Station Beervelde niet verkocht

Het station stond te koop en er waren geïnteresseerden maar die haakten allemaal af. Ook de gemeente heeft geen interesse. We zochten naar de addertjes onder het gras.

Schepen Sandro Di Nunzio

“ Grootste probleem voor het stationsgebouw is dat men (NMBS-Infrabel) vast van plan is om op termijn een derde spoor te realiseren tussen Gent en Antwerpen én dat het derde spoor naar verluidt langs de zijde van het stationsgebouw dient te komen met als onvermijdelijk gevolg dat het gebouw zou moeten verdwijnen.

Het traject tussen Gent en Antwerpen is blijkbaar niet alleen belangrijk voor treinreizigers maar ook zeer belangrijk voor het goederenverkeer van- en naar de Antwerpse haven. De aanpak van Infrabel om zo veel mogelijk overwegen te sluiten kadert ook binnen de optimalisatie van de lijn Gent-Antwerpen. Minder conflictsituaties, minder mogelijke vertragingen/incidenten op de lijn met het oog op het realiseren van meer ‘treincapaciteit’.

Aangezien wij als gemeentebestuur op de hoogte zijn van deze intenties, informeerden wij de geïnteresseerde kopers hier ook over. Met name dat het gebouw vroeg of laat zeer waarschijnlijk zal worden aangekocht/onteigend in functie van het derde spoor. “

Het station staat al jaren leeg en lijkt nutteloos te zullen vergaan. Het wordt een spelletje tussen de verschillende partners actief rond en op het spoor.

NMBS is de vervoerder of operator, die het treinverkeer organiseert en commercialiseert. Ze is ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de renovatie van de treinen en voor 551 stations. Infrabel is de Belgische infrastructuurbeheerder en tenslotte is er nog HR Rail. Dit is de juridische werkgever van al het personeel van de Belgische spoorwegen.

De aanleg van een derde spoor aan de zijde van het stationsgebouw – dus zuidelijk van de huidige sporen – is nog toekomstmuziek. Maar het zal voor de nodige verkeershinder zorgen, onder meer ter hoogte van de overwegen die dienen aangepast. Ongetwijfeld zal er ook een impact zijn voor de fietssnelweg. Op sommige plaatsen is de afstand tot de huidige sporen hooguit 5 meter.

Infrabel reageerde: “Een van de Vlaamse spoorprioriteiten in het strategisch meerjareninvesteringsplan is een haalbaarheidsstudie voor de aanleg van een 3e spoor tussen Lokeren en Sint-Niklaas. Momenteel is de aanbestedingsprocedure voor deze studie lopende.

We zijn inderdaad in gesprek met de gemeente Lochristi en nmbs om tot een oplossing te komen.”

Scroll naar boven