Poëzie in alle vrijheid verplicht

Machteld Moijson
0 reactie(s)
bibliotheek Lochristi

© JMDB

Traditioneel is de laatste donderdag van januari, dit jaar 31 januari, Gedichtendag en de startdag van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. De organisatoren hebben heel hard gewerkt om dit charmeoffensief van het bescheiden literaire genre te doen slagen. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid’.

Literatuur telt vier genres: de epiek, de dramatiek, de lyriek en de didactiek. De epiek is een literair genre dat met de romanvorm en de kortverhaalvorm het meest populair is in zijn geschreven gedaante. De dramatiek ligt onder vuur in het theater wegens te duur en te kleine of geen winstmarges, maar de modernere vorm op tv in de vorm van series en films bloeit als nooit te voren. Ook de musical als mengvorm is geweldig populair. Didactiek is altijd een klein succes geweest omdat het gaat om filosofische en wetenschappelijke essays waarvoor weinig interesse is. De lyriek of de poëzie overleeft. Het is om dit overleven impulsen te geven dat er elk jaar een Gedichtendag en Poëzieweek georganiseerd worden.

De meeste mensen associëren gedichten met schoolse lessen waarin de betekenis van de versregels gefileerd wordt en met het uit het hoofd leren ervan. Toch is poëzie, omdat deze op de eerste plaats uiting geeft aan gevoelens, in ons leven aanwezig op momenten dat de gevoelens ons hoog zitten. De versjes op geboortekaartjes, doodsbrieven en –prentjes zijn daarvan het bewijs. Bij uitbreiding zijn ook de lyrics van liedjesteksten poëzie, bewijs daarvan is het toekennen van de Nobelprijs Literatuur aan Bob Dylan.

De organisator van Gedichtendag en de zevende Poëzieweek, Poetry International Rotterdam, vraagt elk jaar aan een dichter om het Poëzieweekgeschenk te schrijven, een bundel met gedichten die uitgegeven wordt op Gedichtendag en die je bij aankoop van minimum 12,50 euro aan poëzie cadeau krijgt.

Tom Lanoye

© Arthur Los

Dit jaar is het niemand minder dan Tom Lanoye, dichter, romancier, theaterauteur, scenarist en performer, die de eer kreeg. De bundel draagt de titel “Vrij – Wij?” Hij daagt bovendien alle leerlingen van het middelbaar en hun leerkrachten talen uit om de gedichten uit zijn bundel een vertaling te geven.

Ook de bibliotheek van Lochristi zet poëzie in de kijker. Op Gedichtendag geeft de bibliotheek elke lener een poëziekaart cadeau met een mooi gedicht bij het thema ‘Vrijheid’.

Bovendien kan je die avond naar de film in het zaaltje van de hoofdbibliotheek van Lochristi.  Ze tonen er de tragikomedie Neruda over de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Deze dichter werd wegens zijn kritiek op het rechtse regime van Pinochet vervolgd en zelfs verbannen. Deze vervolging bood hem heroïsche mogelijkheden, de kans om tegelijk een vrijheidssymbool en een literaire legende te worden. Spijtig genoeg wordt hij in de film tegengewerkt in deze ambitie door de eigenwijze politie-inspecteur Peluchonneau, die zelf de held van het verhaal wil worden. De voorstelling begint om 20 en loopt tot 21.45 uur . Een ticket kost 2 euro en moet betaald worden voor de aanvang van de film. Inschrijven kan via de bibliotheekbalie, 09 356 60 73 of via bibliotheek@lochristi.be.

De Poëzieweek wordt afgesloten in de bibliotheek op vrijdag 8 februari om 20 uur met een lezing van Carl De Strycker, directeur van het Gentse Poëziecentrum over poëzie na de Tweede Wereldoorlog. 1945 betekende een nieuw begin voor de Nederlandse poëzie, de dichters vroegen zich af of ze de draad van voor de oorlog weer gewoon moesten oppakken, dan wel of ze alle waarden die tot de oorlog geleid hadden moesten afzweren en opnieuw beginnen. De dichtkunst ontwikkelde zich snel met heel wat controverses. In het overzicht van 1945 tot nu komen alle belangrijke dichters aan bod en wordt de maatschappelijke en literaire context van hun werk belicht. Hugo Claus, Paul Snoek, Herman de Coninck, Jotie T’Hooft, Leonard Nolens, Dirk van Bastelaere, Miriam Van hee, Els Moors, Maud Vanhauwaert komen aan bod.

Poëzie verplicht je tot niets, maar geeft kansen, kansen om te reflecteren over ons mens-zijn, onze gevoelens en dit jaar meer bepaald over vrijheid.

Meer info? https://www.poezieweek.com