Nobel mousseert in 2021

Jean Marie
0 reactie(s)
wijndomein Nobel mousserende wijn

© Tekst - Foto JMDB

Wijndomein Nobel is bezig met de vinificatie van zijn eerste mousserende wijn. Vandaag kwam een mobiele bottelinstallatie langs om de ‘tirage’ te starten en voorlopig te bottelen met een kroonkurk.

Ze hadden al wit, rosé en rood en volgend jaar komt daar ook nog een mousserende variant bij. Dit is een werk van langere adem want na het maken van de stille wijn met de druivenoogst 2019, moet het nu nog beginnen bubbelen en borrelen.

Die belletjes ontwikkelen zich in de fles bij de tweede gisting door toevoeging van gist en suiker, de ‘liqueur de tirage’.

mobiele bottelmachine Champagne

Een mobiele bottelmachine vulde zo’n 6.000 flesjes die nu 12 tot 18 maanden ‘sur lattes’ gaan en dat is gewoon rusten op de fles, al blijft het daarbinnen helemaal niet stil. In elk glas zitten er zo’n 2 miljoen belletjes waarvan je er amper 20% ziet. Professor Gérard Lingie-Belair (Universiteit Reims) doet er al heel lang onderzoek naar.

bottelmachine wijn

Met pinot noir, meunier en chardonnay is deze schuimwijn, die we wellicht eind 2021 of begin 2022 kunnen proeven gevinifieerd met de 3 belangrijkste druiven uit Champagne. Ook de methode is dezelfde.

botteling mousserende wijn Lochristi wijndomein nobel

Na deze periode van rust en vooral smaakontwikkeling, wordt bij de definitieve botteling het bezinksel weg gewerkt en voegt men een 'liqueur de dosage' toe om er een brut – extra brut of … van te maken.

Nog even geduld dus!

wijngaard Nobel Lochristi 2020