Oekraïne 12-12 – solidariteitsradio, geldinzamelactie en #plekvrij

Radio 12-12 voor Oekraïne

Radio 2, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe en Nostalgie zullen overmorgen de handen in elkaar slaan en radio maken in het teken van Oekraïne. Van 6 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds bundelen deze zenders hun krachten en zenden samen uit vanop de Groenplaats in Antwerpen. De presentatie zal verzorgd worden door wisselende duo’s van de verschillende zenders.

Tv-shows

 ’s Avonds, vanaf 20.40 uur is er dan een grote gezamenlijke tv-show van Eén, VTM en Play4 met Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en James Cooke als presentatoren.
De mediahuizen VRT, DPG Media en SBS slaan zo de handen in mekaar om de Oekraïners een hart onder de riem te steken en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de hulporganisaties die verenigd zijn in het Consortium 12-12.

Geld storten?

Zeven hulporganisaties (Oxfam-Solidariteit, Handicap International Belgium, Dokters van de Wereld, UNICEF-België, Caritas International Belgium, Plan International België en het Belgische Rode Kruis) verenigden zich in het “Consortium 12-12”. Zij zamelen nu in het kader van Oekraïne 12-12 zoveel mogelijk middelen in om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de buurlanden die overspoeld worden door een golf vluchtelingen. Financieel steunen kan via een storting op het rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212. Voor giften vanaf 40 euro op jaarbasis ontvangt u een fiscaal attest.

© Gemeente Lochristi

#Plekvrij en informatieavond

Ook het lokaal bestuur Lochristi ondersteunt de opvangactie #plekvrij van staatssecretaris Sammy Mahdi. Via het mailadres oekraine@lochristi.be  kunnen burgers doorgeven of zij ruimte hebben om Oekraïense burgers tijdelijk op te vangen. “Het is niet de bedoeling om vluchtelingen een jaar lang in huis te nemen”, zei staatssecretaris Mahdi hierover. “Dit initiatief is enkel bedoeld om personen een aantal dagen of weken op te vangen in afwachting van een definitieve woning.”
Donderdag 17 maart om 20 uur organiseren de gemeente Lochristi en Gemeente & OCMW Wachtebeke in het Fazantenhof (Bosdreef, Lochristi) een informatieavond over wat crisisopvang van Oekraïense vluchtelingen in een gastgezin allemaal inhoudt. Deze infoavond is bedoeld voor wie zich reeds opgaf als gastgezin én voor inwoners die erover nadenken en eerst wat meer informatie willen. Wie vragen heeft kan mailen naar oekraine@lochristi.be of info@wachtebeke.be .

 

(Foto's © Bennie Vanderpiete – Gemeente Lochristi)

 

Scroll naar boven