie’ die jammer genoeg de sector overspoelt met eenheidsworst en matige kwaliteit. Diamanten geven ook onmiddellijk extra cachet en een meerwaarde naar de klant toe.

Je werkt met duurzaam goud en duurzame diamanten?

Meer en meer wordt men zich ook in deze branche bewust van het belang van duurzaamheid. De klanten vragen er ook meer naar. Het meest gekend, is het probleem rond ‘bloed’-diamanten. Dit zijn diamanten die gewonnen worden in oorlogsgebieden, vaak onder onmenselijke toestanden, zoniet in quasi slavernij. De opbrengsten van bloeddiamanten dienen louter om het geweld verder te financieren. Een juweel met bloeddiamant ondersteunt dus armoede, oorlog en ellende. De diamantsector heeft samen met staten en NGO’s hierop gereageerd, zodat enkel conflictvrije diamanten in de wereldhandel mogen komen. Dit heet het Kimberley Proces. Elke conflictvrije diamant wordt gecertificeerd. Er zijn 80 landen aangesloten bij dit Proces. Om aangesloten te worden bij het Kimberley Proces zijn er voorwaarden: in het land van ontginning worden er geen rebellen gefinancierd, er is certificering en er is enkel handel tussen aangesloten landen.

Three Diamonds werkt enkel met conflictvrije diamanten en kan daartoe ook de certificaten voorleggen.

Duurzaamheid van edele metalen kan twee dingen betekenen. Enerzijds, kan het betekenen dat er gerecycleerde edele metalen gebruikt worden. Dat betekent dat er daarvoor geen nieuwe ontginning heeft plaatsgevonden. De recyclage betreft de voorraden aan goud en zilver ‘boven de grond”. Hiervoor wordt bijvoorbeeld oud goud gebruikt.

Nancy Allewerelt - Three Diamonds Wat is Fairtrade goud?

Dit is nieuw gewonnen goud waarbij de ontginning aan bepaalde normen gebonden is. Dit betreft kleinschalige mijnbouw, eerlijke lonen, betere arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid en verstandig gebruik van chemicalien.

Let wel: dit is geen ecologisch goud. Bij ecologisch goud worden er geen chemicaliën gebruikt. Ecologisch goud is niet noodzakelijk fairtrade en vice versa. Three Diamonds gebruikt voor 99% gerecycleerd edelmetaal, maar als de vraag zou groeien naar fairtrade of ecologisch edelmetaal, kan dat zeker besproken worden.

Graag de mogelijkheden die je klanten aanbiedt?

Er is een vaste collectie, die verkrijgbaar is in zilver, wit goud, rood goud en geel goud. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een individueel ontwerp uit te werken. Na grondig overleg met de klant worden dan een aantal tekeningen gemaakt en dit evolueert uiteindelijk tot “het droomjuweel”.

Naast diamant, worden ook nog tal van andere edelstenen en half-edelstenen aangeboden, alsook verschillende types van parels. Het is eveens mogelijk om wat as van een dierbare overledene te verwerken in een uniek juweel.

Eventueel ook naar herstellingen toe? Nieuwe ring of juweel van een oud maken?

Herstellingen zijn niet mijn hoofdbezigheid, maar als een klant met een probleem komt, kijk ik altijd wat ik kan doen.

Eén van de mogelijkheden die bestaan met oude juwelen die wat verouderd zijn, is een transformatie. In dat proces wordt de basis van het oude juweel behouden maar omgevormd tot een meer eigentijdse ‘look’. Zeker bij antieke juwelen wordt zo het waardevolle meesterwerk van vroegere tijden behouden.

Nancy Allewerelt - Three Diamonds Oud goud wordt overgenomen aan de koers van de dag. Oude juwelen kunnen ongekende legeringen bevatten in de lasnaden of soudures, die het goud vervuilen en de intrinsieke waarde van het juweel kunnen verminderen. Ik werk enkel met 18 karaat goud van betrouwbare en gekende samenstelling.

We wensen Three Diamonds alle creatief succes toe!

Je kunt Three Diamonds contacteren via GSM 0485 69 04 39 – www.nancy-allewerelt.be  –nancy.allewerelt@gmail.com  – Foto’s: Nancy Allewerelt.