RUP Gemeentehuis, visie en uitnodiging tot participatie

Een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of RUP is een juridisch document dat de ruimtelijke ordening vastlegt van een bepaald gebied, met andere woorden : dat bepaalt wat er kan gebouwd worden en wat niet. Het gaat zowel over woningen, bedrijven, winkels, openbare ruimte en recreatie. Met  RUP Gemeentehuis bedoelt men het hele gebied rond het gemeentehuis en de Koning Boudewijnlaan.

Dit nieuwe document vervangt het Algemeen Plan van Aanleg (APA) uit 1994 en het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Nieuw Gemeentehuis van 1980.

Historiek

In 2011 werd al gestart met de opmaak van het RUP Gemeentehuis. De procedure werd toen stopgezet omwille van juridische problemen met belanghebbenden binnen het plangebied. Een dadingsovereenkomst met belanghebbenden, waardoor de gemeente de procedure voor het RUP Gemeentehuis weer kon aanvatten dateert van 19 januari 2017.

Op 26 februari 2018 stelde de gemeenteraad VENECO, Panhuisstraat 1 9070 Destelbergen, aan als ontwerper. De startvergadering kwam er op 7 mei 2018.Het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) keurde de startnota goed op 4 december 2018.De adviesaanvraag gebeurde in december 2018.

Plangebied

Het plangebied heeft een oppervlakte van zowat 7 ha en wordt begrensd door Dorp-West in het zuiden, de Koning-Albertlaan in het oosten, de Schoolstraat in het westen, enkele private woonkavels in het noorden (langs de Schoolstraat, Sint-Sebastiaanshof en de Koning-Albertlaan). De Koning-Boudewijnlaan doorsnijdt het gebied van oost naar west.

Gemeenschapsvoorzieningen in het  plangebied

In het plangebied liggen gemeentelijke diensten (het gemeentehuis, de brandweer) , een school (kleuter- en lager onderwijs, een muziekschool en een afdeling van Academie Ter Beuken), een bibliotheek (Reinaertbibliotheek), een jeugddienst (Orphanimo) met speelplein (Joepla), een dienst 112, een postkantoor (Bpost), een bolbaan met clubhuis, twee parkings en het ondertussen gesloten skatepark.

Bestemming van het plangebied

In het BPA Gemeentehuis 1980 – 1994 staat deze zone aangeduid als een zone voor openbaar nut, zone voor wegenis en zones voor woningen (met zone voor tuinen, bijgebouwen, e.d.).In 1994 werd de zone in het APA aangeduid als zone voor openbaar nut, kernwoonzone en woonzone.

Speciale kenmerken van het plangebied

Binnen het plangebied ligt er beschermd en bouwkundig erfgoed, met name het gemeentehuis dat beschermd is als monument en vastgesteld is als bouwkundig erfgoed (ID 59626); een dorpswoning Dorp-West 74 (ID 90981) en de onderwijzerswoning Schoolstraat 16 (ID 65612) , beide vastgesteld als bouwkundig erfgoed.

Er zijn twee groenzones; die van het speelplein Joepla en die achter het gemeentehuis en twee parkings; één achter het gemeentehuis en één tussen de kleuterschool/bibliotheek en de dienst 112.

Doel van het RUP Gemeentehuis

Met het nieuwe RUP Gemeentehuis wil men het bestaande BPA Nieuw Gemeentehuis en het APA vervangen en de bestemmingen en de stedenbouwkundige voorschriften verruimen in functie van de flexibiliteit  en toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de gemeenschapsvoorzieningen rond het gemeentehuis. Bovendien wil men de bestemmingen van de huidige woonzones en de gemeenschapsvoorzieningen in overeenstemming brengen met de feitelijke toestand.

De contour van het RUP is t.o.v. het plangebied van het BPA aangepast op volgende punten:

– een uitbreiding van het plangebied ten noorden, in het APA deels bestemd als zone voor openbaar nut en deels als woonzone;

– de opname van de bebouwing ter hoogte van Dorp-West binnen de contour.

Zonering binnen de contour:

– zone voor gemeenschapsvoorzieningen:

* uitbreiding :

– de plancontour en de zone gemeenschapsvoorzieningen worden naar het noorden   uitgebreid, het betreft hier de zone met het speelplein en de jeugddienst, de             woonzone uit het APA wordt zo een zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

– mogelijkheid geven tot eventuele uitbreiding cluster in de toekomst op de plaats    van de huidige woonzones binnen het plangebied.

*  in overeenstemming brengen :

– de feitelijke situatie in de Schoolstraat, meer bepaald de zone met een deel van de   school die in het BPA een zone is voor open of halfopen woningen, wordt nu een zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

* verruimen :

– stedenbouwkundige voorschriften verruimen zodat bestaande voorzieningen            kunnen uitbreiden en nieuwe gemeenschapsvoorzieningen kunnen                          gerealiseerd worden.

– zone voor wonen:

* De stedenbouwkundige voorschriften voor de verschillende woonzones worden afgestemd op de feitelijke en gewenste toestand.

