Sanne, Mic Mac Madam in Lochristi!

Mic Mac Minuscule – de geboortelijst met herbruikte, faire én gepimpte kinderspullen – boomt. Mini moeite, mini impact, mini prijs maar maxi kwaliteit voor jonge ouders en hun baby’s. Sinds kort heeft Lochristi ook een Mic Mac Madam. Maak kennis met Sanne Buelens.

Mic Mac Minuscule sinds 2017

Toen Jona Mukabalisa en haar vriend Gert Linthout ouders werden stelden ze bewust geen geboortelijst op. Ze wilden hun babyspulletjes gewoon tweedehands kopen, vanuit een visie van betaalbare duurzaamheid. Maar wat hebben jonge ouders écht nodig en hoe controleer je de kwaliteit van die spullen? Duurzaam kopen, of geven, bleek moeilijker dan gedacht.

Daaruit groeide het idee om een eigen bedrijfje op te richten. Een onderneming die de kloof tussen aanbieders van tweedehands babyspulletjes en geïnteresseerde ouders kleiner moest maken. Gert en Jona gingen begin 2017 in Gent van start met Mic Mac Minuscule. Ze stonden ouders in spé met raad en daad bij en gingen voor hen op zoek naar een geschikte tweedehands babyuitzet met hippe spulletjes. Het werd zo’n succes dat er al na korte tijd moest uitgebreid worden. Dus volgde er een oproep voor enthousiaste medewerkers: de Mic Mac Madammen! Ondertussen zijn ze al met 25 lokale zelfstandige franchisenemers, allen zelf ouder, verspreid over (bijna) heel Vlaanderen en Brussel.

Sanne Mic Mac Madam - © Mic Mac Minuscule

Mic Mac Madam in Lochristi

Eén van die enthousiaste Mic Mac Madammen is Sanne Buelens (32). Toen Evelien –  de partner van Sanne – de oproep van Jona en Gert zag, wist ze onmiddellijk “dit is écht iets voor Sanne”!

Want die bleef op de tweedehandsmarkten maar babyspulletjes kopen voor hun 2 zoontjes. En zo startte Sanne op 1 oktober 2017 als Mic Mac Madam in Wondelgem. Door de geboorte van Otte – het derde kindje van Evelien en Sanne – en de verhuis naar Lochristi, werden de Mic Mac activiteiten even “on hold” geplaatst. Maar sinds kort is Sanne terug volwaardig Mic Mac Madam, en nu vanuit Lochristi.

Sanne Mic Mac Madam - © Bennie Vanderpiete

Sanne, hoe helpen jullie jonge ouders die voor een duurzame geboortelijst kiezen?

“Jonge ouders die geïnteresseerd zijn, registreren zich eerst op de centrale website van Mic Mac Minuscule (https://www.micmacminuscule.be/contact/). Kort nadien zal een Mic Mac Madam uit de regio met hen contact opnemen. In het intakegesprek overlopen we dan wat er écht nodig is voor de baby die op komst is. De nadruk ligt daarbij op duurzaamheid en eerlijk advies. Wij willen de ouders die bij ons aankloppen geen overbodige zaken aanpraten. Wie in een kleine flat woont heeft de ruimte niet om een groot looppark te zetten. Ook sterilisatoren voor flesjes, een cadeau dat vaak gegeven werd, zijn veelal overbodig.”

Sanne Mic Mac Madam - © Bennie Vanderpiete

Dan gaan jullie op zoek?

“Aan de hand van moodboards bekijken we ook welke stijl gewenst is. Zo stellen we een hippe geboortelijst samen. De ouders in spé kunnen die dan in alle rust nog eens nakijken en eventueel aanpassen. Zodra de geboortelijst definitief is, gaat de Mic Mac Madam aan de slag om de gewenste spulletjes te verwerven. Ze schuimt daarvoor tweedehandsmarkten af, zoekt online en kijkt daarbij uiteraard ook op websites als Marktplaats.nl en 2dehands.be. Mic Mac Madammen hebben dus geen reuzengroot magazijn al hebben ze wel een kleine voorraad, meestal kleertjes en textiel.

Hoe komen die spulletjes dan bij de ouders terecht?

