Ook Unizo klonk op het nieuwe jaar!

Sofie
0 reactie(s)
Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

Tekst en foto's © Sofie De Coninck

Wie januari zegt, zegt nieuwjaarsrecepties. Zowat iedere vereniging organiseert er traditiegetrouw eentje voor zijn leden. Zo ook Unizo op donderdagavond 25 januari. Aangezien 2024 een bijzonder jaar wordt door o.a. de nakende fusie met Wachtebeke en de verkiezingen op verschillende niveaus had men alles in het werk gesteld voor de ondernemers uit Lochristi en Wachtebeke om het jaar in te zetten met een bijzondere receptie.

Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

De Messe

De leden van Unizo Lochristi en Wachtebeke werden verwacht in “De Messe”. Zo heet de ontwijde kerk van Overslag (deelgemeente van Wachtebeke) tegenwoordig. Voor deze gelegenheid organiseerde men zelfs een shuttledienst die leden oppikte op diverse opstapplaatsen in samenwerking met “Begonia Reizen”. Op die manier was iedereen in de mogelijkheid om een glaasje te drinken en toch veilig thuis te geraken.

Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

Bij aankomst werd men met de nodige animo ontvangen door twee bevallige dames -  in mantelpakjes met panterprint – waarvan er eentje door de aanwezigen al snel ontmaskerd werd als actrice Tania Van der Sanden.

Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

Broers

Unizo heeft een trouwe traditie om zijn activiteiten op locatie bij leden te organiseren. Zo bleek dat deze bijzondere plek in de toekomst de brouwerij “Broers” zal huisvesten. Bram Bossuyt en Ruben Laureys begonnen na een cursus bij Syntra hun eigen bier te brouwen en hebben ondertussen reeds een divers assortiment op hun naam staan. Toen men in Wachtebeke op zoek ging naar een nieuwe bestemming voor de kerk van Overslag, kreeg men de gelegenheid om voorstellen in te dienen.

Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

Onze “Broers” scoorden het sterkst en haalden een kosteloze erfpacht binnen van 15 jaar die nadien verlengbaar is. In afwachting van de renovatie en komst van de brouwerij organiseren zij o.a. comedyvoorstellingen in De Messe. Bedoeling is om behalve de brouwerij ook een proeflokaal, buurtwinkel met lokale producten en toeristisch informatiepunt onder te brengen in de kerk. Een initiatief om in de gaten te houden!

Unizo Nieuwjaarsrecepties 2024 © Sofie De Coninck

Speech

Nadat Bram en Ruben zichzelf, hun brouwerij en hun knappe plannen hadden voorgesteld nam Kaat Baertsoen, voorzitster van Unizo het woord. Bij een nieuwjaarsreceptie hoort immers een Nieuwjaarstoespraak. Na een woord van dank voor de partners die de nieuwjaarsreceptie mogelijk maakten en een terugblik op enkele belangrijke gebeurtenissen in de wereld uit 2023 wist Kaat de aanwezigen te vertellen dat Unizo haar ontstaan reeds ruim 75 jaar geleden kende toen het onder de naam NCMV werd opgericht. De missie om het ondernemersklimaat te versterken, is na al die tijd nog steeds dezelfde. Kaat pleitte voor een verlaging van de belastingdruk voor ondernemers als grote prioriteit van de beleidsmakers. Tevens uitte ze haar dankbaarheid voor de komst van de “Ambtenaar lokale economie”, An Vernaeve, nadat Unizo hier jàren voor ijverde. Voorts deed ze een warme oproep aan de aanwezige ondernemers om ondanks de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen zeker een stem uit te brengen.

Ze eindigde haar toespraak met het voorstellen van de bestuursleden waaronder vier nieuwe leden en kondigde ook het afscheid aan van Annik De Vinck als bestuurslid.

Degusteren

Naast een toplocatie en een speech bevat een geslaagde nieuwjaarsreceptie natuurlijk nog een derde ingrediënt: het hapje en het drankje. Diverse bieren van “Broers” konden gedegusteerd worden maar ook cava, wijn en Ritchie limonade behoorden tot de opties. Op de tafels heerlijke tapas en later op de avond werden alle aanwezigen getrakteerd op een “Papasburger” Alleen het beste is goed genoeg en daarom wist Kaat de beste frituur van Oost-Vlaanderen te strikken voor de catering.

 

De toon is bij deze gezet voor 2024. Het belooft een bijzonder jaar te worden waarin de stem van de ondernemer telt.