Protestactie voor behoud 7 eiken Zeveneken

Deze voormiddag hielden de initiatiefnemers van de petitie samen met Groen-sp.a actie voor het behoud van de 7 eiken in Zeveneken. Oppositiepartijen N-VA en CD&V ondersteunden dit mee. Vlaamse Belang was ook aanwezig.

Hilde Van Laere lijstrekker Groen-sp.a

Hilde Van Laere Lochristi

 “Op 11 juni ging er een siddering door Zeveneken dorp. Op een infoavond rond de geplande vernieuwing van de N70 en de dorpskern van Zeveneken werd meegedeeld dat de 7 eiken zouden gerooid worden. Zeven monumentale bomen – symbool voor en naam van dit dorp – , aloud patrimonium – samen met die ene lindeboom – bepalen al heel veel jaren het dorpsbeeld.

Dat het verwijderen van deze prachtige bomen een (emotionele) impact heeft voor de inwoners van Zeveneken, dat was zeker toch in te schatten?

Waarom dan niet communiceren met de mensen vanuit een erkennen en begrijpen en respecteren van hun bezorgdheid om het rooien van de 7 eiken, van hun verontwaardiging “Zeveneken zal nooit meer hetzelfde zijn”, van hun spijt voor het teloorgaan van het beeld van hun dorpskern?

Wij vragen naar de toekomst toe dat het patrimonium aan waardevolle bomen (en is elke boom dat niet?) door deskundigen opgevolgd wordt en indien nodig, regelmatig vakkundig onderhoud zouden krijgen om hun levensduur maximaal te garanderen en de veiligheid voor passanten nooit in het gedrang te laten komen.”

Danny Thijs

Danny Thijs

Hij is een van de vier, die de kat de boom aanbond. Danny is van uit zijn deskundigheid als tuinarchitect bezorgd en is ervan overtuigd dat men geen recht van kappen heeft. Vindt het ook belangrijk dat er steun is van de politieke partijen.

Oppositie

N-VA bracht de rapporten naar buiten en nu zet ook CD&V zijn schouders onder die eiken. Bernadette Pieters (22ste plaats) is bio-ingenieur en werkzaam bij de stad Sint-Niklaas. Zij bepaalde de waarde van de bomen van uit een score gaande van 6 tot 8/10 en kwam uit bij 57.303 euro. Ze zal haar deskundigheid ook verder toelichten naar CO2 omzetting om zo met cijfers te proberen deze bomen te laten, zoals ze al bijna een eeuw zijn.

Deskundig onderhoud, dat er niet was en ook niet werd uitgevoerd door de gemeente, standplaatsverbetering, opvolging van de schimmelinfectie bij 1 eik en begeleiding en afscherming van de site tijdens de werken, kan volgens Groen-sp.a de eiken redden en dat kan wellicht nog heel veel langer zijn dan 20 jaar.

Het waren ooit – bijna 100 jaar geleden –  herfstvruchtjes en evolueerden van eikel toen tot heikel nu.

Maandag 1 oktober komt er alleszins nog een vervolg met 3 vragen van inwoners. Danny – Krista en Luc – en ook Peter komen om 19.45 uur hun bezorgdheden uiten. Wellicht zullen ook – bij de vraagstellingen op het einde van de zitting – nog worden gediscussieerd.

Het staat alleszins vast dat deze 8 (7 eiken en 1 linde) eigendom zijn van de gemeente en onder die verantwoordelijkheid vallen.

Het was zonnig en schaduwrijk onder de eiken, die ook geliefkoosd werden, al verliezen ze straks blaadjes.

Ook de KSA kwam langs om het belang van het behoud te steunen.

Scroll naar boven