Radio VROB en Mattino

Jean Marie
0 reactie(s)
Radio VROB en Mattino

© JMDB

Deze morgen en ook de volgende dagen zijn we met Machteld en Evarist te gast bij Radio VROB in Mattino, het ochtendprogramma vanaf 9 uur met Peter.

Minder goed nieuws vang je ook wel op iedere straathoek en zeker als je de wereld ziet van uit je digitale huiskamer. We brachten vandaag graag verjaardagen en herdenkingen zoals we 2018 afsloten met een warmste week. Nieuws van toen en binnenkort weer helemaal hot.

Verjaardagen 2019

Einde WOI in november 2018 maar ook dit jaar enkele merkwaardige verjaardagen, herinneringen aan een steeds veranderende wereld met vooral accent op 1969 of 50 jaar geleden al moet je daarvoor al iets gevorderd zijn op de leeftijdspiramide.

De Europese munt of euro bestaat 20 jaar. Voordien betaalden we met de Belgische frank en er zijn nog altijd mensen die de omrekening maken. De euro is na de US dollar de tweede munt voor internationale betalingen en wordt gebruikt door zo’n 175 miljoen mensen.

Eddy Merckx (73) won 50 jaar geleden zijn eerste Tour en dat was 30 jaar na Sylvère Maes. Merckx won in zijn carrière 525 wedstrijden en zo kreeg hij de naam van kannibaal.

Neil Armstrong was in 1969 ook de eerste mens op de maan. Buzz Aldin volgde hem. Met Apollo 11 landen ze op Janneke Maan. Armstrong overleed in 2012.

Op 31 mei 1969 opende Koning Boudewijn de Kennedytunnel. De eerste plannen werden reeds in de jaren 50 gemaakt. De werken startten op 4 september 1964 en duurden bijna 5 jaar. De tunnel is al lang dichtgeslibd en de Oosterweelverbinding zou het fileleed binnenkort? deels moeten verzachten.

Invoering van de postcodes in België die intussen al eens wijzigden. Het is hier nu  9080 voor alle deelgemeenten. Ook de eurocheque werd dat jaar ingevoerd in veel landen.

Geweld

Een vleugje anders. Ook dit jaar was er al veel geweld met brandstichtingen, vandalisme en plunderingen. De brandweer was in Brussel doelwit. Ook nu weer spreekt men van ‘no go zones’ voor politie en hulpdiensten in Molenbeek. Ook Antwerpen kreeg zijn deel.

Meer informatie? www.vrob.be