– de woningen ten noorden van de Koning-Boudewijnlaan met open bebouwing zijn volgens het APA (deels) zonevreemd gelegen in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen, maar worden nu in het RUP toegelaten als zone voor wonen met open bebouwing, lage densiteit, geen nevenactiviteiten.

– de woningen ten zuiden van de Koning-Boudewijnlaan, het lint van gesloten bebouwing langs de Schoolstraat, Dorp-West en Koning-Albertlaan lag volgens de     bestemmingszones uit het BPA in een zone van (half)open bebouwing, ook dit wordt   aangepast.

* Opnemen en concretiseren van de bebouwing aan Dorp-West (deze zone viel buiten de contour van het BPA) met het oog op de uitbreiding van de gemeenschapsvoorzieningen en een eventuele doorgang naar de voorzieningencluster, rekening houdend met de soort gebouwen van het bebouwd    lint. Het gaat hier om de huizen in Dorp-West, links en rechts van het gemeentehuis, tussen Schoolstraat en Koning-Albertlaan.

* Mogelijkheid geven tot eventuele uitbreiding van de gemeenschapsvoorzieningen in de toekomst op de plaats van de huidige woonzones binnen het plangebied. Hiertoe wordt in alle woonzones een voorkooprecht voorzien ten gunste van de gemeente Lochristi. Daardoor blijft het in de toekomst steeds mogelijk de huidige cluster van       gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut verder uit te bouwen.

Opportuniteiten (voorzien in de plan nota) en opmerkingen (van ondergetekende)

– Door de voorziening van de uitbreidingsmogelijkheden van de gemeenschapsvoorzieningen gaat men versnippering en daardoor de inefficiënte werking van de diensten tegen.

– De verkeersveiligheid kan aangepakt worden met een aangepast verkeersconcept:

• Men kan de twee groenzones (speelplein Joepla en parkje achter het gemeentehuis) structureel verbinden door een centrale knip in de Koning-Boudewijnlaan met een verkeerslus naar het oosten, met ontsluiting van de parkeerzones bij het gemeentehuis en de bibliotheek naar de Koning-Albertlaan, en een naar het westen, met een ontsluiting van de scholen, de bibliotheek en de brandweer naar de Schoolstraat.

• Men stelt dat het zo veiliger fietsen zou worden van noord naar zuid zonder kruising van het autoverkeer, waarbij een toekomstige doorgang naar Dorp-West de groenas kan vervolledigen.

• Er is echter het probleem van de doorgang van de hulpdiensten, brandweer en 112, daarom stelt men dat de hulpdiensten de knip zouden mogen negeren, wat natuurlijk meteen duidelijk maakt dat er weinig zou veranderen ten voordele van de aanwezigheid van groen en de verkeersveiligheid.

• Het aanleggen van een knip veronderstelt twee draaicirkels voor autoverkeer, waardoor parkeerplaatsen en bomen zullen opgeofferd moeten worden.

• De aanleg van de lussen is een kost die misschien beter besteed wordt aan veilige fietspaden en voetpaden.

Aanpassingen in het RUP in functie van de diverse inrichtingsopties

• De BPA wegenissen worden weggelaten en bestemd als zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

• Ook de zone voor de eventuele knip wordt zone voor gemeenschapsvoorzieningen zodat de bestaande toestand kan blijven tot toekomstige opportuniteiten mogelijk zijn (bv. heraanleg wegenis en groenzones)

• Door de mogelijke verbinding tussen de twee groenzones indicatief aan te duiden op het grafisch plan van het RUP wordt de intentie verankerd, maar ligt de precieze locatie nog niet vast. De onderliggende groenbestemmingen blijven van kracht tot het moment dat beslist wordt om de groenas te realiseren.

•  De stroken openbare wegenis, in het BPA voorzien langs de Schoolstraat, Koning-Albertlaan en Dorp-West, worden mee opgenomen binnen de contour van het RUP en opnieuw bestemd als zone voor openbare wegenis.

Op die manier wordt het BPA volledig opgeheven door het RUP Gemeentehuis.

Wijzigingen door inzichten en visies van betrokkenen, belanghebbenden, geïnteresseerde medeburgers en specialisten zijn nog mogelijk naar aanleiding van participatiemomenten, milieueffectenonderzoek, openbaar onderzoek e.d..

De inrichting van het gebied ligt nog niet vast maar laat dit geen beletsel zijn om de informatie grondig door te nemen.

Van 7 januari tot en met 7 maart kan je de start- en procesnota inkijken voor het RUP Gemeentehuis. Dat kan op www.lochristi.be of aan de balie van de dienst Ruimtelijke Ordening in het gemeentehuis (ma – vrij 8-12 en do 13.30-19 uur)

Op 23 januari is er ook een infomarkt tussen 19 u en 21 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunnen schriftelijk bezorgd worden ten laatste op 7 maart door afgifte tegen ontvangstbewijs aan de balie van de dienst Ruimtelijke Ordening of per post (Dorp-West 52, 9080 Lochristi) of op ruimtelijke.ordening@lochristi.be  – Dienst Ruimtelijke Ordening : 09 326 88 28

Wees een wakkere burger en laat je kansen tot inspraak niet liggen!

Scroll naar boven