Sprookjesachtige herfsteditie van Tuindagen met recordopkomst

Bennie
1 reactie(s)
Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's Bennie Vanderpiete, Annick Gentier & Marc De Clerq

“Sprookjes” was deze keer het centrale thema van de Tuindagen. 20.997 tuinfans kwamen naar naar de 63ste editie van “Het feest van de tuin” en genoten ook van het mooie herfstweer.

Tuindagen Okt 2021 - © Annick Gentier

Recordopkomst voor een herfstedite

“We zijn zo blij dat dit weer kan” hoorde je drie dagen lang in het Park van Beervelde. De opluchting was groot dat er – na 2 jaar verplichte pauze door corona – terug Tuindagen konden plaatsvinden. Dat er een Covid Safe Ticket vereist was om toegang te krijgen, hield de vele tuinliefhebbers niet tegen. Vrijdag passeerden maar liefst 5.400 bezoekers aan de kassa en toen al leek men op weg naar een record voor een herfsteditie. Zaterdag telde men “slechts” 6.350 tuinfans. Maar gisteren was een echte topdag met zo'n 9.200 plantenliefhebbers. En zo klokte men uiteindelijk af op een totaal van 20.997 bezoekers. Een nieuw record voor een herfsteditie!

“Sprookjes” als centraal thema

Met “Sprookjes” had men deze keer voor een zeer toegankelijk thema gekozen. Toch was het aantal standhouders dat hiermee creatief aan de slag ging eerder beperkt. Dat werd dan weer ruimschoots gecompenseerd door gravin Valerie Lavault. Zij kroop drie dagen lang in de huid van een prinses, met elke dag een ander prinsessenkleed. Samen met haar kikkerprins op stelten doorkruiste ze het Park en verdeelde gouden balletjes aan bezoekers en kinderen. En wie niet verkleed kwam, kon langsgaan bij de grime in het Kinderdorp en wandelde als een prins(es) naar buiten.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Ook de inkom van de villa was terug gedecoreerd volgens het centrale thema en bevatte een mooi tafereel met kikkerprinsen en een heus peperkoekenhuisje. In de woonkamer een schitterende “prinsessentafel”. Een aantal bezoekers schoven zelfs even aan, maar het verhoopte diner werd niet geserveerd.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

“De balkonscène

Zaterdagnamiddag werd het centrale sprookje van de kikkerkoning dan werkelijkheid.
Op het balkon aan de achterzijde van de villa stond prinses Valerie op de uitkijk. De kikkerprins – deze keer zonder stelten – klom langs een touw naar boven, kreeg een zoen van de prinses waardoor de betovering verbroken werd. De kikker werd terug een jonge, knappe prins. Het gelukkige stel zwaaide nog even naar de kijklustigen en trok zich daarna terug in de vertrekken van “het paleis”. De beelden van deze enscenering vind u onderaan het artikel, in fotoreeks 2.
Brecht Martens (https://www.thexxl.one/) speelde 3 dagen lang de kikkerprins. Hij was als steltenloper ook al op talloze andere evenementen te zien, zoals Tomorrowland en ook tijdens Flanders Horse Event in Beervelde. 

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

“Meer groen, minder grijs”

Herr Seele, gekend illustrator en cartoonist van cowboy Henk, gaf vrijdag om 10 uur de aftrap van de campagne “Van tegel naar egel”. Deze “onthardingscampagne” pleit voor minder verharde oppervlakten in de tuin. Daardoor kan er meer regenwater in de ondergrond dringen wat uiteraard veel beter is voor het grondwaterpeil. Bij hevige regenval verkleint de kans op wateroverlast.
Men pleit dus o.m. voor kleinere terrassen en voor verhardingen in doorlaatbaar materiaal. Wie (een deel van) zijn terras of verharding uitbreekt, kan dit ingeven op de website van de actie (https://vantegelnaaregel.be/) en maakt zo ook kans om het originele schilderij van het campagnebeeld van Herr Seele te winnen. “Van tegel naar egel” ziet u onderaan in fotoreeks 3.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Tuinpersoonlijkheid van het jaar

Zaterdag is traditioneel de dag van de prijsuitreiking en de oorkondes en het was deze keer niet anders. Maurice Vergote werd gehuldigd als tuinpersoonlijkheid van het jaar 2021. Maurice, nu 86 jaar, was in de jaren ‘70 een buitengewone pionier in zijn kwekerijtuinen van vaste planten in Oostkamp. Hij introduceerde vele nieuwe ongekende vaste plantensoorten en cultivars in de Benelux. Met zijn collectie Helleborus werd hij wereldberoemd in Vlaanderen en ver daarbuiten. Vanop zijn vele zoektochten in Engeland bracht hij een nieuw en uitgebreid assortiment vaste planten mee en introduceerde die in onze contreien. Bovendien kon hij zijn liefde voor vaste planten op een enthousiaste en beklijvende manier overbrengen. Zo begeesterde en inspireerde hij een nieuwe generatie jonge kwekers. Het was de aanzet voor een nieuwe hoogstaande tuincultuur, waardoor er ook steeds meer Nederlandstalige publicaties over planten van de persen rolden.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Damesjury

Ook de damesjury ging dit jaar terug op pad om te kijken welke exposanten blijk gaven van een grote creativiteit en inzet. 17 standen werden beloond met een “zilveren getuigschrift van waardering”. 13 exposanten mochten het podium op om een gouden oorkonde in ontvangst te nemen.
Rita, Martine en Juliette werden (terecht) in de bloemetjes gezet voor de smaakvolle inrichting van de villa en de inkom. De Kringloopkrachten en compostmeesters Lochristi & IDM kregen goud voor hun stand met een kasteel met insectenhotel.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Het sprookje van Assepoester met een koets uit pompoenen leverde Velt de hoogste onderscheiding op. De andere winnaars waren Woodspot, Stoffels Tomaten, Bloemenschool De Groene Verbeelding, Een droom van Bloembollen, De Bock BVBA Boomkwekerij, Ameland, Groenplanning De Bonte, Van tegel naar egel, Bijoux Lavault Paris, Velt en Stefaan Braeckman. De foto’s van de tuinpersoonlijkheid, de uitreiking van de eoorkondes en de huldiging van de beloftevolle hovenier vindt u onderaan in fotoreeks 4.

Tuindagen Okt 2021 - © Bennie Vanderpiete

Het feest van de tuin

Een prima organisatie met tal van nieuwigheden, meer dan 230 blije standhouders, 18.000 enthousiaste tuinfans, een prinses met haar kikkerprins en een schitterend herfstweertje. Op zondag kwam Marc De Bel signeren en speelde Triodelo op het grote podium. Het werkte aanstekelijk want gravin Valerie swingde de vermoeidheid uit de benen. Over een sprookjesachtige editie gesproken!

Tuindagen Okt 2021 - © Marc Declercq
 

Drie dagen vertoefden onze fotografen Bennie Vanderpiete en Annick Gentier op de Tuindagen. Ook Marc De Clercq stuurde enkele beelden door. Dat leverde uiteindelijk 5 (!) fotoreeksen op. U opent een fotoreeks door op de foto te klikken. Veel kijkplezier.

FOTOREEKS 1: “Sprookjes”

 

FOTOREEKS 2: “De balkonscène

 

FOTOREEKS 3: “Van tegel naar egel”

 

FOTOREEKS 4: “Tuinpersoonlijkheid , de laureaten en de beloftevolle hovenier”

 

FOTOREEKS 5: “Prinses Valerie en de kikkerprins in het Park”