“A Piece of Mind” van JH Lodejo verkozen als jeugdlaureaat 2020

Bennie
0 reactie(s)
Jeugdlaureaat 2020 Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete - Titelfoto JH Lodejo

Deze avond werd de jeugdlaureaat 2020 bekendgemaakt. De jury koos - uit een 20-tal inzendingen - voor het project “A Piece of Mind” van JH Lodejo. De jeugdwerkorganisaties van Lochristi werden beloond met een oorkonde “Uitzonderlijk jeugdwerk 2020”.  

Corona speelde ook de verkiezing van de Jeugdlaureaat 2020 parten. Dit jaar geen bekendmaking met een receptie en geen barbecue voor alle leiding van de Lootse jeugdverenigingen. Ook heel wat minder inzendingen met kandidaten dit jaar, slechts een 20-tal. Toch ruim de helft minder dan in 2019.

De jury bestond deze keer uit Simon Bonne (voorzitter jeugdraad), Lien De Buck (lid van de jeugdraad), Robin Verbeke (Jeugdlaureaat 2019) en Natasja Legiest (Artieste ontwerpster award 2019). Zij werden bijgestaan door extern jurylid Sven Ornelis (radioman en sinds kort inwoner van Lochristi). Fréderic Droesbeke (schepen van Jeugd) en Christoff Van Acker gaven advies.

De voorbije jaren koos de jury telkens een laureaat uit Lootse organisaties, jeugdverenigingen, groepen of individuele personen die een uitzonderlijke prestatie leverden of zich zeer verdienstelijk maakten op het vlak van jeugdbeleid. Dit jaar wordt de titel toegekend aan een project. De bekendmaking van de laureaat gebeurde eerst online via Facebook en Instagram, waarna de jury naar de winnaar trok om de trofee te overhandigen. En daar volgden ze de bekendmaking uiteraard live en coronaproof. 

En de winnaar is..

De jury kende de titel “Jeugdlaureaat 2020” aan het project “A Piece of Mind” van JH Lodejo.
“A Piece of Mind” is eigenlijk een erg moeilijke puzzel uit plexiglas, in volle lockdownperiode ontworpen door het JH Lodejo. Het JH verkocht maar liefst 322 stuks van die puzzel en schonk de opbrengst (3.375 euro) aan vzw aPart. Deze organisatie is actief in Oost-Vlaanderen en ontstond in 2015 uit een fusie van verschillende organisaties. Zij helpen kinderen, jongeren, jongvolwassenen en gezinnen in een kwetsbare positie

De jury motiveerde haar keuze als volgt:
“A piece of mind, een project van jeugdhuis Lodejo, was niet zomaar de zoveelste actie voor het goede doel. Door zijn impact, positieve uitstraling en het welzijnsaspect waarbij jongeren andere jongeren met problemen willen helpen, sprong dit project eruit en werd het door de jury verkozen tot jeugdlaureaat 2020. Vrijwilligers en beroepskrachten van het jeugdhuis staken - in volle coronacrisis - voor deze actie gezamenlijk de handen uit de mouwen en bedachten en ontwierpen een ultramoeilijke transparante puzzel.

Het ontwerp, in de vorm van een brein, vervaardigd uit gerecycleerd plexiglas, komt van het jeugdhuis zelf. Nadien verkochten ze die puzzels om geld in te zamelen voor vzw aPart, dat zich bekommert om jongeren met psychische problemen. De opbrengst van het project ging naar de vzw om therapeutische consulten van maatschappelijk kwetsbare jongeren te kunnen bekostigen.”

De award

Zoals steeds deed de jury beroep op een lokaal jeugdig artistiek talent om de award te ontwerpen. Dit jaar koos men voor Griet Vangampelaere (“GRIET”). Zij maakte met spuitbussen en verfstiften een modern schilderij van een hoofd. Daarvoor werd gebruik gemaakt van mandala’s, complexe, symmetrische of asymmetrische ornamenten die een microkosmos voorstellen van het hele universum. “Het werk is een uniek hoofd voor de laureaat - vol leven en energie en omringd door anderen - in een universum dat kracht, uniciteit en verbinding uitdraagt.”

Uitzonderlijke jeugdwerking 2020

Dit jaar besloot de jury ook om alle 14 jeugdwerkorganisaties (jeugdverenigingen, jeugdhuizen en speelpleinwerking) van Lochristi te belonen met een oorkonde “Uitzonderlijk jeugdwerk 2020” én een passende award!

Ondanks een moeilijk jaar waarin iedereen het niet eenvoudig had, zette ons lokaal verengingsleven - met z’n talloze vrijwilligers- zijn beste beentje voor op allerlei vlakken. De jeugdwerkorganisaties gingen op zoek naar alternatieven om ons bruisend jeugdwerk, dat Lochristi zo typeert, te verzekeren” klonk het bij de jury.

Talloze acties werden op touw gezet voor kinderen, ouders en alle inwoners. Gaande van boodschappen bezorgen aan oudere en minder mobiele mensen over leuke online spelletjes en challenges, tot alternatieven voor eetfestijnen waarbij van alles thuisbezorgd werd. Lokalen van jeugdverenigingen en -huizen werden omgetoverd tot stille bloklocatie/ studieruimte voor studenten. Speelplein Joepla splitste zijn werking op in maar liefst 13 bubbels om toch zoveel mogelijk kinderen te kunnen laten genieten van een zomer vol spel en plezier. Jeugdbewegingen organiseerden hun kampen in bubbels en pasten kampdata aan. Jeugdhuizen organiseerden coronaveilige (buiten)activiteiten of toverden hun volledige instuif om tot gezellige plekjes om met je bubbel samen te zitten.”

De 14 laureaten zijn: Chiro De Zuildekens Zaffelare, Chiro Reinaert Lochristi, Chiro Sint-Daniël Beerveld, Jeugd Rode Kruis Lochristi, Jeugdhuis De Beeste, Jeugdhuis Lodejo, JNM Moervallei, KLJ Beervelde, KLJ Hijfte Jongens, KLJ Hijfte Meisjes, KLJ Zaffelare, KSA Zaffelare, KSA Zeveneken en Speelplein Joepla

Video Livestream

Bekijk hier nog eens de video van de livestream waarmee de winnaar bekend gemaakt werd. 

(Foto’s © Simon Bonne, JH Lodejo, Bennie Vanderpiete)