Speelplein Joepla met inclusiewerking verkozen tot Jeugdlaureaat 2021

Deze avond werd de jeugdlaureaat 2021 bekendgemaakt. De jury koos – uit een 12-tal inzendingen – voor de inclusiewerking van speelplein Joepla.

Nadat corona in 2020 de bekendmaking van de jeugdlaureaat nog parten speelde, was deze keer terug een uitreiking met receptie en muziek mogelijk. Die vond deze avond plaats in Orphanimo. Nadien schoven zo’n 170 jongeren aan voor het FoodFest met o.m. spitburger, pasta en frietjes.

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

De jury

De jury bestond dit jaar uit Jana Denoyel (voorzitter jeugdraad), Sara De Meyer (namens de jeugdraad), Angie Martens (vertegenwoordiger van de laureaat 2020 “A Piece of Mind”) en Griet Vangampelaere (kunstenaar die de award 2020 maakte). Zij werden bijgestaan door extern jurylid Roger Bolders (bekend acteur en Lochristinaar). Fréderic Droesbeke (schepen van Jeugd) en Christoff Van Acker (Jeugdconsulent) gaven advies. Zij moesten kiezen uit een 12-tal inzendingen. “We krijgen elk jaar minder voorstellen en gaan eens kijken hoe we dit in toekomst kunnen aanzwengelen” aldus jeugdconsulent Christoff Van Acker.

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

Tot en met 2019 koos de jury telkens een laureaat uit Lootse organisaties, jeugdverenigingen, groepen of individuele personen die een uitzonderlijke prestatie leverden of zich zeer verdienstelijk maakten op het vlak van jeugdbeleid. Vorig jaar viel JH Lodejo in de prijzen met “A Piece of Mind”. Ook dit jaar koos de jury voor een specifiek project.

En de winnaar is…

De titel “Jeugdlaureaat 2021” werd deze avond toegekend aan de inclusiewerking van Speelplein Joepla. Al 15 jaar heeft het speelplein speelplein ook bijzondere aandacht voor kinderen met een beperking, voor kinderen die extra aandacht nodig hebben én bereikt het via het inclusief gedachtengoed ook kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Daardoor krijgen ALLE kinderen de kans om (avontuurlijk) te spelen.

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

Dit verwezenlijken ze door oog te hebben voor drempels die dit belemmeren, die weg te werken en in te zetten op de sterktes en talenten van alle kinderen en animatoren. “Op het speelplein zorgen vooral Gwynn – verontschuldigd wegens een verblijf in Portugal – en Ellen voor de inclusiewerking” verduidelijkte Jana Denoyel, de voorzitster van de jeugdraad. Maar alle Joepla-jongeren gingen maar wat graag op de foto. Dik verdiend!

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

Inclusie is een werkwoord

Inclusief werken is niet eenvoudig en vraagt de toewijding van de voltallige ploeg vrijwilligers, die zelf jongeren zijn. Jongeren helpen jongeren. Iedereen is welkom en plezier maken staat centraal! Dat is én blijft de kern en de sterkte van jeugdwerk! Zelfs animatoren die extra ondersteuning nodig hebben, krijgen een plekje in de animatorenploeg van het speelplein onder de noemer co-animator”.

De speelpleinwerking ontving in de zomer van 2021 in totaal 39 vipkindjes (met duidelijk omschreven beperking waarbij dagelijkse opvolging nodig is),

21 incidentenkindjes (denk aan allergieën of fysieke aandoeningen als suikerziekte of astma) en 6 risicokindjes (met een aandoeningen als auto immuunziekte of longproblemen die bij corona een ernstig risico vormen).

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

In een samenwerking met het Sociaal Huis, zet het speelplein zich ook in om kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen te bereiken. Die kunnen dan zelfs gratis naar het speelplein komen. Ook mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming via de mutualiteit, kunnen bij Joepla terecht aan een verlaagd tarief.
Het speelplein telde in 2021 uiteindelijk 646 speelpleinbezoeken aan dit verlaagd tarief. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2020 en een voortzetting van de stijgende trend.

De award

Beeldend kunstenaar en fotograaf Bert Verschraegen (38) uit Lochristi zorgde dit jaar voor de award.
Bert is een digital artist, grafisch vormgever en fotograaf. Hij is oprichter van grafisch bureau Grafisch Huis en medeoprichter van grafisch en creatief opleidingsbureau Brandwerk.

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

De award 2021 bevat een afdruk van “De Explorer”, een beeld uit de reeks “Vain of Earth”. Met een andere foto uit diezelfde reeks won Bert in 2016 nog de hoofdprijs van “KOM – Kunst Omdat het Moet”.

Bert Verschraegen ontwierp dit beeld met oog voor de nodige symboliek. “De ruimte en tijd krijgen om zichzelf te exploreren en ontplooien is heel belangrijk in de jeugdjaren. Op zoek gaan naar mogelijkheden, grenzen aftasten en dromen najagen. Een eigen identiteit vormen met een bagage van talenten en mogelijkheden maar ook van tegenslagen en tekortkomingen” aldus de kunstenaar. 

Jeugdlaureaat 2021 Lochristi  © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven