Start to run – bijna 30 enthousiastelingen binden loopschoenen aan

Bennie
0 reactie(s)
Start to Run

© Bennie Vanderpiete

Het griepvirus mag (momenteel even) over zijn hoogtepunt heen zijn, het loopvirus is dat zeker nog niet. Zondag verzamelden 25 gemotiveerde “hardlopers in spé” voor een nieuwe sessie “Start to Run”.

Noch het vroege uur, noch de vriestemperaturen weerhielden zondagochtend 25 enthousiastelingen van hun eerste looptraining. Allen hadden ze zich ingeschreven voor een “start to run” bij loopcoach Bart. En eigenlijk moesten ze zelfs met 28 zijn aan het wijklokaal van Lobos, maar 3 personen waren voor dit eerste uurtje verhinderd.

Heterogene groep

Onder de 25 gemotiveerden opvallend veel vrouwen want “het sterke geslacht” was met slechts 5 eenheden vertegenwoordigd.

Het is klassiek dat er voor de eerste “start tot run” na nieuwjaar meer inschrijvingen zijn. Dat heeft zeker te maken met de goede voornemens. Maar dit jaar zijn er wel opvallend veel deelnemers. Geen idee hoe dat komt. Dat er zoveel vrouwen zijn, is dan weer niet verrassend en zelfs bijna typisch voor het (starten met) lopen in groep” aldus Bart Gunst.
Het deelnemersveld is verder zeer heterogeen. Sommigen beginnen echt met lopen, anderen hebben vroeger gesport en nemen hier enkele jaren later de draad terug op. Eén iemand nam eerder deel aan de “start to run” met als doel een half uur ononderbroken lopen. Hij zal nu verder opbouwen naar een vol uur lopen.

Loopcoach Bart

Toen Bart Gunst 95 kg woog en een pakje sigaretten per dag rookte, besefte hij dat het tijd was om iets te doen aan zijn gezondheid. In 2010, op de nationale feestdag nota bene, trok hij daarom de loopschoenen aan. Hij zag af tijdens de klassieke “start to run” waaraan hij deelnam. Maar de eerste stap was gezet en er zouden dat jaar nog 266 loopkilometers volgen.
Meer zelfs, in 2013 liep hij – ondertussen al een heel pak lichter – zijn eerste marathon. Hij volgde nadien een opleiding aan de Vlaamse Trainersschool en na een korte passage als trainer bij een Gentse loopclub, nam Bart de beslissing om zelf een loopclub te starten.
Hij kan zo de verworven kennis en ervaring – via een unieke aanpak - doorgeven aan minder ervaren lopers. Bart haspelde ondertussen al 13 marathons af en loopt tegenwoordig zo’n 2.800 km/jaar.

Een vol uur lopen in 3 maanden

Zondagochtend mochten 25 sportievelingen voor het eerst kennis maken met deze nieuwe aanpak.
Na een eerste keer stretchen en een opwarming volgden wat loopoefeningen waarbij ook de verschillende technieken, houdingen en loopzones toegelicht werden. En dan was het tijd voor een eerste gezamenlijke – zeer gemoedelijke – ochtendrun. Er werd gestart met 30 seconden lopen, gevolgd door 1 minuut stappen. Geleidelijk aan werd het loopgedeelte verlengd tot men eindigde met 3 minuten lopen en 1 minuut stappen. Voldoende voor deze eerste les.

“Vandaag verzamelden we uitzonderlijk vroeg voor de eerste training” licht Bart ons toe “Ik ga straks nog met een tiental lopers naar Cadzand waar we deelnemen aan een loopevent.
Deze groep starters zal normaal binnen 3 maanden in staat zijn om een uur lang – ononderbroken – te lopen. We trainen daarvoor 1 keer per week, op zondagvoormiddag, en bouwen geleidelijk aan op. Enkel de laatste 4 weken vraag ik om tijdens de week eens bij te trainen. Na die drie maanden zullen ze dus een duurloop van 8 à 9 kilometer aankunnen.”
 

Voor jong en oud

Kurt Borger uit Lokeren is met zijn 47 lentes de oudste deelnemer. Hij is een “fietser” maar door een beenbreuk kon hij anderhalf jaar niet sporten.

Tijd dus om iets aan de conditie te doen en wat gewicht te verliezen” aldus Kurt.

De 11-jarige Lennert Van Nieuwerbugh uit Lochristi is dan weer de jongste deelnemer. Hij beoefent geen andere sporten en kwam eigenlijk mee met zijn broer Tobias en diens vriend Matthias Haemers. “En terwijl hij loopt is hij niet aan het gamen” voegt zijn mama er nog aan toe. Dubbele winst dus.
Veel succes aan alle deelnemers en afspraak binnen 3 maanden!