Sociaal woonproject in Beervelde met MOK

Jean Marie
2 reactie(s)
Beervelde MOK vzw

Evelien en Thomas hebben grootse plannen in het centrum van Beervelde waar tot voor kort café ‘t Krielken stond. Ze willen er studiowonen en dagbesteding organiseren voor meerderjarigen met een beperking of nood aan extra zorg.

MOK vzw staat voor Mensen Ondersteunen en Krachtgericht werken maar het is meteen ook de naam van hun soep- en koffiebar geworden. In een mooi en rustig kader bouwen ze 7 rolstoeltoegankelijke studio’s en 4 duplexwoningen. Eén ervan is geschikt voor 2 personen.

We gingen op bezoek bij Evelien en Thomas. Ze zijn uitgegaan van hun deskundigheid als begeleiders.

Evelien behaalde een bachelor in de orthopedagogie en is hoofdbegeleidster in de gedecentraliseerde woning van DVC ‘ De Triangel’ in Lovendegem en dat al bijna 10 jaar.

Thomas heeft naast een bachelor orthopedagogie ook een bachelor lager onderwijs en werkt bij Alderande vzw in Lokeren.

Het is de vader van Evelien die ervoor zorgt dat dit project vorm krijgt, haar zus – Erker architectuur – ontwierp en tekende de plannen. In juli 2018 moet alles klaar zijn en kunnen de eerste bewoners MOK binnenstappen. Bij volle bezetting maken ze er een fulltime job van. ’s Nachts is er telefonische permanentie voorzien.

“ Het is meer dan in een studio wonen. We willen er een sociaal gebeuren van maken waarbij ook de buurt betrokken wordt. Zo zal de bar voor iedereen open zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag en zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen in de bar en in de keuken. We willen ook streekbiertjes, duurzame, lokale producten, fair trade op tafel zetten en zo de voetafdruk minimaal houden. Om onze keuken optimaal te benutten, kiezen we ervoor om na sluitingstijd ook een warme maaltijd te voorzien voor wie bij MOK woont. Deze groep kan eventueel ook aangevuld worden met geïnteresseerde buurtbewoners.

Zijn er nog vrij?

“ Momenteel is zowat de helft gereserveerd. Volgende maand zitten we samen met Nathalie van het Sociaal Huis van het OCMW om te zien of er samenwerking kan zijn en hoe dat dan verloopt. MOK vzw is een vergunde zorgaanbieder van het VAPH – Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. “

In de schuur zijn de stukadoors al bezig en aan de straatkant staat de ruwbouw in de steigers. Er is nog veel werk aan de winkel maar ze hebben nog meer dan 5 maanden tijd. Het wordt ongetwijfeld een mooi, sociaal geëngageerd project.