Over het leven van Robert Mussche (1912-1945)

Carmen Mussche uit Lochristi heeft haar vader nauwelijks persoonlijk gekend. Daarvoor was ze nog te klein toen hij als verzetstrijder in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken en achteraf verdween in Duitse concentratiekampen.

Zij herinnert zich wel nog dat ze met haar moeder in 1945 naar het Gentse Sint-Pietersstation ging wanneer er vrijgekomen krijgsgevangenen terugkwamen uit Duitsland, in de hoop dat Robert Mussche, echtgenoot en vader, er bij zou zijn. Pas later hebben zij vernomen van Jan Everaert, een getuige die hem had gekend in Neuengamme en die er bij was geweest, hoe hij is omgekomen met duizenden krijgsgevangenen in de baai van Lübeck, bij het bombardement van het schip Cap Arcona.

Op basis van de getuigenissen van haar moeder en grootouders en van vrienden van haar vader, zoals zijn boezemvriend Johan Daisne, heeft Carmen zich geleidelijk een beeld kunnen vormen. Zij bewaarde zorgvuldig zijn archief en bibliotheek en deed opzoekingen naar de achtergrond van zijn engagement als journalist en als verzetstrijder. Omwille van haar inzichten en haar positie als enige dochter werd zij ook opgezocht door andere instanties, zoals voor de befaamde tentoonstelling “Gekleurd Verleden” in de Sint-Pietersabdij.

Merkwaardige contacten waren er onder meer met de Baskische jonge schrijver Kirmen Arube, die over Robert Mussche een succesrijk boek schreef. Het Baskisch boek “Mussche” werd in het Spaans vertaald “Lo que mueve el mundo” en in het Engels “What Makes The World Go Around”. Robert Mussche was voor De Vooruit in Spanje correspondent tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hij was er in contact met onder meer Hemingway en Malraux. Hij trok zich in Gent het lot aan van de Baskische kinderen (Los niños) die op de vlucht voor het oorlogsgeweld hier verbleven. Eén ervan, Carmen, werd opgevangen bij de ouders van Robert Mussche. Naar haar is later zijn dochter genoemd.

Carmen Mussche zal voor onze kring spreken met als thema: Het leven van Robert Mussche, mijn vader”. Als oud-lerares bezit zij als geen ander de gave van het woord en het onderwerp is indrukwekkend. Afspraak op donderdag 16 april om 20 uur in Convent Begga/De Vlier, Groot Begijnhof 16 te Sint-Amandsberg (dicht bij de ingang van de Schoolstraat).

Bert Vervaet

Foto 1 Robert Mussche – Foto 2. Frontpagina van het Baskische boek met Carmen Mussche als peuter met haar vader en moeder.

Scroll naar boven