Open Monumentendag Groot-Lochristi 8 september

Bert Vervaet
0 reactie(s)

Bij de 25ste editie van Open Monumentendag wordt geen apart thema benaderd maar werd voorgesteld om terug te gaan naar geslaagde edities van vorige jaren. De Cultuurraad van Lochristi stelt uit het rijke parcours vier uiteenlopende monumenten in de kijker, één in elke deelgemeente.

Het herenhuis Vermeulen-De Saegher, Dorp-Oost 41 te Lochristi werd gebouwd in 1905 naar een ontwerp van de befaamde architect Valentin Vaernewyck. Prosper Vermeulen was huisarts, brouwer en burgemeester van Lochristi. Het huis is thans bewoond door de heer en mevrouw Marc en Carmen Vermeulen-Mussche. In het zaaltje dat dokter Vermeulen liet aanbouwen voor de trouwfeesten van zijn dochters richtte kleinzoon Marc Vermeulen een klein maar merkwaardig museum in over leven en werk van zijn grootouders.

Het vroegere klooster van Beervelde, Kloosterstraat 29, werd gebouwd in 1879, 1898 en 1906. Na het vertrek van de zusters van Barmhartigheid werd het klooster eerst gehuurd en dan gekocht door de heer en mevrouw Rogier en Mieke De Corte-Van Hecke. Zij lieten het huis ombouwen tot een bewoonbare en functionele gezinswoning voor mensen met leidinggevende posities. In de fraaie tuin prijkt een beeldhouwwerk van Willem Vermandere.

Het Van Peteghemorgel in de parochiekerk van Zeveneken werd gebouwd in 1775 en is sinds 1980 een geklasseerd monument. Bij de restauratie werd de oorspronkelijke toestand hersteld. Het doksaal zal in kleine groepen toegankelijk zijn voor de bezoekers en het orgel zal kundig bespeeld worden in twee sessies: een concert van 10 u tot 12 u en een concert van 14 u tot 16 u.

De vroegere pastorie van Zaffelare, Zaffelare-Dorp 83, werd als pastoriesite met omwallingen ingericht kort na 1221. De huidige gebouwen dateren van 1743, 1769 en 1790 met een aanvulling van 2008-2011. Het wettelijk beschermde gebouw werd deskundig gerestaureerd. Op de bovenverdieping en in de tuin werd het LoS (Loots Sierteeltmuseum) ingericht. Op Open Monumentendag is gans de site en het museum gratis te bezichtigen, evenals “Kunst in de tuin” en een evocatie van de 24 vroegere Open Monumentendagen van Lochristi.

De monumenten zijn te bezichtigen van 10 tot 18 u. Alleen in Zeveneken stopt de vrije rondgang al om 17 u omwille van de eucharistieviering. Op elk van de locaties zullen gidsen de bezoekers te woord staan. Er zal een gratis brochure voorhanden zijn met een historische toelichting over de vier monumenten en over de voorbije Open Monumentendagen.