Op bezoek bij Blom Vivant

Jean Marie
0 reactie(s)
Zorgboerderij Zaffelare Blom Vivant vzw

Tekst - foto JMDB

Dit ‘groene zorginitiatief’ van Trine Spittaels huist bij Janaplants van Jan De Bock in Zaffelare. Tijd om eens langs te gaan nadat het in de late lente werd opgericht nu de opendeurdag op 14 september er aan komt.

Trine Spitaels is bachelor in de orthopedagogie en hoofdcoördinator van Blom Vivant. Deze vzw organiseert een groen dagbestedingsproject voor volwassenen met een verstandelijke beperking en die over een persoonsvolgend budget (pvb) beschikken.

Trine Spitaels

“ Ik wil in kleine groepjes werken van maximaal 4 personen en professionele begeleiding en ondersteuning geven in een laag temporegeling. Momenteel werk ik deeltijds bij Emiliani in Lokeren maar op maandag en woensdag van 9.30 tot 16.30 uur wil ik hier in de Nerenhoek in de tuin van het bedrijf Janaplants dagactiviteiten organiseren. Het is een proces van samen bezig zijn in de natuur al kan het ook binnen bij minder goed weer. We hebben hier een moestuin aangelegd. Verder is er een zwemvijver en binnen kunnen we koken en andere activiteiten organiseren. Er zijn ook schapen en ezels die kunnen verzorgd worden. De dagprijs is 100 euro waarbij de woon- en leefkost inbegrepen zijn. Zo wordt er ’s middags een lunch geserveerd.”

Zorgboerderij Zaffelare Blom Vivant vzw

In de tuin vinden we de moestuin, een bloemenweide en verder een wijngaard en zwemvijver. Het motto is dan ook terecht als we lezen dat ze in kleine groep boer helpen met het verzorgen van geurende planten, het onderhouden van tuin en dier, het plukken van druiven … Daarnaast maken we ook tijd om te genieten en te relaxen in een groene omgeving.

Janaplants Zaffelare

Jan De Bock heeft met Janaplants al 17 jaar een tuinbouwbedrijf met geurende pelargoniums in verschillende kleuren. Elk jaar worden er meer dan 125.000 planten gekweekt.

wijngaard Janaplants Zaffelare

Een kleine wijngaard met 200 stokken werd in 2015 aangeplant. Het gaat om eet- en wijnduiven. Voor de wijn koos hij voor chardonnay, pinot noir die we uit Champagne kennen en verder voor zweigelt (Oostenrijk) en auxerrois (Luxemburg – Elzas). Eerder volgde hij de cursus wijnbouwer bij Syntra.

Trine Spitaels en Jan De Bock

Dit jaar werd de eerste wijn gevinifieerd van alle 4 de variëteiten waarbij zweigelt het grootste deel is. Recent werd gebotteld. Het is een zeer licht rose rosé zoals de vin gris die we ook konden proeven. De wijn werd mee door moeder natuur gemaakt. Zo werd de wijn buiten gezet toen het deze winter enkele dagen hard vroor om deze te ontzuren. Het is een lichte (11.5%) fruitige wijn met geuren van framboos en citrus. Licht aangenaam met een toets moelleux in de aanzet en fijne citruszuren. Frisse terrasjeswijn van eigen bodem. De wijn is uitsluitend voor eigen gebruik en wordt niet gecommercialiseerd want er is amper 50 liter van.

Blom Vivant Zaffelare

De opendeurdag gaat door op zaterdag 14 september 2019 van 10 tot 13 uur. Iedereen welkom!

Meer info? www.blomvivant.be