“Ouders kunnen 4 weken voor de geplande geboorte de spulletjes komen ophalen. Na de bevalling wordt de geboortelijst dan online geplaatst en kunnen kennissen, vrienden en familieleden een geschenkje kiezen. Als ze dan op kraambezoek gaan, zien ze niet alleen het kindje voor het eerst, maar ook het geschenkje dat ze gaven.”

Sanne Mic Mac Madam - © Mic Mac Minuscule

Zijn er nog voordelen voor de ouders?

“De Mic Mac Madam – geholpen door haar ervaring en haar netwerk – is de personal shopper van de jonge ouders en bespaart hen eerst en vooral een stresserende en tijdrovende zoektocht. Ze zal de spulletjes die ze vindt nakijken en desnoods herstellen, pimpen of zelfs herschilderen. Houten babystoelen bijvoorbeeld zijn erg stevig maar kunnen al eens een laagje vernis gebruiken. Op de artikelen op de geboortelijst geven we 1 jaar garantie. En onze spulletjes kosten meestal maar de helft van de winkelprijs. En er is uiteraard het aspect van de duurzaamheid doordat het babygerief een tweede, of zelfs derde leven krijgt.Overigens kan je Mic Mac Minuscule ook terecht voor geboortekaartjes, doopsuiker en doopsuikeralternatieven.”

Sanne Mic Mac Madam - © Mic Mac Minuscule

Jullie kopen ook babygerief aan?

“Mensen kunnen ook de babyspulletjes die ze niet meer nodig hebben, aanbieden.  Daarvoor vullen ze op onze website de “aanbiederslijst” online in (https://www.micmacminuscule.be/contact/), en voegen er eventueel wat foto’s van de spulletjes bij.
Dat laat ons, de Mic Mac Madammen, toe om in te schatten wat we kunnen hergebruiken en bereid zijn aan te kopen. We nemen uiteraard niet alles over. Enkel propere spulletjes in goede staat komen in aanmerking, bij voorkeur van een kwalitatief merk. Sommige zaken zullen we – om hygiënische redenen – niet overnemen. Denk bijvoorbeeld maar aan plastieken zuigflessen. En verder kijken we ook naar het praktisch gebruik. Bij babybedjes letten we er steeds op dat de lattenbodem minstens op 2 hoogtes kan ingesteld worden.
Mensen zijn soms verwonderd dat we ongebruikte spulletjes, in de originele verpakking, niet altijd overnemen. Maar net dat kan een indicatie zijn  dat het misschien om zaken gaat die ouders niet écht nodig hebben.“

Sanne Mic Mac Madam - © Tim Buelens

Mic Mac Minuscule zet echt wel in op duurzaamheid?

“Zowat een derde van onze persoonlijke ecologische voetafdruk is te wijten aan de aankoop van nieuwe spullen. Dat illustreert hoe belangrijk recycleren is. Belgen kopen, volgens een schatting van de FOD Economie, jaarlijks voor 500 miljoen euro aan kinderspullen.Veel van die zaken worden maar 3 tot 6 maanden gebruikt.
Mic Mac Minuscule gaf op 4 jaar tijd zo’n 100.000 babyspulletjes een tweede leven. Dat is goed voor een vermindering van de CO2 uitstoot van 3.400 ton. Bovendien vragen we jonge ouders om 10% van de lijstwaarde aan een goed doel van eigen keuze te schenken.
Mic Mac Minuscule is dus goed voor de portemonnee, de planeet en voor het goede doel! En we zetten ook zelf in op duurzaamheid. Als bedrijfswagen heb ik…. een bakfiets.“

<iframe width=” class=”image-teaserimg” height=”317″ src=”https://lochristi.wolk.be/wp-content/uploads/2021/10/sanne_-_mic_mac_madam_-_foto_8_0.jpg” title=”” width=”475″ />

Alle informatie over Mic Mac Minuscule vind je op hun website ( https://www.micmacminuscule.be/). Ben je geïnteresseerd maar heb je toch nog vragen, dan kan je  vrijblijvend één van de infosessies bijwonen (https://www.micmacminuscule.be/infosessies/).
Of je contacteert Sanne ( Sanne@MicMacMinuscule.be).

Filmpje Mic Mac Minuscule

(Foto's © Bennie Vanderpiete, Tim Buelens, Mic Mac Minuscule)

Scroll naar boven