Shanyl is wereld- en Europees kampioene

Jean Marie
0 reactie(s)
Shanyl De Schoesitter Europees kampioene

© JMDB

Shanyl De Schoesitter uit Lichtelare was al wereldkampioene cyclocross bij de 12 jarigen maar is nu ook Europees kampioene. Ze werd in december als sportlaureaat gehuldigd en we zochten haar op in de zompigheid van het Sint-Annapark in Maldegem.

De microbe kreeg ze van vader Steven die 12 jaar bij de elite zonder contract croste en de strijd aanging met Bart Wellens, Niels Albert en Sven Nijs. Hij reed bij de profs maar koos ervoor om ook voltijds te werken, waardoor hij tevreden moest zijn met top 20 plaatsen in de Superprestige. In Parijs-Roubaix eindigde hij ooit 22ste. In 2013 reed hij zijn laatste wedstrijd maar is nu nog altijd actief in de leeftijdsgroep 35-45. Bij het team van dochter Shanyl is hij jeugdinitiator.

Shanyl en Steven De Schoesitter

Shanyl is 12 en woont nog maar enkele jaren in Lichtelare. Vanaf haar 6de neemt ze deel aan veldritten en rijdt nu bij de aspiranten. In 2021 stapt ze over naar de nieuwelingen. In de grijze kilte van het Sint-Annapark in Maldegem behaalde ze afgelopen zondag haar 66ste overwinning. Op zaterdag reed ze in Assende.

“ Mijn droom is ooit prof te worden. Momenteel rijd ik voor ‘Milwaukee Alpha Motorhomes Temse’ waar mijn papa begeleider is. Verder rijd ik ook MTB- wedstrijden maar geen wegwedstrijden. Mijn favoriete omloop moet er zwaar en nat bij liggen. “

In februari 2018 werd Shanyl wereldkampioene en op 18 november vorig jaar Europees kampioene in Aalter. Deelnemers kwamen uit verschillende landen maar meestal waren het Vlaamse jongeren.

Shanyl De Schoesitter start Maldegem

In Maldegem reden jongens en meisjes van verschillende leeftijden in de categorie aspiranten samen hun wedstrijd. Er kwamen tientallen crossers aan de start. Heel veel mensen komen met een camper naar de wedstrijden en brengen hun weekends grotendeels op de wedstrijdterreinen door.

Shanyl De Schoesitter opwarming

Ze heeft 4 fietsen en die worden onderhouden door papa Steven. Prijzengeld is er niet echt. Soms krijgt ze wel eens 5 euro of een bon voor een sportwinkel. Trainen doet ze nog niet veel om het allemaal leuk en aangenaam te houden. We zagen toch dat het echt om wedstrijden gaat waarbij veel jonge kinderen tot het uiterste gaan.

Shanyl De Schoesitter

Een wedstrijd bij de aspiranten duurt 20 minuten en Shanyl ging vlot van start. De koppositie in haar categorie gaf ze niet meer af om zo haar 66ste wedstrijd te winnen.

Het Sint-Annapark in Maldgem is een mooi park in het centrum van de gemeente. Er is een speelweide met ruimte om te picknicken. Dwars door het park stroomt het riviertje Eede en aan de rand vind je niet alleen een zwembad maar ook het Sint-Annekasteel dat een beschermd monument is. Regelmatig worden er ook cyclocrosswedstrijden gereden.

Sint Annapark Maldegem