Stemmen voor de cultuurlaureaat? Carine Stevens voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag cabaretière Carine Stevens.
 

De 8ste kandidaat die we u vandaag voorstellen, is een rasechte Lootse. Carine Stevens is de oudste dochter van Julien en Manuela, de voormalige eigenaars van de “Begonia”. Ze genoot een opleiding als kapster en werkt als begeleidster op de schoolbussen. Maar Carine kent u uiteraard vooral van haar onewomanshows en als actrice in talloze theater- en tv-producties. We laten haar zelf haar verhaal doen.

Autodidact

Tot 17 jaar geleden woonden mijn ouders in het dorp van Lochristi. Daar baatten ze de feestzaal Begonia uit” opent Carine. “We ontvingen er heel wat families en hadden ook een pak vaste klanten. Die zagen mij en mijn zus daar opgroeien en het heeft ons ook voor een stuk gevormd. Ik wou al van kindsbeen af actrice worden. Maar die opleiding was toen nog niet erg bekend. Thuis bij mijn ouders heb ik het dan allemaal zelf geleerd. Ik observeerde de mensen, iets wat ik me pas later realiseerde. En achter de toog moet je altijd vriendelijk zijn en lachen, hoe verdrietig je ook bent. Ik werd er uiteindelijk “autodidact-actrice”.

Eerste ervaring en sketches

Mijn allereerste ervaring op de bühne was in het JH “Lodejo” waar ik een rol had in een toneelstuk. Ik was pas 17 jaar oud…maar de liefde voor het podium is nooit meer verdwenen. Daarna volgden de playbackshows en zelfs de modeshows. Mijn zus Anne had toen een winkel met kledij voor dames met een maatje meer. Ik nam deel aan wedstrijden als Miss Maxi en, ook al was ik beperkt door mijn lichaamsbouw, toch bleef ik koppig timmeren aan mijn weg naar het podium. Regelmatig werd ik geboekt als figurante, voor videoclips en heel wat kleine rolletjes. Een leerrijke periode.
Ondertussen was ik gehuwd en had een fantastische man die me steunde, motiveerde en aanspoorde om verder te doen met mijn talent. Toen we in Gent woonden, begon ik bij het
“Stroppentheater”. Nadien volgde de cabaretgroep “Ja Wablieft”. Tussen de optredens van de zangers en de muzikanten speelde ik sketches. En dat bleek écht mijn ding te zijn.”

De doorbraak

“Op een bepaald moment werd ik dan gecontacteerd door het evenementenkantoor Capiau projects van wijlen Walter Capiau. 5 seizoenen lang was ik te zien in het verborgen camera-programma “Kan Dit?!” met Eric Goossens en Vera Puts. Daar heb ik veel van opgestoken en het betekende mijn doorbraak op het kleine scherm.  
Met het gezelschap “Cabaret Oester” (Nvdr. met naast Carine ook Ronny Vermaerken en Pascal Govaert) hadden we de jaren nadien dan regionaal ook heel wat succes en verwierven bekendheid. Er volgden tv- en filmrollen zoals in “De helaasheid der dingen”, “Steve & Sky”, “Belgica”, “Code 37”, “De Ridder”, “David”, “Alle maten” en “Home” van Fien Troch. Ik werkte samen met Jacques Vermeire, mocht stemmen inspreken voor het productiehuis van Tom Lenaerts, en had – recent – verschillende rolletjes in de reeks “De Buurtpolitie” op VTM….

Een terugblik

“Vorig jaar was ik tijdens de Gentse Feesten gastvedette bij “ Les folles de Gand” en vertolkte ik de rol van “Hélène Maréchal” in de cultuurkapel te Gent. Een erg mooie productie die ik samen met Ann Lemaitre deed. Maar vooral mijn (kleine) rol in “De helaasheid der dingen” was een heel leuke ervaring en blijft een zeer mooie herinnering. In 2015 was ik één van de vijf kandidaten voor de titel van “Ambassadeur van de Gensche Leute”. En, ook al won ik niet, toch ben ik ook erg fier op die nominatie.”

De wens

En ook Carine heeft een wens als zij cultuurlaureate zou worden.
“Ik heb verschillende keren opgetreden in “De Kring” in de Dekenijstraat. Jammer genoeg is dit niet meer mogelijk. Ik vind het prachtig dat er een nieuw complex komt, maar voor mij is het te groots opgevat.  Mijn wens is een kleine, betaalbare, gezellige theaterzaal – met podium en doeken –  voor maximaal 200 toeschouwers. Zo blijft de “intimiteit van het spel” bewaard. In een grote zaal valt dit weg. Bovendien zou ik graag het jong talent uit onze regio meer aan bod laten komen. Niet enkel acteurs en actrices, maar ook jonge muzikanten en andere kunstenaars.”

Stemmen voor Carine, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

Scroll naar boven