Plantjes weekend KOTK verloopt digitaal

Jean Marie
0 reactie(s)
Kom op tegen Kanker Frank De Boosere Christoph Stevens Lochristi

Tekst  - Foto JMDB

De acties van Kom Op Tegen Kanker gingen dit jaar veelal niet door. COVID-19 zorgde immers voor heel veel afgelastingen. Vorige week was weerman en campagneleider Frank De Boosere te gast bij Flor Amor in de Stationsstraat voor de fotoshoot van het verkoopweekend dat de ganse maand september zal duren.

azalea erkend streekproduct

Flor Amor uit de Stationsstraat 111 levert al vele jaren de plantjes voor dit weekend.  Dit jaar ziet het Plantjesweekend er helemaal anders uit. Voor het eerst in 25 jaar bieden ze de azalea’s enkel online te koop aan. Daarbij hebben ze jouw hulp nodig!  

‘Leg tussen 1 en 20 september een plantje in je winkelmandje. Met je aankoop houd je de zorg voor vele kankerpatiënten en hun naasten mee in stand.’

Frank De Boosere Flor Amor KOTK

Het plantje kost 7 euro en kan alleen via de site worden besteld en betaald. Je kan het thuis laten bezorgen (meerprijs)of ophalen bij een afhaalpunt van een vrijwilliger tussen 21 en 30 september. Het afhaalpunt in Lochristi is bij Christophe thuis in de Hoekskensstraat 116a en open op 21-22-23 en 24 september 2020. Het kan ook bij Aveve tussen 26 en 30 september 2020.

Vraag misschien bij vrienden en familie wie een plantje wil en plaats een gezamenlijke bestelling. Zo beperk je de leverkost en je ecologische voetafdruk.

serre azalea Flor Amor Lochristi

Vorig jaar werden 339.310 azalea’s verkocht wat 2.375.170 euro opbracht. In 2019 zamelde men in totaal 37.74 miljoen euro in. Dit is een flink bedrag en of ze dit ook in 2020 halen is zeer de vraag.

Eén op drie mannen wordt door deze ziekte getroffen voor zijn 75ste verjaardag. Bij vrouwen is dat 1 op 4.

Azalea

Het plantje dat je koopt is een Gentse azalea, erkend Vlaams streekproduct dat zo milieuvriendelijk mogelijk wordt geteeld en makkelijk te onderhouden is.

Frank De Boosere Flor Amor KOTK

Gouden tips voor een mooie azalea

Voldoende licht

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

Geen natte voeten

Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Toch houden ze nooit van natte voeten. Laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat ze daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig en bemesting overbodig.

In Vlaanderen worden jaarlijks ongeveer 30 miljoen azalea’s gekweekt! Van alle Europese azalea's komt 85 % uit Oost-Vlaanderen. Kom op tegen Kanker werkt samen met Flor Amor uit Lochristi waar we afgelopen week op bezoek gingen tijdens de opname van de clip en de fotoshoot.

De teelt gebeurt energiebewust. Een flink deel van het jaar vertoeft de azalea buiten. In de serre wordt er alleen verwarmd als de temperatuur onder 0°C gaat. In totaal duurt het teeltproces ongeveer 1,5 jaar en enkel gedurende de laatste 2 à 3 weken wordt in de serre tot 20° verwarmd om de bloemknoppen in bloei te hebben. Flor Amor investeerde ook in energiedoeken, waardoor energie bespaard wordt. De ecologische voetafdruk blijft klein omdat de plantjes moeten niet ver moeten reizen.  

Meer info?

https://webshop.plantjesweekend.be/ - https://www.komoptegenkanker.be/

https://www.komoptegenkanker.be/help-mee/help-met-een-actie/het-plantjes...

https://www.gentseazalea.be/ - https://floramor.be/