Natuurfotografe Annick Gentier exposeert in Zele

Bennie
0 reactie(s)
Jonge Kunst Zele Annick Gentier

Tekst & foto Bennie Vanderpiete ©

Zaterdag en zondag is er in Zele nog de expositie “Jonge kunst in atelier Theo Pensaert”. De Lootse (natuur-)fotografe Annick Gentier is 1 van de 6 deelnemende kunstenaars.

“In september 2014 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, een Nikon 5200. Geen professioneel apparaat, maar een toestel met toch heel wat knopjes en instellingen. En om te leren hoe ik met die camera moest werken, schreef ik me in voor een basiscursus digitale fotografie aan het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs te Lokeren” aldus Annick Gentier.

Na die basiscursus had Annick de smaak goed te pakken en volgden er nog 8 modules (telkens 1 semester) in avondschool. Nu moet Annick enkel nog haar portfolio maken en indienen. Dan mag ze zich een gebrevetteerde fotografe noemen. Zelf omschrijft ze zich heel bescheiden als “een amateurfotografe uit Lochristi met een passie voor fauna en flora, landschappen en close-ups van natuurlijke scènes en texturen.

En die passie voor fauna en flora is echt wel de rode draad doorheen de foto’s van Annick. Enkele van haar natuurfoto’s zag u al als “Foto van de week” op onze website. En het fotoboek dat ze maakte van het park van Beervelde werd tijdens de Tuindagen van mei voorgesteld.
Ook de affiche van de komende Tuindagen is gebaseerd op een foto van het Gravensteen die Annick maakte.

Samen met een vijftal andere kunstenaars werd Annick nu gevraagd voor een expositie in het kunstatelier Theo Pensaert in Zele.

Het gros van de 21 foto’s die ik laat zien op deze tentoonstelling, maakte ik in het Park van Beervelde. Dat is echt mijn speeltuin” aldus Annick die zelf een geboren en getogen Beerveldse is. Al woont ze nu met haar echtgenoot Andy in Lobos.

Meestal werk ik met een telezoom van 150-600mm. Een grote en zware lens en toch zijn de meeste foto’s uit de hand gemaakt.

Centraal hangen twee afdrukken van het koetshuis en het paviljoen met daarvoor de vijver, en verder vooral erg mooie close-ups van dieren en planten: een kolibrievlinder, een libelle, een vliegenzwam, of een anemoon. Ook een schitterende foto van een pauw kon op heel wat bewondering rekenen van de bezoekers.

Natuurfotografie werkt rustgevend, maakt nieuwsgierig, zorgt voor adrenaline, prikkelt je emoties…
Het kruipt onder je huid en laat je niet meer los
” schrijft Annick in het voorwoord van haar gastenboek.

De tentoonstelling opende vorige zondag haar deuren. Uiteraard kwam ook graaf Renaud de Kerchove eens kijken. Ook Johan Van Der Dood, één van de instructeurs fotografie aan het PCVO Lokeren, was aanwezig op de opening. Annick is niet zijn enige (oud-)leerling wiens werk in Zele te bewonderen is. Freddy Van Malderen studeerde in 2015 af in Lokeren en is aanwezig met een aantal schitterende landschapsfoto’s uit o.m. IJsland, Noorwegen en Japan en modelfoto’s die hij nam in zijn eigen studio. Verder nog foto’s van Inge Vinck en F. Verhelst. In het tweede gebouw van het kunstatelier vindt u hedendaagse kant en historische kostuums.

De tentoonstelling is nog te bezoeken op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober, telkens van 14 tot 18 uur (kunstatelier Theo Pensaert, Goeiende 2, 9240 Zele).