Rockin’1000: de grootste rockband ter wereld

Wat ooit begon als een “zot idee” groeide uit tot de grootste rockband ter wereld. Het verhaal achter Rockin’1000 in onze Music on Sundays.  

Youtube is voor muziekliefhebbers een ware schatkist. Het volstaat om even te snuisteren en je ontdekt er onbekende pareltjes, ontluikende talenten of ontroerende verhalen. En zo kwamen we terecht bij de filmpjes van Rockin’1000.

Op een morgen – het moet ergens in de lente van 2014 geweest zijn – had de Italiaan Fabio Zaffagnini een zot idee dat hij deelde met enkele van zijn vrienden. Hij wou dat de Foo Fighters bij hun volgende tournee ook Cesena zouden aandoen. Om dat te realiseren had hij een plan: hij zou een Guinness Book record vestigen door 1000 goede rockmuzikanten – allemaal fans van de Foo Fighters – te verzamelen op één locatie en die samen een song van de band te laten spelen.  
Een plan dat veel moeilijker was dan het klonk, want er diende heel wat geld ingezameld via crowdfunding, er moesten audities gedaan worden enz. Het project kreeg de naam Rockin’1000.
De realisatie van zijn idee duurde meer dan een jaar, maar op 26 juli 2015 was het zover. 1000 muzikanten speelden op een wei in Cesena samen “Learn tot Fly” en riepen de Foo Fighters op naar Italië te komen. Het filmpje ging viraal en werd, tot nu, meer dan 56 miljoen keer bekeken.

Op 3 november 2015 was het dan zover. De Foo Fighters startten hun Europese tournee in Cesena en openden het optreden met – hoe kan het anders – “Learn to Fly”.
Na 6 nummers nam Dave Grohl het woord en richtte zich tot de muzikanten:
“Ik was op vakantie en ik kreeg honderden berichtjes van vrienden en kennissen. Allen vroegen ze of ik dat filmpje gezien had en ik besloot om toch maar eens te kijken. Toen ik het zag, kreeg ik de tranen in de ogen. Want wij maken muziek in een kleine ruimte, in een studio. We schrijven songs en nemen die dan op en denken niet aan de rest van de wereld. Jullie ons nummer zien brengen voor de hele wereld was het mooiste moment uit mijn leven. We konden geen neen zeggen. We moesten komen.”

“Learn to Fly” – Cesena 26 juli 2015

 

Doel bereikt, einde verhaal?
Helemaal niet en zelfs integendeel. Want Rockin’1000 begon een eigen leven te leiden. Het succes smaakte naar meer en er volgden volledige concerten, eerst in Italië nadien in andere Europa landen.
Op 26 juli 2016, juist één jaar na hun oproep naar de Foo Fighters, speelden 1000 muzikanten een set van 17 nummers in Cesena.  In 2017 trokken ze naar Val Veny, een Italiaans bergdal dat grenst aan het Mont Blanc massief, en in 2018 werd er opgetreden in Firenze.
In 2019 verliet men de Italiaanse bodem en organiseerde men concerten in het Stade de France in Parijs en in de Commerzbank Arena in Frankfurt. Het optreden in Parijs lokte 55.000 toeschouwers. In Franfurt speelden 1002 muzikanten samen en dat is een record. Later dat jaar volgde nog een derde concert op het vliegveld van Milano Linate n.a.v. de heropening van de luchthaven.
Hoe krijgt men die 1000 muzikanten bijeen?
Voor het concert in Frankfurt bijvoorbeeld deed men een oproep. Men zocht 200 slagkrachtige drummers, 350 gitaarvirtuosen, 180 groovy bassisten, 270 stemkrachtige zangers en zangeressen, 80 keyboardspelers, 140 blazers en 140 violisten en cellisten. Kandidaten mochten solliciteren door een filmpje in te sturen. Wie weerhouden werd, kreeg de setlist en de partituren doorgestuurd. De 2 dagen voorafgaand aan het optreden werd er in het stadion gerepeteerd. De muzikanten moesten hun instrument meebrengen, stonden zelf in voor transport, eten en logement en speelden gratis. Maar daarvoor kreeg je de unieke ervaring om meegespeeld te hebben met de grootste rockband ter wereld.
Rockin’1000 draait uiteraard om Rockmuziek. Niet enkel de Foo Fighters, maar ook klassiekers van o.m.  Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, Jimi Hendrix, the Rolling Stones, Oasis en …uiteraard Queen.

En als toemaatje hier nog “We Will Rock You” in een versie van Rockin’1000 tijdens het optreden in Parijs. Fijne zondag!

 

 

Scroll naar boven