Stemmen voor de cultuurlaureaat? Bert Verschraegen voorgesteld

Bennie
1 reactie(s)
Bert Verschraegen Cultuurlaureaat genomineerd Lochristinaar

© Tekst Bennie Vanderpiete - Foto Bert Verschraegen

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Bert Verschraegen. 

De 37-jarige Bert Verschraegen groeide op in Oostakker. In 2004 kwam hij naar Lochristi wonen en settelde zich - na een kleine passage in Wetteren - uiteindelijk met partner Shana en de kleine Wolf (3) in Dennenhof.

Bert is altijd al met kunst bezig geweest. Als jongen van 11 jaar speelde hij al met Photoshop.
Zijn opleiding tot grafisch vormgever was dus niet meer dan een vanzelfsprekende keuze. Hij leerde er tekst en beeld op de juiste manier te integreren voor publicaties zoals magazines en boeken.

“Een drukkerij was voor mij altijd een tweede thuis, de geur van inkt werkte heel inspirerend“ aldus Bert. “Ik studeerde daarna voor leerkracht zodat ik mijn passie kon overbrengen aan leerlingen van het secundair onderwijs, grafische richting (Nvdr: leerkracht Grafisch Medium aan EDUGO- Campus Glorieux in Oostakker). Daarna volgde ik ook een opleiding fotografie en dat was de kers op de taart.” En zo werd Bert halftijds docent grafische vormgever, fotograaf, digitaal artist en ook …poppenspeler.

Als fotograaf kies ik vooral voor portretfotografie en stilleven” licht Bert ons toe. “Ik plaats het karakter van de persoon die voor de lens staat graag op een eigenzinnige manier op beeld. Daarnaast ben ik bezig met een nieuw project met als centraal thema “stillevens”, zoals bijvoorbeeld de werken in de gouden eeuw van Rembrandt en Vermeer.
Als Digital Artist speel ik graag met een ongeziene schoonheid in zijn puurste vorm. Het ongerepte in ons hoofd probeer ik vorm te geven. Dit uit zich in collages van digitale beelden en in lijntekeningen.”

Het was met een dergelijk werk dat Bert in 2016 laureaat werd van Kunst omdat het Moet. Pas op het allerlaatste moment besloot hij om deel te nemen met een beeld van “Vain of Earth”. Het werk bestond uit een 320-tal foto’s, die bewerkt en samengevoegd werden met photoshop. De basis was een foto van een omgevallen boom in een park in Gent. In zijn werk steken ook heel wat elementen die hij zelf tekende. De zon en de lianen bijvoorbeeld die sterke diagonalen vormden die je als het ware in het beeld zogen. “Vain of Earth” was eigenlijk een hele reeks beelden die de Apocalyps voorstelden waarbij de natuur het terug overneemt van de mensheid. Een serie beelden die heel wat prijzen binnenrijfde en ook in een boek uitgebracht werden.  Bert werkte maar liefst 4 jaren aan die reeks en is er dan ook - volkomen terecht - heel trots op. Een tweede reeks is in de maak.
 

Sinds 2007 heeft onze kunstenaar ook een eigen grafisch bureau (Grafisch huis -  www.grafischhuis.net ). Hier geeft hij vorm aan tal van projecten en ontwerpt hij logo's en publiciteitscampagnes voor klanten. Voor de gemeente Lochristi maakte Bert Verschraegen - n.a.v. de 10de editie van kunstenfestival Kunst Omdat het Moet (KOM) - de Type Faces of Lo. Een gebundeld werk waarin alle letters van het alfabet in een Loots grafisch jasje werden gestoken. Bij iedere letter wordt er verwezen naar een Lootse locatie of begrip. Van dit alfabetisch kunstwerk werden na KOM individuele postkaarten gemaakt. Dit schitterend collectorsitem is nog steeds te koop aan de balie van de dienst Cultuur en Toerisme in het gemeentehuis en in de bibliotheek van Lochristi.

Recent startte Bert ook een eigen grafisch en creatief opleidingsbureau BRANDWERK in Gent op. Daar kunnen geïnteresseerden de basis leren van Photoshop, Illustrator, InDesign. Vakspecialisten doceren er ook bijvoorbeeld fotografie, cartoontekenen, copywriting of logodesign (www.brandwerk.be).

Zoveel grafisch talent kon uiteraard niet onopgemerkt blijven. Naast de titel van laureaat KOM staan op Berts CV onder meer een Silver en een Gold Award in Photoshop Magazine 2016, een publicatie in Focus Magazine en een typographic award voor de affiche van de Gentse Feesten.

Maar echt verrassen doet Bert ons met het poppentheater Hendrick De Vos. Als professioneel poppenspeler en theatermaker heeft hij al enkele voorstellingen achter de rug en liggen er tal van spannende verhalen op de plank met dit echte Lootse poppentheater. De spilfiguur is Hendrick De Vos die heel wat avonturen beleeft. Die verhalen vertelt de 123-jarige Hendrik met zijn poppen aan een publiek van 4 tot 12-jarigen. De poppen maakt Bert in zijn poppenatelier en tijdens de voorstellingen laat hij zich begeleiden door een muzikant ( www.poppentheaterdevos.be ).

Als Bert cultuurlaureaat wordt heeft hij één wens: “Ik houd van cultuurfestivals en vind dit nauwelijks terug in Lochristi. Een eigen plek voor de kunstenaars in Lochristi zou erg welkom zijn. Een plaats waar ze kunnen samenkomen, een theaterzaal waar we ons ding kunnen doen. Niet telkens op zoek moeten gaan naar een vernissageruimte om die enkele dagen nadien te moeten afbreken. Ik vind het belangrijk dat er voor ons kunstenaars een thuis is.”

Stemmen voor Bert, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.