Stemmen voor de cultuurlaureaat? Carmen De Vos voorgesteld

Bennie
9 reactie(s)
Kandidaat cultuurlaureaat Carmen De Vos  Lochristinaar

© Tekst Bennie Vanderpiete - Foto Carmen De Vos

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt u die allemaal voor, vandaag Carmen De Vos.

(Kunst)fotografe Carmen De Vos (53) woont al 23 jaar in Lochristi en is getrouwd met Alain De Schryver. Hun dochter Sofie timmert sinds enige tijd ijverig aan haar eigen carrière als musicalzangeres.
In 2005 - Carmen was al in de dertig en werkte al jaren als administratief bediende in het schoorsteenvegerbedrijf van haar man - ontdekte ze op een interieurbeurs een muur vol snapshots. De beelden waren verre van perfect en met eenvoudige analoge toestellen gemaakt. Maar Carmen was gebeten door de kleuren, de fouten, de scheefheid en de lichtschakeringen van filmfotografie. Ze kocht een Lomo camera, een eenvoudige toestel van Russische makelij, begon te fotograferen en sloot zich aan bij de Lomography community.

Al gauw nam ze - erg succesvol - deel aan online fotowedstrijden. Daarna verwierf ze bekendheid met haar gewaagde en erotische polaroids. In 2007 startte ze een eigen polaroidtijdschrift op: TicKL Magazine - Erotic Cabinet, waarin ze eigen erotische polaroids en teksten publiceerde, maar ook het werk van verscheidene internationale artiesten cureerde. Er verschenen 4 nummers van het blad met een oplage van 8.000 stuks.

Op een dag kreeg De Morgen me dan in de gaten en mocht ik voor hen (professioneel) beginnen fotograferen. We zijn twaalf jaar verder en ik tel steeds meer mee” aldus Carmen.

Al is dat laatste een understatement. Want Carmen werd professioneel fotografe en is ondertussen niet enkel bekend van haar portretten voor media als o.m. Knack, De Morgen, De Standaard, Charlie Magazine, Humo en Elle. Ze stelde ook al tentoon in binnen- en buitenland en bracht in 2018 “The Eyes of the Fox” uit: een overzichtsfotoboek van 10 jaar foxy Polaroids. Op 1 mei werd dan bekend gemaakt dat onze Lootse fotografe de laureaat is van de Louis Paul Boon-prijs 2020. De prijs zal op 13 december worden uitgereikt in de zaal van Kunstencentrum New Zebra in Gent. Eerder was ze finalist Portrait Awards Hellerau (2018) en finalist One Eyeland Award (2017).

Carmen, hoe zou je jezelf omschrijven?

“Als artiest ben ik autodidact, hoogst eigenzinnig maar wel aangenaam in de omgang. Als mens ben ik niemands meester, niemands knecht. Ik koester de liefde en hou van goede manieren.”

Op welk van je culturele prestaties ben je erg trots?

“Tussen 2010 en 2016 fotografeerde ik de Prachtige Tachtigers van Lochristi voor het maandblad Nummer9080. Hun portretten en verhalen bundelde ik tot een kroniek van een generatie. Tijdens het kunstenfestival Ambrosiana, in 2016, werd een selectie uit deze reeks opgehangen tussen de bomen van de Rozelarendreef. Deze gaanderij vormde een kathedraal van boompilaren met daartussen tien portretten van zij die ons voorgegaan waren. Enkele geportretteerden waren op dat moment al overleden. Heel aangrijpend. “

Hoe werk je als fotografe?

“Ik ben “A slow photographer”. Ik neem mijn tijd om te kijken. Met mijn geliefde Polaroidcamera kan ik ook moeilijk anders, zo’n machine is niet op snelheid berekend. Ik registreer, portretteer, archiveer en maakt vreemde bedenksels. Die fotografeer ik op oude vervallen film. Hierbij gebruik ik vaak zelfgemaakte filters en past methodes toe die de films kunnen beschadigen. Mijn liefde voor imperfecties, je weet wel.
Voor kranten en tijdschriften werk ik digitaal. Ik neem portretten van interviewers die de tijd willen vrijmaken om voor me te poseren. Geen snelle persfotografie dus.”

De wens

“Als cultuurlaureaat zou ik wensen dat er een cultureel centrum opgetrokken werd in onze gemeente. Een plaats voor podiumkunsten en exposities.”

Meer info over deze Lootse topfotografe of haar werk vindt u op de website www.carmendevos.be. Stemmen voor Carmen De Vos, of voor een andere kandidaat kan u nog tot 6 november via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt?). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden in het weekend van 21/22 november. 

(Foto's © Carmen De Vos - Bennie Vanderpiete)