Ook een vaccin voor de sierteeltsector?

In maart 2020, tijdens die eerste hallucinante weken van de coronacrisis in Europa publiceerde Lochristinaar.com de bijdrage: ‘De volledige sierteeltsector bloedt’. Naar de impact van de lockdown was het toen nog gissen. Heeft de sector het overleefd? Werd hij mee besmet? Of kreeg hij een vaccin? 

In de publicatie van 23 maart 2020 kreeg ik een idee van de zware mokerslag voor de sector via Christoph, commercieel manager bij FlorAmor en Lochristinaar, die dagelijks met zijn beide voeten in de praktijk staat. Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/de-volledige-sierteeltsector-bloedt
Christoph wil met plezier zijn ervaringen over de voorbije periode delen.

Christoph, in maart 2020 was er toch paniek bij de siertelers

De eerste weken van de lockdown was er echt blinde paniek. Tuincentra, bloemenwinkels, doe-het-zelf zaken,.. zowat alle winkelpunten die door de kwekers worden bevoorraad sloten de deuren in heel Europa. De winkelpunten (voornamelijk supermarkten) die tijdens de lockdowns wél openbleven hadden geen interesse, of ze kregen het verbod om bloemen en planten te verkopen. Pasta, droge voeding, blikken en wc-papier waren absolute prioriteit. Dit net bij de start van het voorjaar, die drukke periode waar de kwekers het meest naar uitkijken, de maanden waarin de boterham moet verdiend worden! Kwekers bleven met hun mooie producten in de serres zitten want tuincentra en groothandelaars konden hun engagementen niet meer nakomen. Miljoenen planten op de vuilnisbelt, dat was meestal de enige optie.

En toen kwamen er versoepelingen ook voor wie uitsluitend bloemen en planten verkocht

“Na die eerste weken werden er gelukkig vele tuincentra en doe-het-zelf zaken toch ondergebracht onder de categorie ‘levensnoodzakelijke’ winkels. De bloemen-en plantenhandel kwam weer op gang.   Verkooppunten moesten nu snel bevoorraad worden. Stilaan zagen we in elk Europees land enkele winkelpunten heropenen. En de verkoop die ging zeer goed.”

Beter verkocht dan verwacht was

“Jazeker, en daar zijn een aantal logische redenen voor. Eerst en vooral door het feit dat men was veroordeeld tot ‘thuiszitten’ kwam er heel veel tijd vrij. Geen mogelijkheden tot uitgaan, reizen noch cultuur bezorgden enkele tientallen miljoenen Europeanen tijd om te klussen, te tuinieren, om thuis rond te hangen. Bovendien was het prachtig weer in het voorjaar en de zomer van 2020. Men kon genieten van planten op het terras, verse kruiden, eigen groentjes. Ook niet vergeten dat er massa’s budget niet besteed werden in de horeca, voor reizen of uitstapjes. Een serieus stuk van het huishoudbudget kwam vrij om er thuis iets mee te doen. Het besef groeide dat men het huis en tuin ook aangenaam kan maken. Met andere woorden isolatie en thuiswerk waren een katalysator voor een gigantisch goede verkoop. Voor vele tuincentra, handelaars én kwekers was het voorbije jaar het allerbeste in vele jaren.
En ja, na 2020 is ook 2021 ‘besmet‘ met het groene virus en doen we op hetzelfde commerciële elan voort.

Zie je veranderingen bij de consumenten?

“Het gevoel dat ‘groen’ zowel binnenshuis als buiten aangenaam is en dat het fijn is om te tuinieren is een blijver. Het is fantastisch dat mensen voor het eerst (en sommigen opnieuw) enkele tomatenplantjes gaan opkweken in een stadstuintje of op een balkon. We verwachten dat de Europese consument de komende jaren zal blijven kopen, al zal het niet meer zo extreem gretig zijn als in de voorbij maanden.”

Merk je een andere manier van zakendoen tegenover vroeger?

“Normaal bezoeken we regelmatig onze klanten in Europa. Contacten onderhouden, de ‘temperatuur’ van de markt meten, nieuwe trends opzoeken, de vinger aan de pols houden….   Dit hebben we de voorbije 18 maand niet kunnen doen. Maar er is een grote digitale sprong gemaakt.  Online vergaderen, digitale beurzen organiseren, virtuele rondleidingen in de serres maken. Dat zijn allemaal dingen die we met veel creativiteit moesten ‘uitvinden’ om onze business en marketing levend te houden. En iets bewuster leven, minder reizen en slimmer omgaan met digitale media, ook dat is een positieve evolutie die we meepakken uit deze crisis. “

Je vorige quote “OPGEVEN staat niet in ons woordenboek, net zoals in de serre of op den akker: Onkruid vergaat niet!” Geldt die nog altijd?

“Geldt nog steeds, maar laten we er een nieuwe aan toevoegen: “Never waste a good crisis “(W. Churchill)”
 

Scroll naar boven