Stemmen voor de cultuurlaureaat? Hans Kitslaar en Anne-Marie Van Pachterbeke voorgesteld

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2020 - Kitslaar Van Pachterbeke © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Vanaf 2020 worden er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Hans Kitslaar (+) en Anne-Marie Van Pachterbeke (62).

Hans Kitslaar zag in 1944 in Roermond (NL) het levenslicht. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie van Maastricht en vervolmaakte zich daarna in het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten van Antwerpen. Al gauw prijkten een aantal belangrijke prijzen op het palmares van de twintiger. Toch keek het Gentse publiek - dat vooral warmliep voor de gevestigde namen - in 1966 verwonderd op. Een (voor hen) onbekende jonge Nederlandse kunstschilder uit Roermond mocht tentoonstellen in het Gentse “Trefpunt”. Het was wijlen Walter De Buck die Hans zo - met succes - introduceerde in het Gentse artistieke wereldje.


Het jaar nadien kwam Hans in Leiedorp Deurle terecht. De Roermondse schilder vond er een bloeiend kunstenaarsmilieu - dat heel wat kunstliefhebbers aantrok - en kon zo rekenen op een gezonde belangstelling van de media. Samen met Fons Roggeman en Henri Vandermoere werd hij in de Leiestreek gerekend tot de “schilders van het licht’. Kunstcriticus Jan D’Haese, een man met oog voor talent, bracht hem naar Sint-Martens-Latem, het trefpunt voor het kruim van cultureel Vlaanderen. Het pad voor een succesvolle carrière was geëffend. Tien jaar later, in 1976, werd Hans Kitslaar beschouwd als de belangrijkste nieuwkomer in de hedendaagse Belgische kunstwereld.


Hans was een “langzame schilder” die zijn werken laag per laag opbouwde. Zeer transparant, soms 10 tot 15 lagen. In een interview met Lochristinaar zei hij eens:

“De plaats waar ik werk maakt me echt niet zoveel uit, het schilderij is mijn universum.Wel moet ik over voldoende natuurlijk licht beschikken, ik ben er afhankelijk van. Wanneer ik bloemen op doek zet, bouw ik dit op in verschillende dunne lagen, wat een werk van lange adem is. Sommige bloemen, zoals de iris, bloeien maar gedurende een heel korte periode. Dan zit er niks anders op dan ze te fotograferen om dit dan verder uit te werken in mijn atelier.
Er zijn tijden geweest dat ik veel en lang op locatie heb gewerkt. Zo stond ik ooit te schilderen aan de voet van de Mont Ventoux, het Provençaalse landschap was toen mijn atelier.”


Veel mensen kenden Hans door de typische manier waarop hij bloemen schilderde, maar hij was ook een fervent portret- en dierenschilder: paarden, zwanen, …. Hij had een unieke stijl - doorweven met romantiek, lyriek en poëzie - en een fluweelzachte luministische penseeltoets. Hans was een gevoelsmens en ongedurige woeler die in zijn oeuvre steeds op zoek ging naar dat ultieme thema, die subtiele uitstraling. Hij tekende en schilderde ook heel wat Zaffelaarse figuren.

Zo’n 40 jaar terug leerde hijAnne-Marie Van Pachterbeke kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze vestigden zich in een loft in Patershol, maar verlangden naar rust en landelijkheid. Toen ze enkele jaren later een oud boerderijtje vonden in de Hoekskensstraat in Lochristi, bouwden ze het om tot een rustige oase met een “Tuin van Eden”.


De tuin van Anne-Marie werd een nieuwe bron van inspiratie voor de bloemenschilderijen van Hans. Door het samenleven met Hans groeide Anne-Maries’s passie voor kunst. En ze bouwde éénmaal per jaar hun huis, het atelier en de tuin om tot een grote expositieruimte.


De exposities in de Hoekskensstraat deden Hans en Anne-Marie meestal met één of meerdere gastkunstenaars, veelal uit hun kennissenkring. 

Voorwaarde is uiteraard dat wij volledig achter hun werk staan. Zo moeten ze een eigen signatuur hebben, een poot om op te staan en uiteraard professioneel bezig zijn. Belangrijk is ook te passen binnen de toch wel huiselijke sfeer die er hier heerst. Op die manier krijgen we hier een mooie symbiose” aldus Anne-Marie in 2013 in een gesprek met Lochristinaar.com.


Toen Anne-Marie in 2014 hoorde dat “De Latemse Galerij” vrijkwam, realiseerde ze een meisjesdroom. De Latemse Galerij ging in 1959 onder impuls van wijlen burgemeester Raf Van den Abeele van start als een vzw die streekkunstenaars een platform wou geven. Hans Kitslaar behoorde tot de eerste exposanten. Het was voor Anne-Marie een nieuwe stap in haar “kunstleven”. Ze veranderde de naam in “The Latem Gallery” en promoot er geregeld ook werk van andere Lootse kunstenaars (Katrijn Schatteman alias ZUZ met glaskunst, Christine Ostyn met juwelen, Hans van Hilst, ...).

Meer info vindt u op de website https://www.thelatemgallery.eu/ . Stemmen voor Hans en Anne-Marie, of voor een andere kandidaat kan u nog tot 6 november via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden in het weekend van 21/22 november. 


Hans Kitslaar overleed op 15 mei 2020. Hij werd 75 jaar oud.