RUSTHUISREBEL kent mooie afsluiter met rebelse fotoshoot

Bennie
0 reactie(s)
Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Tekst en titelfoto © Bennie Vandepiete

Minionderneming Rusthuisrebel was uniek door de samenwerking met het WZC St.-Pieter. Vorige vrijdag was er het slotevent met de overhandiging van een groot geschenk en een “rebelse fotoshoot”.

Verhalen van bewoners

In 2021 trokken Jo Verhenne en Barbara Callewaert van Cultuurlab Vlaanderen naar het WZC Sint-Pieter in de Bosdreef om er bij 9 bewoners verhalen te verzamelen over hun rebelse daden destijds. “Het was een informele setting en telkens in kleine groep. Op een terras met een pintje, werden verhalen gedeeld. De bewoners hebben daar enorm van genoten en spreken er nu nog over. De gezelligheid, de twee toffe madammen en het kleine avontuur werden fel gesmaakt” aldus Ann Cardinaal, directrice van het WZC St.-Pieter.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Minionderneming Rusthuisrebel

Met die verhalen gingen de 11 leerlingen van het 7de specialisatiejaar Retailmanagement & Visual Merchandising van Edugo Lochristi aan de slag voor hun minionderneming. Een aantal pittige uitspraken van “de rebellen” werden gedrukt op hoodies (sweaters met een kap), T-shirts, draagtassen en wenskaartjes. En die quotes waren soms best wel pittig. Of wat dacht u van “Wie is de baas, ikke” en “Schipt hem de kloten af”. Die bedrukte producten werden dan te koop aangeboden, online en op marktdagen aan de ingang van EDUGO. De minonderneming kreeg de naam Rusthuisrebel, net als het intergenerationeel project van Cultuurlab Vlaanderen.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Mooie opbrengst

“Jammer genoeg mocht er dit jaar geen echte opening zijn van de minionderneming en dat is altijd een heel groot verkoopmoment. Deze keer waren er slechts een 4-tal verkoopmomenten maar er kon ook online besteld worden. We verkochten ook in het WZC. Ondernemen in corona tijden blijkt geen evidentie” laat Els Eggermont - leerkracht van de 11 leerlingen en coach van de minionderneming – weten aan Lochristinaar. “De opbrengst bedroeg toch meer dan 1.000 euro en dit is ook dankzij de aandeelhouders die akkoord waren om hun aandeel niet terug te krijgen en hun bijdrage te schenken aan het goede doel”.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Een fotostudio

Traditioneel wordt de opbrengst van de minionderneming dus geschonken aan een goed doel. Dit jaar was dat dan uiteraard het WZC Sint Pieter. Zij mochten zelf kiezen waar ze het geld aan wilden besteden en kozen voor een (mobiele) fotostudio met lichtset en achtergronddoek.

Vanuit het verleden weten we hoe waardevol foto’s zijn. Ze roepen herinneringen en de daarbij horende gevoelens op. Daarom kozen we voor dit cadeau. Het aangekochte materiaal zal aangewend worden om nog meer de schoonheid, het avontuurlijke, het verwonderlijke en vooral de mogelijkheden van onze bewoners in beeld en zo uit te dragen” licht Ann Cardinael toe.

Rusthuisrebel - © Annick Gentier

Rebelse fotoshoot

Vrijdagnamiddag was er dan het slotevent waarop ook Barbara Callewaert en Stijn Wastyn van Cultuurlab Vlaanderen aanwezig waren. Daarbij werd niet enkel de mobiele studio overhandigd, maar konden de bewoners ook deelnemen aan een heuse “rebelse fotoshoot”.
De leerlingen van 7RVM hadden voor een heleboel attributen gezorgd en hielpen bij het verkleden en schminken van de bewoners die op de foto wilden.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

In het begin was er een beetje drempelvrees, maar dat veranderde snel. Het enthousiasme bij de bewoners werd zo groot dat de geplande pauze geschrapt werd. Oud en jong genoten en gingen ook samen op de foto.

“Het was, t.g.v. corona de eerste kennismaking van de jongeren met de bewoners van WZC St-Pieter. Sommigen van hen waren zelfs nog nooit in een rusthuis geweest. Maar ze vonden het wel fijn om op deze manier kennis te maken met de mensen achter de verhalen” liet Els Eggermont ons weten.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

“Schuimparty”

De leerlingen van 7RVM hadden op het einde nog een verrassing in petto. Voor de shoot hadden ze nog een “peephole” (bord met afbeelding waar je je hoofd kan doorsteken) geknutseld voor een foto met hun leerkracht boekhouden Pieter Meulewaeter. Net op het moment dat er afgedrukt werd, landde er een “scheerschuimtaart” op zijn gezicht. Pure slapstick. Waarna Els Eggermont eenzelfde lot onderging.

Rusthuisrebel - © Bennie Vanderpiete

Ook de bewoners van het WZC konden hun plezier niet op toen hun directrice Ann Cardinael en ergotherapeut Bryan Beck bereid gevonden werden om het voorbeeld van de beide leerkrachten te volgen en hen ook een flinke portie scheerschuim te beurt viel.  
Een ludieke afsluiter van een erg mooi project met dank aan de leerlingen van 7RVM (Lotte Bracke, Yehja Chaar, Febe De Clercq, Yassin Ouchmich, Chinouk Parisis en Fiebe Van Gendt uit Lochristi. En verder ook Keisha Amoah Annoh, Kiana Delahousse-Nuijts, Sinem Erdem en Özer Aylin.)

Fotoreeks

3 Uren fotoshoot leverde een hele mooie serie beelden op. Een kleine selectie daarvan, samen met een impressie van “The making of”, vindt u in onderstaande fotoreeks (Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen). 
Veel kijkplezier. 
 

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Annick Gentier)