Nieuws van bij IDM

Sorteren we goed? Hoe kunnen we besparen op onze afvalrekening? Zin om een online sessie te volgen? Wat moeten we doen nu het streng wintert?

Sorteren

De sorteeranalyse, die IDM de afgelopen maanden uitvoerde via steekproeven van het restafval, toont aan dat we nog veel beter kunnen sorteren en zo ook besparen.

In de grijze container van een gemiddeld IDM-gezin zit slechts 33% restafval en maar liefst 67% recycleerbaar materiaal. Op hun website lees je dat je heel wat geld kunt uitsparen door op een correcte manier te sorteren.

Wat restafval betreft scoort Lochristi het best met gemiddeld 113 kg per inwoner. Zele (117) en Moerbeke (118) doen het bijna even goed. Wachtebeke (124) scoort gemiddeld maar Zelzate (136 kg) en vooral Lokeren (141 kg) staan helemaal bovenaan de lijst met het meeste restafval per inwoner.

De komende maanden zal IDM dan ook focussen op een aantal thema’s om tot een beter sorteerpercentage te komen. Het begint deze maand met een online infosessie ‘koelkastmanagement en in maart is er een sessie thuis composteren.

Meer info over goed sorteren en besparen? https://www.idm.be/sorteren-0

Vrieskou

Het zal de hele week ook overdag vriezen en zo beleven we ongetwijfeld een heuse koudegolf. Het kan al eens gebeuren dat je afval vastvriest aan de container, vooral in de GFT-bak. Dit bemoeilijkt de ophaling en jij blijft – in het slechtste geval – met je afval zitten.

Daarom deze tips:

Begin onderaan de container met een laag krantenpapier of bruin karton. Werk eventueel in verschillende laagjes, met behulp van een beetje krantenpapier of keukenrol zonder dat het een papierbak wordt.

Druk het GFT-afval niet te hard aan. Vermijd te vochtig afval: laat fruitresten en ander vochtig afval eerst drogen. Wissel nat afval af met droog afval (bladeren, stro, takjes).

Plaats de container – eventueel de dag voor de ophaaldag – op een vorstvrije of windluwe plaats (garage, berging, …).

Is je GFT-afval toch vastgevroren? Maak het dan, met een lang voorwerp, zeer voorzichtig los van de wanden. Let er wel op dat de wanden van je container niet barsten.

Glasbollen

Uit een inspectierapport van Fost Plus blijkt dat IDM zeer goed scoort op de netheid en de lediging van de glasbollen. Er staan – verspreid over de 6 gemeenten – 114 glasbollen, op 80 verschillende sites. Deze worden door IDM wekelijks gemonitord en opgeruimd, indien nodig. Helaas wordt er nog té vaak sluikstort rond de glasbollen aangetroffen.

Dikketruiendag

Morgen 9 februari is het 'Dikketruiendag', een jaarlijkse Vlaamse actiedag waarop iedereen op een ludieke manier kan communiceren rond klimaatopwarming en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Scroll naar boven