Nieuw voertuig voor de groendienst

Jean Marie
0 reactie(s)
Maxus kiplaadbank gemeente Lochristi

Tekst - Foto JMDB ©

De aankoop werd in juni beslist en nu is de eerste elektrisch aangedreven bestelwagen met kiplaadbak geleverd. Vanavond staat de aankoop van een tweede identieke wagen op de agenda van de gemeenteraad. Deze aankoop is ter vervanging van de gesloten oranje bestelwagen Renault Master (2004).

De voertuigen van de groendienst zijn oud en zeer milieuverontreinigend. Ze worden dagelijks ingezet voor de uitvoering van het onderhoud en de herstellingen van het groen patrimonium. De raming bedroeg 62.000 euro en deze aankoop beantwoordt volledig binnen aan de doelstellingen van het burgemeestersconvenant, aangegaan in 2020.

De voertuigen van de groendienst rijden gemiddeld minder dan 40 kilometer oer dag. Elektrisch rijden is dan ook een optie en deze Maxus beantwoordde aan alle technische eisen. Hij is uitgerust met een trekhaak om ook een aanhangwagen met zitmaaier mee te nemen naar de uit te voeren werken en heeft een autonomie in deze uitvoering van 155 km. 

Hij heeft een laadvermogen van zo’n 900 kg en 1.200 kg trekvermogen. Er is plaats voor 3 personen. De wagens van de gemeente zullen in de toekomst niet langer oranje zijn maar wit om extra kosten te besparen.

Maxus is onderdeel van de grote Chinese autoproducent SAIC Motor. Met een productie van meer dan 7 miljoen auto's op jaarbasis is dit de op zes na grootste autobouwer ter wereld en de grootste in Azië. Ook op het gebied van New Energy Vehicles (NEV) timmeren ze aan de weg.

In 2020 werden er bij SAIC 320.000 elektrische/hybride voertuigen gebouwd, wat deze fabrikant de op één na grootste NEV-bouwer ter wereld maakt. Zie https://www.maxusmotors.be/nl. Op de Maxus EV80 krijg je 5 jaar fabrieksgarantie, 5 jaar gratis wegbijstand en 8 jaar garantie op de batterij.