Onderweg met Rotlaus

Claudine
0 reactie(s)
Onderweg met Rotlaus

Tekst - Foto Claudine De Wilde

Het midzomerfeest, het heidense zonnewendefeest maar ook de winterzonnewende werden bij ons - kort nadat Vlaanderen bekeerd was tot het christelijk geloof - verbannen en later verchristelijkt. Ze werden beide hervormd tot het feest van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni en het Kerstfeest op 25 december.

Men geloofde dat planten op midzomer heilzame en magische krachten hadden en daarom plukte men ze in deze nacht. Vreugdevuren zouden bescherming geven tegen de duistere krachten, de krachten waarvan men dacht dat ze vrij spel hadden vanaf het moment dat het aantal uren daglicht opnieuw afnam. Deze heldere nacht wordt in de Noord-Europa nog steeds met een geweldig volksfeest gevierd. Op de avond van 23 juni wordt overal in Noorwegen midzomer (Sankthansaften) gevierd met als hoogtepunt het ontsteken van een vreugdevuur.

Het lied Sommardraum van de Noorse groep Rotlaus gaat over zo’n heerlijk vrolijke midzomernacht  op het platteland. Er is de zomer, de zon, bergen en valleien,  een meisje , vrienden  en drank. Even staat de tijd stil als het zachtjes  schemert  en dan is er de zon die weer opgaat.
De groep, pas ontstaan in 2015 in Sunnmøre, eindigde in 2016 reeds in de top 10 van VG-lijst, ontving gouden en platina platen voor verkoop en streaming en bereikte snel 1 miljoen views op Spotify.
Rotlaus is in Noorwegen op zeer korte tijd enorm geliefd en hun schare fans blijft maar groeien. De fel begeerde liveband wordt overal te lande geprogrammeerd.

Steeds samen onderweg, noemen zij zichzelf één familie waar iedereen op iedereen kan op rekenen en waarvan het publiek zeker kan zijn van een geweldig podiumoptreden. Bij een concert van deze Noors zingende band kun je je aan feest en plezier verwachten. Vanaf de eerste noten zingt het publiek ook voluit mee. Hun muziek is een  spel van folkrock en country - bezaaid met viool en accordeon.

Magische momenten worden vaak ervaren op schemerige zomeravonden.  Alleen of in gezelschap, op een kamp, een strand, een terras,  rond water of akkers,  groeien ideeën,  vriendschappen, emoties, verzen, dromen en verhalen.