Reef Xplorers en plasticsoep

Twee jaar geleden maakte Lochristi kennis met een duikvereniging op eigen Lootse bodem: Blue Xplorers. Ondertussen werd de vereniging genoodzaakt de naam te veranderen naar Reef Xplorers en door de renovatie van het zwembad Puyenbroek tijdelijk uit te wijken naar sportcomplex Eurohal te Zelzate.

Dit gezegd, is Reef Xplorers uitgegroeid tot een bloeiende club met 40 leden.

Duikers zijn er nooit genoeg. Ze getuigen over het leven onder de oppervlakte van onze blauwe planeet waarvan de oppervlakte met 71 procent is bedekt met water. Een duiker is per definitie een wereldburger.

Er zijn geen grenzen op de echte planeet aarde. Geen Verenigde Staten, geen Sovjet-Unie, geen China, geen Taiwan… Rivieren stromen ongehinderd dwars door continenten. Het aanhoudend getij – de puls van de zee- discrimineert niet. Het omhelst elke kust, hoe verschillend ook”, schreef werelds bekendste ambassadeur van de zee Jacques Yves Cousteau.

De beste manier om een vis te observeren is een vis worden

Tijdens een opleiding als duiker leert men in eerste instantie basistechnieken die toelaten te overleven in een schijnbaar vijandige omgeving. Al snel zweeft men gewichtloos door het water om zich te laten verwonderen door het onderwaterleven dat ook in onze contreien verrassend kleurrijk en overvloedig aanwezig is.

Een duikopleiding is hoofdzakelijk een les in nederigheid en respect. Men leert kijken zonder aan te raken. Vergeet het klassieke beeld van de heldhaftige duiker die met zijn veel te grote mes zeemeerminnen bevrijdt uit de tentakels van gigantische octopussen. Het duikmes dient ter bescherming tegen achtergebleven visdraden, netten en zwerfafval. Helaas.

De zee is het universele riool

De vervuiling van oceanen met gigantische hoeveelheden plastic en ander zwerfvuil krijgt steeds meer aandacht. Plasticsoep is ondertussen een goed gekend fenomeen. Films als A Plastic Ocean en projecten als The Ocean Cleanup van de Nederlander Boyan Slat krijgen veel aandacht in de media. Jonge ondernemers recycleren opgevist plastic tot zonnebrillen, zwembroeken, juwelen enzoverder. Plastic supermarktzakjes worden verboden en microplastics zullen uit cosmetische producten verdwijnen. Goed nieuws dus? Niet echt. De baarmoeder van het leven op aarde krijgt het bijzonder hard te verduren. Volgens De Verenigde Naties zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in zee.

Een gezonde waterbiotoop is niet alleen een zorg voor duikers maar voor ons allen. Nogmaals met de woorden van Jacques Yves Cousteau: “ We zitten met z’n allen in dezelfde boot.”

Open duikavond

De Reef Xplorers organiseren over de gevolgen van plastic in de oceanen een uiteenzetting met gastspreker dr. Maarten De Rijcke – mariene bioloog, onderzoeker bij VLIZ (Vlaams Instituut Voor de Zee) én Reef Xplorer.

Er is een hapje en drankje voorzien en personen met interesse in de onderwaterwereld kunnen kennis maken met de Reef Xplorers of een afspraak maken voor een gratis initiatie.

Zij heten u van harte welkom op 29 augustus om 20 uur in de zaal boven drankenhandel Kathy en Nico De Clercq, Dorp West 134.

Graag inschrijven – https://www.facebook.com/events/2261212133910044/

(Foto's ons ter beschikking gesteld door Pascal Aelvoet)

Scroll naar boven