Politieraad van 11 mei 2023

Jean Marie
0 reactie(s)
Politieraad van 11 mei 2023

Tekst - Foto JMDB/Bennie VDP

De politieraad van de zone Puyenbroeck kwam gisteren samen in de raadszaal van het gemeentehuis in Lochristi. Nieuwe eedafleggingen, de begrotingsrekening 2022, het detentiehuis in Zelzate en de bijna verkoop van de oude rijkswachtpost in Wachtebeke stonden op de agenda.

Eedafleggingen

André Chalmet (Anders Wachtebeke) legde de eed af. Hij volgt Guy Bral op. Ook inspecteurs Jarno Cornette (interventie) en Robin De Molder (lokale recherche) legden de eed af.

Budget

De rekeningen zien er goed uit en men kon dan ook een positief saldo aan de raad voorleggen. De vastgelegde uitgaven bedroegen in 2022 10.989.823,90 euro terwijl de netto vastgestelde rechten meer dan 13.4 miljoen euro bedroegen. Het boekhoudkundig resultaat was dan ook positief met 2.604.812.50 euro.

Vooral de personeelskosten lagen hoger door de verschillende indexeringen (+8.4%) of een meer uitgave van 682.996 euro. Ook de energieprijzen (gas – elektriciteit) waren grote slokop. Voor dit jaar zouden de uitgaven zo’n 3.5% hoger liggen.

Verkoop oud commissariaat Wachtebeke

Op 15 juni 1983 werd het gloednieuw gebouw aan het Dr. J Persynplein in gebruik genomen door de brigade Wachtebeke, die toen 8 medewerkers telde. Na de politiehervorming werd het een commissariaat maar intussen wil men het al 10 jaar verkopen. Die beslissing viel op 20 juni 2013. De Regie der Gebouwen is mede-eigenaar (appartementen 1ste verdiep) en de zaak loopt niet van een leiendakje. OP 4 mei 2022 werd het openbaar verkocht. De vraagprijs was 630.000 euro maar een koper bood meer. Daar heeft de ontwikkelaar nu blijkbaar spijt van en wil afzien van de koop. Er is ook al een voorschot betaald en dat betekent dat de optie gelicht is. De zaak wordt nu doorgeschoven richting rechtbank en de zone heeft beslist een advocaat aan te stellen.

HCP Korpschef Koen Van Poucke

“Gezien een minnelijke ontbinding niet mogelijk is, zal zowel de verkoper (politiezone en regie) als de koper zich richten tot de rechtbank, waar we een voorstel tot akkoord zullen voorleggen. Als de rechter dit aanvaardt kan het gebouw opnieuw te koop aangeboden worden. Deze omslachtige procedure is echter nodig om het gebouw te kunnen verkopen aan een nieuwe geïnteresseerde.”

politie puyenbroeck

Detentiehuis Zelzate

Justitie kocht enige tijd geleden het hotel-restaurant ‘Den Hof’ en wil het ombouwen tot detentiehuis voor 60 gevangenen. Het gemeentebestuur is daar helemaal niet mee akkoord.

Burgemeester Brent Meuleman bevestigde dat zijn gemeentebestuur alles in het werk stelt om te verhinderen dat het er komt. Momenteel is er nog geen conforme aanvraag voor een omgevingsvergunning. Ook de politiezone (4 gemeenten) zal moeten investeren. Denk hierbij aan het organiseren van draaiboeken in geval van calamiteiten/noodplanning/ontruiming/tussenkomen in politiecellen …. terwijl er nu geen zicht is op eventuele financiële tegemoetkomingen. Het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist zorgt nu al voor veel politiewerk.

“De politieraad is van oordeel dat de overheid moet voorzien in een compensatie voor de politiezones die geconfronteerd worden met een detentiehuis op hun grondgebied. Het politiecollege deelt samen met de politieraad deze bezorgdheid. Waarom viel de keuze op de kleine kanaalgemeente Zelzate die reeds tal van lasten te dragen heeft?” aldus de korpschef.