Picasso Village: 3.500 fans - na de Sushi de Samba

Bennie
0 reactie(s)
Picasso Village 3.500 fans na de Sushi de Samba

© Bennie vanderpiete

Voor het eerst was Picasso Village uitverkocht. Zo’n 3.500 fans zagen hoe onze Duivels Neymar en co. huiswaarts stuurden en hun plaats in de halve finale afdwongen. Een memorabele avond.

De meeste dromen zijn (toch) bedrog?

Na de ongelooflijke ontknoping van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Japan, was het vertrouwen groot. Zéér groot! Een opiniepeiling op de facebook-pagina van Picasso Village leerde dat dat 85% van de fans geloofden dat we Brazilië zouden verslaan. Kevin De Bruyne zei – na de wedstrijd tegen Japan - heel zelfverzekerd dat de Belgen nog drie wedstrijden dienden te spelen. Ook hij geloofde in een stunt tegen de Seleção. Kenners als Aimé Antheunis hielden het bij een waarschijnlijkheid van 40%. Zelf hadden we de kansen van ons nationale elftal geschat op 1 op 10. Want, de meeste dromen zijn bedrog.

Picasso Village uitverkocht

Om 19 uur, één uur voor de wedstrijd, was het al aardig aanschuiven om binnen te geraken bij Picasso Village. Net voor de aftrap diende het bordje “volzet” bovengehaald. Maar liefst 3.500 fans zakten af naar de weide in Dorp-Oost voor de finale “avant la lettre” tegen BrazilIë.
Je kon er op de koppen lopen, er hing spanning in de lucht.

Magistrale start

En die vele supporters zagen hoe onze Duivels magistraal aan de wedstrijd begonnen.
Roberto Martinez had zijn elftal op twee posities gewijzigd. Chadli en Fellaini, die beiden uitstekend invielen tegen Japan en mee voor de ommekeer zorgden, werden nu bedankt met een basisplaats.
Dries Mertens moest deze keer aan de zijlijn blijven, ondanks zijn fans in Picasso Village.

Het was Brazilië dat voluit voor de aanval koos. Ze waren duidelijk zinnens de wedstrijd heel snel in een beslissende plooi te leggen en hun overmacht te tonen. Al na 7 minuten strandde een eerste actie van “de kanaries” op de paal.
Maar de tegenaanvallen van ons nationaal elftal waren aartsgevaarlijk en dodelijk efficiënt. Na 13 minuten sprong een gevaarlijke corner van de Belgen op de schouder van Fernandinho. Owngoal en 1-0 voor onze Duivels. Picasso Village ontplofte een eerste keer, het bier vloog door de lucht.

Ongeloof bij de Brazilianen. En dit was nog maar het begin. Want op het halfuur liep Lukaku voorbij drie tegenstrevers en gaf dan de bal aan De Bruyne, die verwoestend uithaalde en het leer linksonder in doel schoot. 2-0. Neymar en co wisten even niet waar ze het hadden. Picasso Village ging  nu volledig uit zijn dak. Dit had zelfs niemand durven verhopen. En de Brazilianen? De pauze moest raad brengen.

Tweede helft: pompen of verzuipen

De Seleção komen met vernieuwde moed uit kleedkamers. De ene aanvalsgolf volgde na de andere. Maar onze verdediging deed het voortreffelijk. En als onze defensie het even niet redde, was er nog Courtois in doel die een wereldmatch speelde.  
De vertwijfeling begon toe te slaan bij de Brazilianen. In die mate zelfs dat ze, met Neymar op kop, steeds weer hun toevlucht zochten tot irritante fouten en met “schwalbes” probeerden een strafschop te versieren. Gelukkig hielden de scheidsrechter en de VAR het hoofd koel en lieten zich niet vangen.
Spijtig dat ze het niet aandurfden het onsportieve gedrag met de nodige gele kaarten te bestraffen.

Onze Duivels konden in de twee helft nog nauwelijks dreigen. De eerste 45 minuten waren moordend geweest. Dat wreekte zich nu. Steeds meer onnauwkeurigheden kenmerkten ons spel. Het was pompen of verzuipen. Maar we hielden stand. Tot een kwartier voor tijd.
Invaller Renato Augusto kwam toen goed ingelopen op een voorzet van Coutinho en kopte mooi voorbij Courtois in doel. Picasso Village schrikte op. Een dame - nochtans in een Duivels-rood kleed -verontschuldigde zich omdat ze juichte en eigenlijk voor Brazilië duimde.

Nog 15 minuten bibberen

Martinez koos vanaf nu voluit voor de verdediging. Nacer Chadli werd gewisseld voor Thomas Vermaelen. Kort voor het einde mocht Youri Tielmans nog invallen voor Romelu Lukaku, niet gescoord maar zeker een uitblinker. Moesten de Brazilianen nu nog scoren, waren we de sigaar.
In de 90ste minuut claimde Neymar - nogmaals onterecht – een strafschop. Hij dong duidelijk naar de titel van meest irritante speler op dit WK.

In de toegevoegde tijd toverde Courtois, op een schot van Neymar, nog maar eens een wereldsave uit zijn hoed. Die staat volgend seizoen ongetwijfeld bij Real Madrid in doel! En zo redden onze Duivels de 2-1 voorsprong na de reguliere tijd. Deze gouden generatie wipte topfavoriet Brazilië uit het tornooi.

Picasso Village feest…en Tom drinkt!

Picasso Village ging volledig uit zijn dak en het feest kon beginnen. De ene meezinger na de andere werd opgelegd en uiteindelijk brulde iedereen “We are the Champions” mee. Zover is het nog niet.

Dinsdag volgt de halve finale tegen buurland Frankrijk. Zaterdag of zondag dan de “troosting” of de finale. Want we moeten zeker nog twee wedstrijden spelen. Kevin de Bruyne had dus gelijk.

En sportbeest en loper Tom? Die had gezegd dat hij, na 45 jaar, eens een pint zou drinken als de Belgen zouden winnen. Het bier smaakte hem niet, maar met de hulp van een paar vriendinnen loste hij toch zijn belofte in.
Afspraak dinsdag om 20 uur voor de wedstrijd tegen Frankrijk (in Sint-Petersbrug).

Lochristinaar beleefde deze voetbalgekte vanop de eerste rij. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Veel kijkplezier.