Pesticiden in de slaapkamer?

We brengen er veel tijd door al slapend .. , al dromend zeker ook. Een mens heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig. Het is dan ook van groot belang welke soort pesticiden we er ook inademen. Bij een vorig onderzoek werden dode mezen onderzocht. De resultaten waren verontrustend.

Die resultaten vind je hier https://velt.nu/node/64. De actie en het onderzoek zijn pas gestart maar de inschrijvingsperiode is afgesloten.

Voor meer info? https://sos-slaapkamer.nu/. Vanaf nu start de selectie van de kandidaturen om te zien welke slaapkamers mogelijkheden bieden om dit onderzoek richting conclusies te brengen.

Recent vonden twee aparte, beperkte onderzoeken pesticideresidu’s in slaapkamers in België en Nederland. Het Europees burgerinitiatief ‘Red Bijen en Boeren’ vond bij het onderzoek sporen van 23 pesticiden terug in een Belgische slaapkamer en 11 in een Nederlandse. België was hier de slechtste leerling tussen 21 andere Europese lidstaten.

De resultaten zijn alarmerend, maar te beperkt voor algemene conclusies. Ze gelden enkel voor de specifieke plaatsen waar de stalen werden genomen. Daarom wil Velt verdergaan. Met het burgeronderzoek SOS Slaapkamer willen ze het stof uit zoveel mogelijk Vlaamse en Nederlandse slaapkamers laten analyseren.

Hun doel is om met SOS Slaapkamer precies vast te stellen hoe groot het probleem is en waar de pesticideresidu’s vandaan komen. Hebben de pesticidenevels na het spuiten op akkers en in boomgaarden er iets mee te maken? Of de muggenstekkers in de slaapkamers? Of de vlooienbandjes van onze huisdieren misschien?

Steun het burgeronderzoek 

Eén analyse in een professioneel labo kost ongeveer 180 euro. Voor een representatief resultaat mikken we op 110 à 150 analyses. Ze hebben dus minimaal 20.000 euro nodig. Hoe meer ze inzamelen, hoe meer analyses en hoe fijnmaziger het onderzoek natuurlijk ook. https://velt.nu/steun-sos-slaapkamer 

Met de antwoorden hopen ze de situatie duidelijk in kaart te brengen en het bewustzijn over de gevaren van pesticiden te verhogen.

Scroll naar boven