Pesticiden in vetbollen

Jean Marie
0 reactie(s)
staartmees

Tekst JMDB - Foto Annick Gentier

Velt onderzocht of er ook pesticiden in mezenbollen zitten. In de winter voederen we soms tuinvogels bij maar blijkbaar bevatten 1 op 3 bollen vooral insecticiden. We blijven tonnen pesticiden gebruiken, jaar na jaar.

In 10 van de 15 mezenbollen trof Velt geen pesticiden aan. 5 mezenbollen bevatten er wel. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk gebruikt bij de teelt van de ingrediënten zoals zaden, pitten en granen.

Slechts 3 van de 36 stoffen die in de dode mezenjongen (cf. onderzoek SOS Mezen) werden teruggevonden, komen in de mezenbollen voor. DDT - aanwezig in 89 van de 95 nesten met dode mezenjongen - werd niet aangetroffen in de mezenbollen.

De aanwezigheid is toch een domper voor elke vogelliefhebber. Die verwacht dit niet in aangekocht voeder. De onderzochte bollen kwamen uit supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra en van bij een aantal natuurorganisaties.

pimpelmees

Verder doet Velt geen uitspraken over ‘de beste bol’ omdat ze niet keken naar de samenstelling. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken met wat stollend vet en een (bio)zadenmengeling. (bron: Velt)

In 2017 werden in ons land 6.491,7 ton pesticiden op de markt gebracht. In 2014 was dat 7.561,7 ton. Het is duidelijk dat we met z’n allen nog gretig de gifspuit hanteren.

Fungiciden en bactericiden zijn het meest ‘geliefd’, gevolgd door herbiciden, loofdoders en mosbestrijders. Al die producten verdwijnen niet zomaar en blijven her en daar achter of stapelen zich op. (Bron: Statbel)