Staande ovatie voor Xeado Live Band met Franse avond

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

“Ceci n’est pas une pipe” titelde Margritte een van zijn meesterwerken. “Ceci n’est pas SiDo” was de titel van het meesterwerk van de Xeado Live Band - met Karin Tanghe en Ann Lemaitre - zaterdagavond in de kerk van Hyfte.

De Xeado Live Band

De Xeado Live Band ontstond in 1999 toen een 12-tal muzikanten uit de harmonie “Willen is Kunnen” zich verenigden en "Lo Crescendo” boven de doopvont hielden. Muziekbeleving in de ruime zin van het woord was hun opzet. Nieuwe technieken – zoals videoprojecties – werden aan het klassieke muziekspektakel toegevoegd.  In 2005 – Night of The Proms vierde toen hoogtij - veranderde men de naam naar de “Xeado Proms Band”. Maar het “live-aspect” werd steeds belangrijker. In 2006 registreerde men de groep daarom als de “Xeado Live Band”.
Door de jaren heen werden vonden heel wat concerten plaats waarbij de band zich liet bijstaan door bekende Vlaamse stemmen: Jimmy Frey, Frank Galan, Udo, Geena Lisa, Raf Van Brussel, The Cappaert Sisters en ook Sofie.

Van de 12 oorspronkelijke leden zijn er vandaag nog 4 aanwezig: naast secretaris Geert Noppe zijn dat Pascal, Annick en Nadia Aerssens. Die laatste drie zijn kinderen van Gerard Aerssens. Deze klarinettist is met zijn 82 lentes ook het oudste lid van de groep. Cedric Evereaert (15) – hij bespeelt de fagot – is dan weer de benjamin van de bende.
In september concerteerde de Xeado Live band nog op de Kouter in Gent. Dit optreden resulteerde in 2 nieuwe bandleden uit Gavere. Wim Van Volsem dirigeert nu 21 muzikanten.

Xeado Live Band en het Franse Chanson

We hadden al lang het idee om eens iets te doen rond het Franse chanson” vertelt secretaris Geert Noppe. “We begonnen daarom in 2018 met het instuderen van een aantal Franse Chansons. En toen onze klarinettiste Annick Aerssens tijdens de voorbije Gentse Feesten een optreden zag van Karin Tanghe en Ann Lemaitre – die een volledig programma brachten rond het Franse lied – vielen alle puzzelstukjes in mekaar. “Ceci n’est pas SiDo” was geboren. “

Karin Tanghe en Ann Lemaitre

Na een – eerder toevallig – gezamenlijk concert in Destelbergen besloten actrice Karin Tanghe en pianiste Ann Lemaitre in 2016 om tijdens de Gentse Feesten in de Cultuurkapel op te treden met een programma rond het Franse Chanson. Een uur vol prachtige melodieën, mooi toegelicht door Karin Tanghe. Erg ontroerend, meeslepend en zeer hoogstaand. De formule bleek succesvol en werd sindsdien jaarlijks herhaald wordt, telkens met een nieuw repertoire. Lochristinaar schreef er al over in 2016 en deze zomer ontdekte ook de Xeado Live Band dit pareltje.

“Ceci n’est pas SiDo”

Zaterdagavond was er dan “Ceci n’est pas SiDo” in de kerk van Hyfte. Zo’n 250 toeschouwers konden genieten van een avondvullend programma met Franse Chansons of songs die een band hebben met de Franse taal. Met een “An American in Paris” van George Gerschwin opende men de avond. En terwijl de Xeado Live Band zijn “bigband sound” bracht, werden prachtige beelden geprojecteerd. Maar op het programma stond bijvoorbeeld ook “An Englishmen in New York” van Sting waarvan ooit een Franse versie “Un Africain à Paris” uitgebracht werd. Verder heel wat klassiekers zoals “Pour un Flirt” (Michel Delpech), “Alexandrie Alexandra” (Claude François) of “Je t’attends” van Charles Aznavour. Er werd hulde gebracht aan tal van Franse grootheden waarbij “la grande dame” Edith Piaf en Gilbert Bécaud niet mochten ontbreken.

Even voor de pauze maakte De Xeado Live Band dan plaats voor Karin Tanghe en Ann Lemaitre. Zij brachten een tiental bekende en minder bekende chansons. Karin, wat een stem en wat een présence. En Ann zoals gewoonlijk iets meer op de achtergrond maar een klasbak aan de toetsen.
Waarna het weer de beurt was aan de Lootse Band om een hele reeks klassiekers af te vuren op het publiek. En die konden dit Franse vuurwerk wel smaken, zongen op het einde gretig mee met “Champs Elysées” van Joe Dassin en bedankten met een staande ovatie.
Een erg mooi concert met prachtige visuele ondersteuning.  Waarna het tijd was voor een verfrissende “la Chouffe”.

Jubileumjaar 2019

“De samenwerking met Karin en Ann is ons erg bevallen” aldus Geert Noppe. “Wie weet komt er wel een vervolg? De Xeado Live band werd opgericht op 15 juni 1999, dus volgend jaar bestaan we 20 jaar. En voor dat jubileum willen we iets bijzonders doen. We denken aan een spetterend jubileumconcert met een terugblik over de voorbije 2 decennia. Daarvoor zouden we graag alle artiesten die met ons optraden, nog eens samen krijgen.

Maar fans die een leuk idee hebben voor dergelijk jubileum mogen ons uiteraard steeds contacteren. Ook zangers of zangeressen uit Lochristi die eens willen samenwerken met de Xeado LIve Band mogen me steeds vrijblijvend contacteren ( Info@Xeado.be  ) ” besloot Geert.

En voor wie nog eens wil nagenieten van een heerlijke Franse avond is er uiteraard onderstaande fotoreeks.