PAPARAZZO – Nieuw boek (voor u?) van Filip Naudts.

Bennie
0 reactie(s)
Paparazzo Filip Naudts boek

© Petra Impens

Op dinsdag 28 juli stelde onze bekende fotograaf Filip Naudts zijn fotoreeks Paparazzo voor. Zijn nieuw werk is nog tot 11 augustus te bewonderen in Galerie Van Campen & Rochtus te Knokke. De fotoreeks werd ook gebundeld in een nieuw boek, waarvan Lochristinaar een gesigneerd exemplaar mag wegschenken.

Persvoorstelling en tentoonstelling

In zijn nieuwe fotoreeks presenteert Filip Naudts voyeuristische foto’s die hij nam van vrouwelijke BV’s. Op de beelden – van op enige afstand genomen in paparazzostijl - telkens een nachtelijk tafereel van een BV in een vrij intiem moment. Het lijkt alsof de dames zich niet bewust zijn van de fotograaf maar uiteraard werd alles meesterlijk geregisseerd.
Vorige dinsdag was er dan de persvoorstelling in Antwerpen, waarbij een zestal van de gefotografeerde dames ook aanwezig waren. Bovendien had Filip Naudts een aantal bevriende (hobby)fotografen uitgenodigd om alles op foto vast te leggen, wat ook voor een zeker paparazzi-gehalte zorgde.

Na de persvoorstelling verhuisden Filip Naudts’ werken naar Galerie Van Campen & Rochtus in de Dumortierlaan 85 te Knokke-Heist. Daar kunt u ze nog tot en met 11 augustus bewonderen, alle dagen van 11 tot 18 uur behalve op woensdag. Snel zijn is dus de boodschap, maar zeker de moeite!

 Paparazzo Filip Naudts boek

Filip Naudts over Paparazzo

Lochristinaar ging even aankloppen bij Filip Naudts voor een gesprek over zijn nieuw werk.

“Ik had al jarenlang geen vrij werk meer gedaan en verzamelde ondertussen een aantal ideeën. Toen het enige tijd geleden iets minder druk werd, bleek dit het aangewezen moment om een van de projecten tot leven te brengen. Het idee van Paparazzo leek me het sterkst. Daarom deed ik een eerste (proef)opname met Clara Cleymans in onze eigen B&B in Gent. Al tijdens de shoot dacht ik “dit werkt niet”. Toch hebben we de opnames verder afgewerkt. Nadien, bij verwerken van de beelden, kreeg ik toch al een iets beter gevoel.

Dus volgde er een tweede opnamedag, deze keer met Lien Van de Kelder. Weer werd het geen onverdeeld succes, want de locatie bleek ongeschikt. Het toeval heeft ons toen geholpen doordat we vlakbij een betere woning vonden die de eigenaars dan nog vrijwillig ter beschikking stelden. Gaandeweg voelde ik me steeds beter bij het concept van de reeks. De poses waarin ik de BV’s plaatste werden ook steeds theatraler, denk bijvoorbeeld maar aan Eline De Muynck die onderaan de trap ligt. Het fenomeen “paparazzi” kennen we nauwelijks in Vlaanderen en persoonlijk vind ik dat maar goed ook. Maar ik houd er wel van om in mijn foto’s de kijker aan het twijfelen te brengen of ze al dan niet geregisseerd zijn.

De opnames voor paparazzo zorgden ook voor een aantal specifieke problemen. Enerzijds moet je geschikte locaties vinden. Je brengt immers ook een heel deel van de gevel in beeld en ik wou toch het schilderachtige, dat je heel dikwijls terugvindt in mijn werk, ook hier verkrijgen.
Een oproep (onder andere via Nummer 9080) zorgde voor de nodige respons en van de 23 opnames kon ik er 9 in Lochristi realiseren. De voorlaatste foto uit het boek, een reeks feestende party girls, werd hier in onze eigen woning genomen. Maar ook niet iedereen is bereid om zijn gevel of interieur te laten fotograferen.

Paparazzo Filip Naudts boek

Anderzijds was er de samenwerking met de modellen. Voor deze reeks moest ik vanop grote afstand fotograferen, soms zelfs vanop een stelling. De communicatie met de modellen gebeurde dan ook heel vaak met walkietalkie. Een heel andere manier van werken dan pakweg de intieme sfeer van een fotostudio.In het totaal vond ik 21 vrouwelijke BV’s bereid om mee te werken. Er was eigenlijk niemand die het concept niet zag zitten. Twee vrouwelijke BV’s brachten de dag van de shoot hun partner mee: Katja Retsin liet zich vergezellen door echtgenoot Jan Schepens en Allison Scott kwam met Sean Dhondt. Ik liet beide mannen dan ook mee figureren.

Paparazzo komt nu zes jaar na “La clé du boudoir”, een vrij lange periode. Wanneer ik de volgende keer terug met nieuw vrij werk kom, zal een beetje afhangen van het succes van deze reeks.“

Paparazzo Filip Naudts boek

Het boek: kopen of … winnen

Het boek “Paparazzo” is uitgegeven bij Stichting Kunstboek en kan u verkrijgen in de betere boekhandel voor de democratische prijs van 18,95 Euro.
Op de cover van het boek de close-up opname van Isolde Lasoen, drumster bij onder meer Daan. Inwoners van Lochristi die een gesigneerd boek -al dan niet met persoonlijke boodschap - willen aankopen kunnen hiervoor per mail contact opnemen met Filip Naudts( filipnaudts@telenet.be ).

Lochristinaar mag alvast één gesigneerd exemplaar van “Paparazzo” weggeven. Hiervoor moet u een mailtje sturen naar info@lochristinaar.com met het antwoord op volgend vraag “ Wie bracht Allison Scott mee naar deopnames?”.

Vermeld uiteraard uw naam, adres en telefoonnummer. Antwoorden uiterlijk 7 augustus. De winnaar krijgt het boek dan thuis bezorgd.

Lochristinaar vond 2 fotografen bereid enkele foto’s ter beschikking te stellen, waarvoor dank.

Hoe Filip Naudts te werk ging kan u zien in een reportage die AVS een tijdje geleden maakte.

(Foto’s © Filip Naudts, Petra Impens, Freddy Geenens, Bennie Vanderpiete)