Niet ver, gratis en boeiend

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Fort Liefkenshoek Kallo

© Evarist Ganzelever

Je bent geïnteresseerd in geschiedenis,  landschapsontwikkeling én je lust bovendien eens een (BON)àPART-biertje, dan moet je op een luie zondagnamiddag zeker eens Fort Liefskenshoek in Kallo bezoeken.

Omgeven door water en havenindustrie ligt het fort, waarvan de oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811), op een eiland. Het is één van de laatste stukjes groen in een omgeving die wat aan Mars doet denken wanneer je een wandeling rondom de dijken van het fort maakt.

Aangelegd als buffer ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen, wisselde dit fort doorheen de eeuwen meermaals van bezetter. Twee eeuwen was het in Noord-Nederlands bezit waardoor deze de achterliggende polders en aldus de toegang tot de haven controleerden, als enclave in Zuid-Nederlands grondgebied.

Het fort deed in de loop van zijn bestaan onder meer dienst als quarantainestation voor besmettelijke zieken, marinebasis en vakantieoord voor de beroepsmilitairen.

In 1980 kocht de gemeente Beveren het fort aan en sedert 1985 is het een beschermd landschappelijk monument.

Je kan er terecht in het bezoekers- en belevingscentrum, waar je in twaalf lokalen de confrontatie kan aangaan met de woelige geschiedenis die het fort en omgeving over zich heen kregen. Zo sta je op het schommelende dek van een schip of zijn er de hoog opgestapelde containers die je imponeren.

Wie na dit alles het geheel nog eens in realtime wil beleven kan terecht op de panoramische uitkijktoren met zicht op de Schelde en de omringende Waaslandhaven.

Bij goed weer is het gezellig zitten op het terras van de fort-taverne. En zoals gezegd: zeker het blonde BONàPART -biertje, waar buskruit zou inzitten, eens proeven!

Fort Liefkenshoek - Ketenislaan 4 9130 Kallo - Gratis te bezoeken Woe - Zo & feestdagen: 09.30 tot 17 uur

http://www.fortliefkenshoek.be/praktische-info