Nieuw leven in de dreef na de doortocht van Lo-ART!

Bennie
0 reactie(s)
Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Het project Lo-ART op dreef mag dan wel afgesloten zijn, niet voor een koppeltje koolmezen dat onderdak vond in één van de kastjes. Over hun artistieke voorkeur kan men discussiëren, maar dat deze expo niets of niemand onberoerd liet is intussen duidelijk.

De hele maand mei was de Rozelaredreef een openluchtgalerij. De 40 nestkastjes van het kunstenaarscollectief Lo-art werkten ontwapenend. Fietsers, joggers, wandelaars en kunstliefhebbers… de artistieke vogelhuisjes ontlokten bij iedereen een glimlach.

Maandagavond viel het doek over deze tentoonstelling en werden de nestkastjes verwijderd, dit met de nodige omzichtigheid. Er bleef geen nageltje of vijsje achter in de bomen.

Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete Hans Van Hilst

Een nestkastje blijft hangen

Al klopt dat niet helemaal. Want men besloot om één vogelhuisje te laten hangen. Een koppel meesjes heeft sinds enige tijd zijn intrek genomen in één van de nestkastjes.
Toen men het huisje wou verwijderen, ontdekten de kunstenaars een nestje met 4 jongen en nog enkele eitjes. Het deksel van het kastjes werd terug dichtgeschroefd en vader en moeder mees hebben terug de handen vol met het voederen van hun hongerige jongen.

Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete

Toch vandalisme en homofobie?

We waren bij aanvang van de expositie bevreesd voor vandalisme. Maar het is pas op het einde dat we een eerste beschadigd nestkastje hadden aldus Roger Praet, voorzitter van Lo-art.

Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete

Toen het blauwe vogelhuisje met de regenboog een creatie van Claudine Denert - een eerste keer kapot ging, dachten we nog aan toeval. Maar kort nadat het volledig hersteld was, werd het kastje terug vernield. Het kan dus bijna niet anders dan dat dit bewust gedaan werd en homofobie hier een rol gespeeld heeft. Maar verder is men zeer respectvol omgegaan met onze tentoonstelling, waarvoor dank.   

Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete

Kunst naar de mensen gebracht

In tegenstelling tot een klassieke expo, waar men het bezoekersaantal exact kan meten, lag het in de Rozelaredreef - die publiek domein is – moeilijker om enig zicht te krijgen op het totaalplaatje. Meetinstrumenten waren de persoonlijke reacties die werden gesprokkeld en het aantal passanten dat je daadwerkelijk zag stilstaan bij de kunstwerken. Op sociale media werden veelvuldig foto's van de nestkastjes gedeeld, wat duidelijk een aansluiten met de wereld betekende. “Een dik succes”, klinkt het niet alleen binnen het kunstenaarscollectief, maar ook tot ver buiten de gemeentegrenzen treedt men dit bij. Het overweldigend aantal reacties dat bezoekers achterlieten in de tot brievenbus omgebouwde gastenboek liegen er niet om.

Lo ART op dreef - Slot - © Hans Van Hilst

De commentaren

Hans Van Hilst, bouwer van de brievenbus en postmeester van dienst, stuurde ons een kleine greep uit de commentaren.

Zoals al gezegd waren de reacties doorgaans positief. Bovendien hebben zowel jong als oud zich de moeite getroost ons hun verlangens te kennen te geven. Ludiek, openhartig en soms zelfs een noodkreet troffen we aan tussen uw berichten.

Ik hou niet van mensen die hun zin niet af”, was een leuke. Maar er bleek ook iemand te zijn die elke avond een rode postbus zag net voor het slapen gaan. Meer beklijvend wordt het wanneer in, anoniem, beverig kinderhandschrift de boodschap “het is niet leuk om gepest te worden” ons onder ogen komt.

Enkele persoonlijke noden vonden ook de weg naar onze brievenbus. Een loopweide voor honden zou iemand wel kunnen bekoren terwijl iemand anders dan weer nood had aan verlichting in de Rozelaredreef.

Lo ART op dreef - Slot - © Hans Van Hilst

Soms was de boodschap even simpel als recht voor de raap. “POEPEN?”, vergezeld van een telefoonnummer hetgeen we uit respect voor de privacy (helaas voor hem/haar) natuurlijk niet zullen publiceren.

Veel jongeren en kinderen wensen dat corona nu hopelijk snel uit ons levens zal verdwijnen. Naast dat er overal vrede zal heersen een meermaals terugkerend verzoek. Een voltallige klas heeft zich de moeite getroost en ons verblijd met persoonlijk gesigneerde uitgeknipte vogeltjes. Artiesten in spe, we mogen het alleen maar hopen.

Zelfs gevorderde artiesten lieten zich ook niet onberoerd want ook haiku’s en andere lyrische bewoordingen vonden hun weg naar onze brievenbus.

Een welgemeende dank aan u allen is hier dan ook meer dan op zijn plaats.”

Te koop?

Inmiddels blijven er bij Lo-art vragen binnenkomen of er nestkastjes te koop zijn.

"Een mooier compliment kan men als kunstenaar niet krijgen, vooral als je weet dat dit niet het opzet was. Te koop of niet, het blijft een individuele keuze van de kunstenaar” aldus Roger Praet.

Lo ART op dreef - Slot - © Bennie Vanderpiete

(Tekst en foto's © Benne Vanderpiete, Roger Praet, Hans Van Hilst & Romain Van Poucke)