Stemmen voor de cultuurlaureaat? Dorien De Vylder voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Dorien De Vylder.

Woordkunstenares Dorien (31) is de kleindochter van André De Vylder, gewezen schepen in Lochristi. Ze groeide – samen met broer Jonas en zus Marieke – op in Nerenhoek /Zaffelare op het landbouwbedrijf van vader Johan. Moeder Hilde De Buck kent u misschien als leerkracht dactylo en naschoolse studie in De Wegwijzer.

“Zodra ik kon schrijven voelde ik een enorme drang om gedichten, verhalen te maken. Om me uit te drukken op papier. Dat biedt ruimte om gedachten te ordenen” vertelt Dorien.
In het zesde leerjaar schreef ze haar eerste “eigen boek”; 30 pagina’s uitgetikt op een elektronische schrijfmachine. En tijdens haar middelbare studie aan het Sint-Janscollege werd haar interesse voor het geschreven woord nog aangewakkerd door de bevlogen leerkrachten Nederlands.

Gedichten op het podium brengen kwam pas later.

“In 2009 werd ik geselecteerd om deel te nemen aan het “Alles Kan Festival in Gent”. Om gedichten tentoon te stellen, dat dacht ik eerst. Maar de organisatie vroeg om ze voor te dragen. Ik heb maanden getwijfeld of ik dat zou doen. Best grappig als ik daar nu, honderden optredens later, aan terugdenk” aldus Dorien.

Ook haar stijl evolueerde in die periode. “Rond mijn twintigste drong tot me door ik bij het schrijven altijd bang was geweest dat de lezer me niet zou begrijpen, waardoor ik onnodig veel saaie, onbelangrijke informatie meegaf. Ik besefte dat ik in mijn poëzie onvoldoende ruimte voor de lezer had gelaten en ontdekte de kracht van de suggestie”.

In 2011 studeerde Dorien als Master in de Farmaceutische Wetenschappen af aan de UGent. Ze werkt sindsdien als apothekeres in Gent. Hierover zegt ze:

” Schrijver ben ik niet geworden, ik ben het altijd al geweest. Ik behaalde wel een diploma als apotheker en oefen het beroep ook uit. Als ik geen schrijver was geweest, had je me dus wellicht nog meer in de apotheek tegengekomen, al zou het ook kunnen dat ik dan dokter was geworden.”

Gelijktijdig met haar job als apotheker startte ze de opleiding Woord aan het DKO (Deeltijds kunstonderwijs) en nam deel aan Poëzieatelier bij WISPER, een centrum dat artistieke cursussen organiseert. Ze ontwikkelde zich – op het vlak van poëzie – verder door veel te lezen, op te treden, deel te nemen aan schrijfwedstrijden en eigen werk in te zenden naar literaire tijdschriften. Van 2015 tot 2018 was ze (eind)redacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans, waar ze in 2020 dan toetreedt tot de Raad van Bestuur. Sinds 2018 volg Dorien elk semester een vak van de richting Wijsbegeerte aan de UGent. “Enerzijds om mijn pen en gedachten aan te scherpen, anderzijds om meer op de hoogte te zijn van wat belangrijke denkers geschreven hebben”.

Dorien bracht al twee dichtbundels uit. “Vertraagd stilleven” verscheen in 2017 en die bundel stelde ze toen ook voor in Zaffelare, in samenwerking met accordeonist Tuur Florizoone, bekend van o.m. de Soundtrack van “Aanrijding in Moscou”. Het werk met 36 gedichten werd erg goed onthaald en is ondertussen aan zijn 3de druk toe. In februari van dit jaar verscheen dan “Heerlijk afgebakend”.

Dorien is graag gezien op podia over heel België en Nederland: van het kunstenfestival in Watou tot “Dichters in de Prinsentuin” in Groningen. Maar ook in eigen gemeente was ze al geregeld te bewonderen, o.m. tijdens het “Zaffelaars uur” (2013), bij “Toast Literair” (2014 en 2019), in de parochiezaal Sint-Hubertus (2017) en tijdens de Warmste week (2018).
Op haar palmares prijken ondertussen al heel wat poëzieprijzen en publicaties in gerenommeerde tijdschrijften.

Op de slotvraag “Welk is voor jou het feestelijkste woord” antwoordt Dorien:
“Een welgemeende dank u. Omdat iedereen zich gelukkiger voelt als hij een bedanking, een waardering terugkrijgt voor wat hij doet, en het ook goed doet die waardering naar de ander toe uit te spreken. Geuite dankbaarheid brengt mensen dichterbij.

Stemmen voor Dorien, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

(Foto’s: Saartje Van de Steene, Jan Van Gompel, Paul Vergauwe, Dorien De Vylder)

Scroll naar boven