Ook Filip en Alphonse – Fons & Father – Naudts dingen mee naar de titel “Cultuurlaureaat 2022”

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan sinds maandag. We stellen u alle genomineerden voor. Na eerder Roger en Benjamin Praet, is het vandaag de beurt aan een tweede vader-zoon combinatie met Filip en Alphonse Naudts.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd. 
Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 families voor en deze keer zijn dat Filip Naudts en zijn zoon Alphonse.

Cultuurlaureaat 2022 - Fam Naudts © Bennie Vanderpiete

Filip Naudts – de fotograaf

Als zoon van een bloemist was Filip Naudts (53) voorbestemd om het tuinbouwbedrijf van zijn ouders over te nemen. Maar nadat hij er 4 jaar gewerkt had, koos hij toch voor de fotografie. Na een korte periode als persfotograaf actief geweest te zijn, begon hij als zelfstandig fotograaf en richtte in 1993 in Lochristi zijn studio Guarda La Fotografia op.

In 1992 startte Filip zijn carrière als setfotograaf bij de Vlaamse publieke omroep, werkte gedurende 9 jaar als fotodocumentalist in het FOMU (FotoMuseum in Antwerpen) en 5 jaar als fotorecensent bij het Nederlandse fotografieblad FOTO.

Filip Naudts groeide uit tot een vaste waarde in het fotografielandschap en werd één van België’s bekendste fotografen. Hij is fotograaf voor tal van Vlaamse magazines zoals Knack, Ché, Goedele Magazine, Humo, P-Magazine en De Morgen Magazine. Ontelbare BV’s, maar ook minder bekende mensen, poseren voor zijn lens. Hij fotografeert hen in zijn eigen stijl waarbij hij – vooral in zijn artistiek werk – dikwijls schilderachtig en/of met een vleugje humor portretteert. Docent kunstgeschiedenis Johan Swinnen (VUB) die in 2006 de tentoonstelling “La Clé du Boudoir” opende, omschreef Filip Naudts als ”peintre-photographe” (schilder-fotograaf). Aan die fototentoonstelling met “17de-eeuwse portretfoto’s” wijdde “De Rode Loper” (VRT) trouwens een reportage. Eind 2018 was er een eerste grote overzichtstentoonstelling van Filip Nauds’ werk. In het Stadsmuseum Lokeren hing een uitgebreide selectie met o.m. foto’s van 6 fotoreeksen die Filip in 25 jaar geproduceerd had.

Filip Naudts figureerde ook al ettelijke keren als fotograaf in televisie- en filmproducties. Zo was hij onder meer te zien in de soap “Familie” (2019), in “Undercover-2” (met Tom Waes in 2020), en in “Grond” (van Adil El Arbi en Bilall Fallah, 2021). U zal hem ook nog als fotograaf zien opduiken in “Chantal-2” (met Maaike Cafmeyer) en in de Franse langspeelfilm “La Graine” (met Marie Papillon en Stacy Martin in de hoofdrollen), twee producties die vermoedelijk vanaf 2023 te zien zullen zijn.

Momenteel heeft Filip de handen vol met de opdrachten die hij krijgt en is er minder ruimte voor vrij werk. Een selectie foto’s van de Lootse fotograaf is nog t/m 28 augustus te bezichtigen in Temse (DACCA Complex, bereikbaar via Vlietdam 19) op een tentoonstelling met werk van tal van Belgische vooraanstaande fotografen van ID/photo agency.

Cultuurlaureaat 2022 - Fam Naudts © Bennie Vanderpiete

Alphonse Naudts

Alphonse Naudts (21) is de zoon van Filip Naudts en zijn echtgenote Katrien. Al op jongere leeftijd acteerde Alphonse in televisiesketches. Gitaar spelen leerde hij dan weer in de muziekschool Lochristi, waar hij 12 jaar les volgde. Verder tekent en schrijft Alphonse graag. Niet verwonderlijk dus dat hij momenteel een opleiding journalistiek volgt aan de Arteveldehogeschool in Gent. Een opleiding die hem nu al van pas komt bij het schrijven van artikels voor Showbizzsite en van filmrecensies voor Nummer9080. Wie nog meer filmrecensies van hem wil zien, kan ook terecht op de Instagram account die Alphonse daarvoor aanmaakte (Insta account: Themoviecounselor). Alphonse verkiest visueel sterke films, waarin alle genres een beetje samenkomen, boven de bombastische Amerikaanse Hollywood-producties. De jonge Naudts is ook sportief actief en voetbalt bij de beloften van Dynamo Beervelde. Een toekomst als sportjournalist, in de geschreven pers, zou hem ook wel kunnen bekoren.

Cultuurlaureaat 2022 - Fam Naudts © Bennie Vanderpiete

Fons and Father

Dan kwam het vermaledijde coronajaar 2020 met de lockdown. Filip had als 14-jarige wel een paar basisakkoorden geleerd op een eenvoudig gitaartje, maar dat was niets in vergelijking met de opleiding die Alphonse genoten had in de muziekschool van Lochristi.  Toch besloten vader en zoon om het gitaarduo “Fons and Father” op te richten en elke week een nieuwe cover ten gehore te brengen.  Op deze manier wilden ze familie en close friends online entertainen en beetje bij beetje hun samenspel proberen verbeteren. Van de nood “Blijf in uw kot” maakten ze zo een deugd.
Die wekelijkse discipline hielden ze 100 coronaweken en evenveel gitaarcovers vol. De opnames van die covers vindt u op het YouTube kanaal van Fons and Father. Geregeld zijn ook moeder Katrien en dochter Yang te horen; maar ook een aantal BV’s kwam meezingen. Vandaag brengen Fons and Father nog steeds nieuwe gitaarcovers en staat de teller op 103. Maar de wekelijkse tijdsdruk is er niet meer.  “Fotografie is en blijft mijn levenswerk natuurlijk,” aldus Filip, “maar ik ben stiekem ook wel een (heel klein) beetje trots op de ontwikkeling van mijn gitaarspel vanaf de eerste coronalockdown tot nu.”

Stemmen voor Filip en Alphonse Naudts kan nog tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat 2022 - Fam Naudts © Yang Naudts
(Foto's © Bennie Vanderpiete en Yang Naudts)

 

Scroll naar boven