Ontmoet de producent

Meet the buyer nu ook in je lokale supermarkt. EROV, Buurtsuper en het Innovatiesteunpunt sloegen de handen in elkaar en brachten lokale voedingsbedrijven en zelfstandige supermarktuitbaters samen op een B2B-event bij kruiden Claus in Kruishoutem (Kruisem). 

Vinden we lokale producenten nu stilaan ook in de grootwarenhuizen in onze gemeente of dorp?

Bakkerij Compaan Lang Leven Lochristi BioPlanet Destelebergen

Op 7 oktober 2019 ontmoetten 25 Oost-Vlaamse producenten van streek- en hoeveproducten zelfstandige supermarktuitbaters. Lokale supermarkten hebben blijkbaar al een tijdje interesse om hun assortiment uit te breiden met biologische sappen, verfrissende streekbiertjes, huisbereide geroosterde koffie,  kwalitatief hoevevlees en verse zuivel. Op die manier willen ze inspelen op de toenemende vraag naar streek- en hoeveproducten

Door een rechtstreeks contact met de producent, ontdekt de zelfstandige supermarktuitbater of retailer het boeiende verhaal achter de lokale en unieke producten. Lokale samenwerking maakt ook de keten korter en dat is mooi meegenomen.

Gedeputeerde Leentje Grillaert: “De consument heeft hoe langer hoe meer interesse in lokale en authentieke producten. Met dit initiatief geven we buurtsupermarkten de kans om in te spelen op die trend door hen in contact te brengen met de producenten van lokale streek- en hoeveproducten.”

Ginstberg uit Oosterzele baat a sinds 1897 een bron uit en dit water wordt verdeeld bij BioPlanet. De frisdranken vind je dan weer bij de lokale drankencentrales hier. Larmuseau bestaat een heel lang en heeft ook een winkel in het centrum. De bieren van L’Arogante uit Gent worden gebrouwen in de Proefbrouwerij en vindt men ook in de lokale drankencentrales.

Ijsster Gent

De Ijsster uit Gent is zot van ijs. Vanier kan men kopen bij ’t Lang Leven.

Compaan uit Sint Amandsberg is een sociale biobakker en hun gamma vind je bij ’t Lang Leven of in de BioPlanet Destelbergen. Verhofstede is verhuisd maar hun sappen vind je op heel veel plaatsen.

Ook Ganda ham heeft nu een bio versie maar ook eentje met olijven. Breydel uit Gavere was ook aanwezig . Ze hebben ook hun eigen varkenshouderijen die elke dag muziek beluisteren om zo stress te verminderen. Het helpt ook wanneer ze over een korte afstand (max 25 km) vervoerd worden en zo de kwaliteit van het vlees bestendigen. Ze zijn gespecialiseerd in ovengebakken vlees.

Ganda ham Breydel ovengebakken

Graanstokerij Rubbens uit Wichelen hoeven we niet voor te stellen.

Het zijn allemaal producenten met een eigen lokaal verhaal maar niet noodzakelijk biologisch. Sommigen kunnen dat ook nooit zijn maar als je achter de schermen kunt kijken, weet je meteen dat ze zorgzaam omgaan met hun dieren en grondstoffen.

In 2020 komt er een grote beurs in Gent waar heel veel meer producenten aanwezig zullen zijn.

Meer informatie? https://www.lekkeroostvlaams.be/

 

Scroll naar boven