Sofie - van Persijzer naar Israël

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Sofie Van Der Straeten Zaffelare

Tekst Machteld Moijson - Foto Sofie VDS

De reismicrobe heeft Sofie Van Der Straeten van huize uit. Als dochter van Gilbert en Myriam Bundervoet uit Persijzer, kwam ze in 2012 in Israël terecht, vanwaar ze nu een modelabel runt.

Sofie studeerde journalistiek en werkte een aantal jaren als communicatieverantwoordelijke voor een ngo. Na reizen, o.a. in Zuidoost-Azië en Guatemala, vertrok ze tijdens de zomer van 2011 voor een maand naar India. Als rugzaktoeriste wou ze er rondreizen. Het was tijdens dit avontuur dat ze de Israëli Alon ontmoette en verliefd werd. Het jaar nadien verliet ze België voor Tel Aviv, een fascinerende, vrijzinnige stad, een smeltkroes van culturen. Ze begon er studies Hebreeuws, geraakte aan een verblijfs- en een werkvergunning.

In 2012 barstte het conflict in de Gazastrook los en plots werd Tel Aviv een doelwit van Palestijnse aanvallen met raketten en terreuraanslagen. Dagelijks joegen alarmen de bevolking de schuilkelders in. Wanneer het alarm klonk, had je precies anderhalve minuut de tijd om bescherming te zoeken. De moderne appartementen hadden een ‘safety room’, maar als je op school zat of ergens anders waar er geen schuilkelders waren, werd je verondersteld het bombardement gehurkt en je hoofd beschermend af te wachten. Als buitenstaander was Sofie objectiever in de discussies over het conflict. De geschiedkundige achtergrond maakte dat het partij kiezen voor de Israëlische kant niet vanzelfsprekend was. Het koppel trouwde in 2014, maar de verschillende achtergrond en visie op het conflict woog op de relatie. Sofie schreef in een artikel: “Angst is een belangrijke motor in Israël. Politieke macht wordt gevoed door de angst.” Ze gingen uiteindelijk uiteen in vriendschap, maar Sofie was gehecht geraakt aan haar Israëlische thuis en vriendenkring en bleef in Tel Aviv.

Ze besloot om een droom te volgen en een eigen modelabel op te starten: FAIRnFAB. De naam van het label staat voor ‘Fabulous Fair Fashion’, eerlijke, lokale, handgemaakte maatkleding, geproduceerd in eerlijke omstandigheden, dit betekent ook dat het een ecologisch verantwoorde productie is omdat er weinig textielafval is door de kleine oplagen. Sofie ontwerpt de kledinglijn en laat zich hiervoor inspireren door haar reizen in India en Afrika, wat je ziet in haar kleuren, patronen en etnische dessins. Het dragen van haar ontwerpen moet de klanten een ‘fabulous’ of fantastisch gevoel geven waardoor ze er ook beter gaan uitzien. De collectie heeft ondertussen jumpsuits, jurken, kimono’s, badpakken, broeken, topjes en mannenhemden. Op Google, Instagram, Facebook en Vimeo kan je beelden zien van de kledinglijn.

Het enthousiasme van Sofie vindt een weerklank in haar werk. Ze zegt: “Wear the change and have fun with it.”

Op dit ogenblik is ze de wintercollectie aan het afwerken, die eind december online zal staan. Vermits de weersomstandigheden in Tel Aviv anders zijn dan in Lochristi, is de kledinglijn tot nu alleen voor zonnige dagen bedoeld. Je krijgt in elk geval een zomers gevoel als je de foto’s bekijkt. Dus hou de website www.fairnfab.com in de gaten!

Facebook Fair&Fab - https://www.facebook.com/fairnfab/ -  Instagram FairnFab_Fashion